Robin Hood Stadium / Peter Bordas

Set a modern football stadium in the heart of the woods.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Bord Architectural Studio将以下内容授权gooood发行。更多请至: Bord Architectural Studio on gooood 
Appreciation towards Bord Architectural Studio for providing the following description:

欧洲足协顾问Tero Auvinen将位于森林中央的新体育馆称为“罗宾汉”。在树丛中心建造现代化的足球体育场是否能够成为现实?一座纪念性的建筑物如何满足使用规模,同时提供人性化的环境?什么样的设计理念能让一座足球场恰如其分地反映当地传统、激发民族自豪感和价值感,并创造出令人难忘的独特氛围和空间感?如何建造省时省钱和高质的体育场,如何运营以获得可持续发展?匈牙利建筑师Peter Bordas主持设计的纳耶都足球体育场给出了这些问题的答案。

The ‘Robin Hood Stadium’ of Nagyerdo – said Tero Auvinen, UEFA consultant
10th Jun, 2014

Tero Auvinen, UEFA consultant, named our new Stadium after Robin Hood referring to its amazing location in the middle of the forest. Is it really possible to set a modern football stadium in the heart of the woods? How can such a monumental building adapt to the human scale and provide a people-friendly environment? What is the design concept by which the stadium is able to reflect the local traditions, national prides and values to create an unforgettable, unique atmosphere and sense of space? How to build a sport venue time- and cost-effectively with high quality and to operate it in a sustainable manner? The Stadium of Nagyerdo designed by the Hungarian architect, Peter Bordas, gives an interesting response to these questions.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_U3ldel0pGklkaR2jNmEcgaHdU1afe8Kst9SffbNGZ46oGSp0XMoW5MGQOW3vwZxnYN0aQRrsPGawLPdOe1bm6IkzwASDf8-5.jpg

德布勒森是匈牙利的第二大城市,扩展开来的松散城市组织、宽广的阳光街道、开阔的广场和绿化区是该城市的特色。纳耶都是位于城市中心无人照管的野生森林,森林中的大片橡树亟待拯救。作为城市综合开发的一部分,该市决定对纳耶都进行大规模的改造。此次改造旨在保护纳耶都尚有保护价值的物种,同时将这座野生森林纳入城市循环系统,将其打造成提供新绿色居住环境的城市公园。为了鼓励市民健康的生活方式,该市决定在森林内建立新的运动和娱乐设施,并翻新20世纪30年代建造的位于纳耶都中心的旧足球场。

Debrecen, the second biggest city in Hungary, is characterized by its expanded, loose urban tissue, wide, sunny streets, spacious squares and green areas. Nagyerdo is a wild forest in the heart of the city, where lot of protected oak trees were waiting for being rescued in the neglected environment. As part of a complex development, the city decided to provide a large-scale reconstruction of Nagyerdo. The aim was to preserve the protectable genres in Nagyerdo and at the same time to draw the area in the city’s circulation as a city park providing a new, liveable, green environment. To encourage healthier life, the city decided to create new sport and recreational facilities in the forest and to refurbish the existing old football stadium in the heart of Nagyerdo that was built in the 1930s.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_kbKg3hQuSkJijUsHEP-ubzs8yLg7Cu7VxCUrNPrvP7SiT-B8Pl2WDjINapdEbOCrBgqJXhWzVSQPaBFy4e7JWb-vlJe4DLWr.jpg

匈牙利建筑师Peter Bordas接受委托设计了这座容纳20,020个席位、满足现代生活需求的新场馆。Peter Bordas的首要关注点是:如何安全地将观众领入森林;如何将工业时代的建筑群和谐地融入天然树丛。基于这两个问题,这位建筑师的设计理念不仅关注到建筑本身,还关注到更广阔的自然环境。

A Hungarian architect, Peter Bordas got the commission to design this new stadium with a 20,020-seat capacity, which has to meet the requirements of our modern life. The architect’s first questions were: how to lead the crowd of spectators securely in a forest and how to set an industrial like building complex into the woods. To solve these problems, his stadium concept concentrates not only on the building itself, but on its wide context as well.

/wp-content/uploads/2014/07/_c__fn85JSPIe2x6Ee0i7PwDh8mx-FtWxjIKFpznvP0WI0wFAerG3kOGSG8nBmSE4EuyOXvM1TCKYrtbQRqshgdEpdf7WOUfrzi.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_KFDCYn4l5vGGa7xTqQAAcCy0IsF03O5HVZRroU5Hf26qSIeBeYzk0X-5NxzS5zB2Qi2hjEe9MgfTV0eQfz3eQi2TXEBrsgdb.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_1KL2jTH_j8r-vkV1rAMkmwdht4URQ3pJlG80p1mtbuV4COPQToQRQUBb4lgAXxxR2iHiJiMnyFRYNtS49vshqsKdVLpHqbah.jpg

为了将观众通道与公园休息区清晰地分隔开来,设计师在体育场周围设置了树冠高度的人行通道,通道如彩带般绕缠着巨大的体育场馆。人行通道勾勒出公园活跃区的界线,在未受侵扰的自然世界与人为世界中间创造了一片过渡地带。上下起伏的拱形通道还能作为跑步比赛和自行车比赛的赛场,并和开放式的活动广场以及公园的其他设施连接起来。公园全年开放,不论是否有足球比赛,都满心期待着市民的到来。

The access route for the spectators has to be clearly divided from the area of people having a rest on the park level. To achieve this, a promenade lifted to the level of the tree canopies encloses the mass of the stadium like a ribbon. This architectural element defines the border of the most frequently used part of the park thus creating a transition zone between the untouched nature and the artificial, manmade world. The up and down arched promenade serves as a running and cycling track and it joins to an open air event square and to other facilities in the park which are waiting for the citizens throughout the year even when there are no football matches in the stadium.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_6hgmyIoZGJCa3Vap_tZzYWHsLRy1xm8R2AdKtvmFFJ41T2QNC0RhdeEZ7jrOSoRoYKWSZ8AdWu5qYk1mZjTqaIMhDTqJiUxM.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_bL0Fsi1s81DP50ce2gkgKJ4xtDYbJwj4s5Mu4MwmSNUEdARQXO_wDdQjm7Sc5UYK7kcrUoP3t2uEleW-1X3Sh_pBtd41wb-I.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_HEluwVuUW0gqEhh9Y2OI35G0RVOj7U1nXOGCb8zMJ__8Hrty9SVIovlV35N5pe8Vi7TNXaeGtIgKMe4guYfU-fkTOMXJJoVN.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_fN9PF9-W8XSmYg2BEeUevdmOM-cAISTXYmftMpOcEJc2uTOJXv2KXeOeTNBi_M-U6xKCHo4e9qaAG0Tgzjsb08xNSAWySGAE.jpg

为了适应公园内新运动和娱乐活动的需要,公园配备了7000 m2的各类设施,包括餐饮设施、酒吧、餐厅、展览区、健身区,全年满足公众的需求。这些设施在公园和繁忙的城市生活之间架起桥梁,满载着21世纪的时代气息。纳耶都体育场是一个为公众提供了运动、休闲以及文化体验的多功能中心。这些功能区齐聚在场馆的同一个屋檐下。

旧场馆仅保留了北门。充满动态感的新场馆如一盏白色灯笼在树冠高度盘旋。环保体育场的空中通道将观众引向体育场宽阔的环形入口。观众可以从该入口到达碗状体育场,两旁是呈节奏性布局的店铺和服务区,这些带有不同特点和规模的连续区域扩展了视野,带来令人惊叹的视觉体验。固体立面的完美比例和透明开口让观众在体育场的各个部位都可看到清新的绿色森林。新场馆希望将周围的自然景观引入场内,同时保留旧场馆的记忆。VIP休息区在入口层的上方、西部看台下方,24个空中盒体位于建筑体顶端。体育场特殊且不对称的设计让空中盒体同时提供了比赛场和对面森林的全景视野。

Relating to these new sport and recreational activities in the park, 7000 m2 gastronomic facilities, bars, restaurants, exhibition areas, fitness and wellness opportunities serve the demand of the people on the park level of the stadium during the whole year. This way the stadium is able to connect to the circulation of the park and to the bustling life of the city and therefore it becomes a fourth generation, 21st century football stadium. The Stadium in Nagyerdo is a multifunctional centre, which provides an ideal space for sport, leisure and cultural experience at the same time, all beneath a single roof.

From the old stadium only the northern gate was saved, so now the dynamic volume of a new building is hovering at the level of the tree canopies inspired by a white lantern. The promenade, which embraces the stadium and is lifted in the air, leads the spectators to the broad access ring of the stadium. From this entrance ring one can access the stadium bowl between the rhythmically placed masses of the kiosks and service areas. The sequence of spaces with their different characters and dimensions expand our perception creating a surprisingly exciting view. Due to the ideal proportion of solid surfaces and transparent openings of this level, the calm view of the green forest becomes perceptible everywhere from the stadium cauldron. The new stadium seeks to attract the atmosphere of the surrounding nature as much as possible preserving the memory of the old stadium. Lounge areas for VIP guests are set above the access level, beneath the western stand, while the 24 sky boxes are located on the top of the building. Due to the special, asymmetric design of the stadium the sky boxes open up a panoramic view not only to the playing field, but also to the forest above the roof of the opposite stand.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_G_NhKDxsHi-mecVk0dWcJZxSroo-4xD4uLSPEztLXN3budPq0_MJWHYBe65fYa1movNit6LZtJ0xuE6dwMmKwzjM1cKednUq.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_1niA4NLq-onhLCl_ljNyj671AVWQ0xfpbQM7rV7ezQQ3-H_AVFAJCXoj1Tf51J53neWHbOzZ0Gfs-ycnPCL2gNGNAXOyTHd7.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_KqQljHThnMUIeUhwwe27i9f_6IcVMCqcuCKRjzhoV5cHb9YApKMMG1bvxc3s-ZRpGLYPdjMvwxCFSc5Y5d_dRtGJ3TtHczEb.jpg

为了给观众带来最大的舒适度和最佳体验感,看台被设计成完美的碗形。独特的钢筋结构屋顶是体育场的一大创新,其灵感来源于Andrea Chenier的歌剧“我死去的妈妈”(La mamma morta)。双曲率屋顶表皮采用白色薄膜板,为场馆带来了极具活力且流畅的外观。夜晚,比赛的号角吹响,情绪高昂的灯光照亮了这个巨大的球体,体育场顿时变成人声鼎沸的海洋,焕发出无限活力。

该项目的目标是传递凝聚的魅力,致力于将体育场打造成具有社会责任感的社区。历经27个月的设计、规划和建造过程让梦想在今年变成现实。中欧地区最现代的体育场—纳耶都新足球场终于向公众揭开神秘的面纱。

To provide the highest level of comfort and experience for the spectators, the stands are formed as a perfect bowl. The stadium abound with further innovations, as the unique steel skeleton of the roof structure inspired by the opera of ‘La mamma morta’ from Andrea Chenier. White membrane sheeting is used for the skin of the double curvature roof, which provides a particularly energetic, flowing appearance for the stadium. At nights, when matches are played, the balloon is illuminated with the colours of the home team and the stadium comes to life and turns to a hellish cauldron. The aim of this project was to experience being together, not being alienated, to feel with each other and to become a responsible community. After 27-month hard work on the design, planning and construction procedure, the dreams came true and finally this year, the most modern stadium in Middle Europe, the new Football Stadium of Nagyerdo, introduced itself to the public.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_Fb4IVHYsKHTPN2lh7DrcqY4RrIxg_xqMFXQCOPEWpq8bxGQGUhf2TQrGsvMVxdbLEyu1xXi-7iH-29Duc5IDYvoocvJyBygZ.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_PGdUAGlCouHCYX0Qrwn1LDDL57zsyxcq6jku5TJ6OGqX0OfCkUJd3raNKPA7NoOgRVxpe8_T6jyFCsEcO9h3L6uXp8McUQmo.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_YAH0Gi5tlODUjVd36wzEimG0h9U5wInMFCX72e2f-k-oYGkx-APAcBhXMKXzuCJaoEw2IkJKGaduWJCfqmwcnHYGVVqZE6sU.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_nXAeybKnINoNI7NyfIrl3j57fZmkYihYtL39fk_WlfmthXA1beRqOKLzYvWGDXqIu9iMimCevnd1Fx9NIlHl8_pug-9yVB1u.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_S2ziYMw1FgpXN6sYQTDk-WO5UW2vXHb8hbLX1_eU6c16FkN_aeTTKG0tWu7JGPjDYiG4ev1tsXhMLfeo9GVFLdlJxaX198g2.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_CaKtL8WV3fT_yLy7p5qKPamhjZyBOnEtb8V7Eh81Q5oAvLQ6cOgj8G2xKNhpaXZVTUibBEgtlUzWHov65k5j1rkzcASai2_Q.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_5uo1jkrwaeAmK3tnNyd4F9Ffe0hAg9wUUGG3PBDuA8_z4MgsMOoxhYc1t8c2448_mCzO-fVd5wked0KYnEcvBGj3Of9-eCLE.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_AMS_Rh4zpPRbBBfEYziP0Igy40FLkGo1Zqxx0L6c5Xo2zdo8WLTuARKwLezoqGo6ml-hyMFVTv0lzX-rinqLYisw2JJWU6Ij.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_8X3l8AG3E3CClRpDQgFn6O_r-3RrWwUY6KjdHdFVua53eTsBWzSvjwKHBjPDJVnf1SurIGq6n-GU_9ScB_cIxQdZIpMAi1je.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_p5OFFI_aJiXP0JtZhGnI6jT_pgNwGVdOPwdJeYWdnVjzKEWRKBDommnjSXeKwGU4HBrKfJsc6iHpgH-xEhYJSca2pFMEgvjj.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_XeoH-a0Se9xpwMbkTbUFOARXDS3Xd3HJbflGX5xE22MmKU0EuRpWTg3vA2YTas-TTvjGCnPXT3noV9S0FbUA31Qqnd0WCc9O.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_j0ss9jJN5vhzHzM6pleWsIlcXzB50y36qhcYlPy92-eUQDZ48Nv1h3QAiS7MxusMbVarErgSq39og8QZbq6JaFB2D-I3nSUf.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_UQXr7vhX8zviVOQ1GhE2xeMJpj3Xzs89c20oCtnc1oA97oAD148teDDNFdiQhw_g95pcPZc44acmG1-a3a18AD6Gx5cc1QyA.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_6EvmCZBeXEFECAQ1c2VOh9bHQ9Pjfxg3ocmlaG_UDCdXMs5lV0T2SpgOO7HhuVq9NjvsrGHMvsBkN_tezzFWUuIauV8-pOJi.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_7Abp48far9Ikw9ugaLacYeNJDzQQ-ywGpx-GYh_V0pzzhtxB5g7PfuLn12Ar5ZZOLxOtQphsyS8z7MvJTfCh32mZTdFnLUOt.jpg

Project Name: Football Stadium of Nagyerdo
Location: Debrecen, Hungary
Dimensions: 20,020-seat capacity stadium with its service areas
plus 7000m2 commercial area and event centre used year-round
Project realization (design and construction) period: January 2012 – May 2014
Budget: 12.5 billion forint (or $56 million / €43 million)
Project Development: Nagyerdei Stadion Reconstruction Ltd.
Lead Architect for the concept design and the permission plan: Peter Bordas
General Planning:
BORD Architectural Studio, Budapest
www.bordstudio.hu, www.facebook.com/BordStudio
Head architect: Peter Bordas
Co-ordinating architect: Robert Benke
Team: Robert Gulyas, Gabriella Gaspar, Annamaria Holovits, Tamas Mezey,
Timea Szabo, Julia Szendroi,Tamas Tolvaj, Annamaria Toth, Kata Zih
Mechanical engineers: Zoltan Hollokovi, Sandor Farkas
Landscape Architecture: Gardenworks Landscape and Garden Designer Offi ce Ltd.
Structural Engineering: Hydrastat Engineering Offi ce Ltd.
General Construction:
Consortium of „Hajra Debrecen!”:
HUNÉP Universal Epitoipari Corp. és Epkerservice Corp.
Photograghs: Tamas Bujnovszky and Tibor Olah

/wp-content/uploads/2014/07/_c_6Wro0HTU4jf4lXYEGvuI7z7weREkZbp09EblDPcbRRJyGhZ7th3fG9Z_M0nhGYUzCxla8TLs2KZO_avkGKCU7bxwcjGJ1HFV.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_1L6oDxRiNijIl7HxO-My_r0vrua9M0yF7eq_fvvrvxraygL7wmoDD5ShB9a8-Aga6u3oqnLfH7j_LsJ7ImHItEFDOZLzNrYO.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_WY_XGm0mbU4nJYXbzfywHIfAPnADCOyK1nKOJVdB8syYGvlaCL1D3ubE-ECGgYQ6nHojEmdS7w_orWwGb4WeDRHufQNhL79V.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_N4Iyk-K3bq3asxYEuUuQYXF7m00Cd0DoaJRH1TEXZsKqgnY9FIT0bqX8EOf5M_tbcLudA8-3-KDKEDeDF4IHS9zUcW24lxY_.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_2wpPHy1r7zYm9dpIEJjvE5uzaM1FspMwiOWubt9KICGPHB_dwGhuahrZNxPyy72hEYTHcI1cFr-bwSB87dccGG_Cd9XWbj-M.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_bSlUi5z7pIWMoJcNVDJ1-SJjNPWvwWoAyvvMtPonCuv6zNepu7Lyb2BW6CJ73PPetXzIB73XcpmfTl1u1piKVYJGD6Nwk4pm.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_hy2_Hvs0UgDODrSy-dUgdTL-aOYkgjl4dqhocV63MGeKxJu88MfjUx2x1CS1S7M172T1T6xn85AiYK690SvUWeVzjcNNOoZJ.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_OmNT3XQEH4dPj-E1YLOP0w1Qp51JZ1ADkZciDArD8H2lWIpMENBZAbAd-IO5KNolBedP6ybhfRHiOfJJeE633o6FXp8QpaFq.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_9g4PNrDjapBjVxdKcPstI3xmOjbsXieWR5fj5uL03ZVptaPptKJW2XBxxmVR26HtWeWptAnJtepwuhsCilMiE5pcg38YZMa0.jpg

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment