Oil Workshop, China by DnA_Design and Architecture

A production and leisure space for both the village community and tourists

Project Specs

Location:
Materials:

来自 DnA建筑事务所 对gooood的分享。更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood
Appreciation towards DnA_Design and Architecture for providing the following description:

横樟村位于丽水市松阳县大东坝镇。村庄历史悠久,文物古迹保存较多,其中包括建于嘉庆七年(1802年)的包氏宗祠。村口闲置的油茶工坊位于路边下沉场地,面临山涧溪流,已经有一百多年历史。工坊采用传统木结构和夯土墙建造,内有一个水碓子和两套木质的榨油机。这座传统油茶制作的工坊已荒废多年。

▼工坊概览,overview ©王子凌

Hengzhang Village is located in Dadongba Town, Songyang County. The village has a long history and preserves lots of cultral relics and historical sites. The old oil workshop at the village entrance was built over one hundred years ago. This traditional wooden structure & rammed-earth wall building sits on a sunken site next to a creek, houses a water-powered trip-hammer, two sets of wooden oil expeller, a corner kitchen and a mezzanine lounge. The Workshop also served as a shared milling facility for villagers but has been abandoned for decades.

▼从溪流望向工坊,view to the workshop building from the creek ©王子凌

▼下沉的场地,a sunken site ©王子凌

2017年十月,工坊进行了扩容改造,成为村民和游客共享的山茶油制作工坊和体验休闲空间。同时延续在传统村落改造中的建筑针灸策略。

In October 2017, an extension plan has been programmed to reutilize the oil workshop as production and leisure space for both the village community and tourists, and also as an architectural acupuncture strategy to revitalize this traditional village.

▼轴测分析图,axonometric diagram

项目保留主体建筑和室内的木制设备。空间向外扩张在侧面形成厨房和产品包装空间。室外的休闲凉亭提供了面向山涧的观景平台。外圈扩建部分包裹围绕老工坊,外墙直接使用溪涧卵石,作为周边梯田和溪水自然景色的延续。石墙沿用当地常用的做法, 即将卵石对半剖切砌成平整墙面,同时暴露卵石内部质感和颜色,和老旧的夯土墙形成对比,在工坊新旧层次间不断创造里与外的转换。

▼外墙使用溪涧卵石,延续了梯田和溪水的自然景色,the structure is wrapped by masonry walls to create a continuous landscape with the terrace fields and the creek ©王子凌

The extension started by preserving the main building and the interior wooden machinery. The program also expanded out to a kitchen and a packing space on the side, and a leisure pavilion with viewing platform by the creek. These new additions are traditional “Mortise and Tenon” wooden structure, and wrapped by masonry walls to create a continuous landscape with the terrace fields and the creek.

▼石墙和老旧的夯土墙形成对比,the masonry walls contrast with the old rammed earth walls ©王子凌

▼工作和生产空间,production area ©王子凌

▼项目保留主体建筑和室内的木制设备,the extension started by preserving the main building and the interior wooden machinery ©王子凌

屋面的高低变化不仅标识出不同的空间功能,同时也将自然光引入各个空间。工坊改造全部采用当地的材料和建造方式,这也使得建筑更好的融入当地环境并且在有限的预算范围内实现。

The articulation of roof system not only creates a roof-scape of different functions, but also introduces natural light into each space. The construction is done by local building material and technique. This allows building to fit with both context and limited acupunctural budget.

▼以自然光照亮的生产空间,the spaces of the workshop are illuminated by natural lights ©王子凌

▼室内细部,interior detailed view ©王子凌

▼在新旧层次间创造里与外的转换,to create the transition between interior and exterior through the layers of old and new

▼首层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼剖面图,sections

项目地点:浙江省丽水市松阳县横樟村
设计时间:2017.11-2018.01
完成时间: 2018.12
建筑面积: 920㎡
摄影师: 王子凌
业主:松阳县大东坝镇人民政府
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室

Project Location: Hengzhang Village, Songyang
Design Period: 2017.11-2018.01
Completion Time: 2018.12
Gross Floor Area: 920㎡
Photographer: Wang Ziling
Client: People’s Government of Dadong Ba Town, Songyang County
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua University

More:DnA建筑事务所。更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood

Post a Comment