Nocenco café by VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

A unique experience provided by a series of “bamboo caves”

Project Specs

Location:

非常感谢 VTN architects 予gooood分享以下内容。更多关于:VTN Architects on gooood.
Appreciation towards VTN architects for providing the following description:

该项目位于越南中北部的荣市(Vinh),旨在对一栋7层的混凝土建筑的顶层和屋顶花园进行改造,使其成为一间新的城市咖啡厅。屋顶处享有极佳的视野,能够俯瞰周围的低层住宅、河流、壮丽的森林景观和一系列历史悠久的建筑。

This renovation project includes a café on the last floor and the roof top of a 7th floor middle-rise concrete building located in the city center of Vinh city in the middle north of Vietnam. From these levels one has a great view over the surrounding low-rise houses, towards the river, magnificent forest scape and various aged buildings.

▼项目概览,project overview

该地区的建筑物在越战期间遭到了破坏,其中大部分经历了翻修,外立面呈现出殖民时期的欧洲风格。如今,一些新建的建筑仍旧在延续类似的外观设计。该项目的业主希望在不改变既有建筑外观的前提下,为建筑赋予独特且具有吸引力的附加功能,使其成为城市中的地标。

The buildings in this area were damaged by the Vietnam War. Most of them were also renovated with colonial style façades inspired by European designs. Nowadays, regardless of their height, some of the buildings still imitated this kind of the façade style.  The client required not to change the envelope of the existing building, but create a unique and attractive addition that change this building into an icon of the city.

▼咖啡厅占据了既有建筑的顶层和屋顶花园,the renovation project includes a café on the last floor and the roof top of a 7th floor middle-rise concrete building

设计的主要挑战在于,要使用一种由当地特殊材料制成的新结构来介入既有的建筑。在对一些当地材料(砖、石材等)进行研究之后,建筑师选用了竹子来打造空间:在热带环境中,竹子容易获取且能够减少施工的时间和成本。设计充分利用了竹子轻盈的特性。一方面,竹材十分易于搬运,仅用一台起重机就可以轻松地运送到建筑的最顶层。另一方面,竹结构可以在完全没有额外结构支撑的情况下完成装配。

The challenge was to create an impact on the building by inserting a new structure with unique and local material. After studying several local materials such as brick, stone, etc we chose bamboo to work with. Through our experience, we know bamboo is easily to access in this tropical climate which reduces construction time and budget. The essence of using bamboo in this project is “lightness”. As bamboo which can be lifted up by a few workers and easily transport to the highest floor by a crane. In addition, it is possible to install the bamboo structure without any additional structural support.

▼建筑师选用竹子来打造空间,bamboo is used as the main material to create the space

在建筑的顶层(7层),建筑师将竹材覆盖在既有的混凝土结构之上,打造出一个有着丰富质感的空间。独特的竹制屋顶使街上的行人能够很快辨认出咖啡厅的位置。既有的支撑结构被隐藏在10根竹柱内部,划分出优美且具有私密感的空间。尽管这些“洞穴”带来的是一种较为隐蔽的体验,但从任何角度,人们都可以欣赏到周围的城市美景。

For the 7F (top floor), we covered the existing concrete structure with bamboo material, it converted into an element that creates spatial qualities. Because the ceiling is covered with bamboo as well, pedestrians in the city can recognize the space from the street. There are 10 bamboo columns to hide the existing structure and 4 additional columns. These columns elegantly divide the space into different private areas. The cave-like space can never be experienced in its totality, but every place has a view to the surrounding city.

▼位于7层的用餐空间,dining area on the top floor

▼竹材为咖啡厅空间带来丰富的质感,the bamboo material creates spatial qualities for the cafe

▼空间细部,interior detailed view

▼既有的支撑结构被隐藏在10根竹柱内部,there are 10 bamboo columns to hide the existing structure and 4 additional columns

▼被巨大圆顶覆盖的空中露台,roof garden covered by the enormous dome structure

▼能够俯瞰城市美景的露台,every place has a view to the surrounding city

巨大的圆顶结构为咖啡厅赋予了引人注目的外观,在荣市的上空形成一个开放共享的聚会空间。圆顶和矩形体量迎合了建筑既有的L形布局。从矩形体量的宽阔窗户中可以望见历史悠久的体育场。此外,它还连接了两个竹制的拱形结构,使空间得以充分敞开于城市景观。

The enormous dome structure on the roof, which can be recognized from any place in the city, a roof top club is created as a gathering space for all the inhabitants of Vinh city. The dome and rectangular volumes on the rooftop fit in the existing L-shaped space. The rectangular volumes generate a framed view on the historical stadium and the beautiful cityscape. Moreover, it connects 2 vault bamboo structures, that open up to the cityscape.

▼夜间效果,night view

▼屋顶空间细部,detailed view of the dome structure on the roof

▼轴测分析图,axon diagram

▼7层平面图,7th floor plan

▼屋顶平面图,roof top floor plan

▼7层天花平面,7th ceiling plan

▼剖面图AA,section AA

Nocenco cafe
Principal Architects: Vo Trong Nghia, Nguyen Tat Dat
Design team: To Quang Cam, Le Hoang Tuyet Ngoc, Takahito Yamada
Office Credit: VTN architects (Vo Trong Nghia Architects)
Office URL: http://votrongnghia.com/
Status: Built in 05.2018
Program: Café, Club
Location: Vinh city, Nghe An, Vietnam
Footprint: 438m2
GFA: 687 m2
Bamboo Contractor: VTN Architects
Photographs: Trieu Chien

More:VTN architects 。更多关于:VTN Architects on gooood 

Post a Comment