MG Space, China by Studio HVN

Minimalist comprehensive multicultural platform

Project Specs

Design:
Location:

来自 罗德岛建筑设计 对gooood的分享。更多请至: Studio HVN on gooood 
Appreciation towards Studio HVN for providing the following description:

MG Space莫高艺术空间,坐落于北京798艺术区内,一个融合历史、艺术、人文等的北京著名文化艺术区。本项目设计意图是在798艺术区包豪斯传统的历史背景上创建一个当代艺术画廊空间,在一层为呈现当代艺术作品创造最优空间环境的同时,二层则需满足一个有家庭氛围的观景接待空间。本次设计在包豪斯与欧洲联排住宅间建立概念联系。在结合现有建筑轮廓,创建体现了极简、几何、具有清晰线条感包豪斯式建筑美学外观的同时,内部整个空间保持原始层高,新的空间关系被嵌入到原始空间框架中。真正呈现艺术与空间之间的秩序及比例关系,从而创造和激发一种通过比例与和谐产生的空间美感。

MG Space is located in Beijing 798 Art District, a famous cultural and art district in Beijing that integrates history, art, culture and so on. The intention of the project is to create a contemporary art gallery space in the historical context of the Bauhaus tradition of the 798 Art District. While the first floor creates an optimal spatial environment for the presentation of contemporary art works, the second floor needs to provide a viewing and reception space with a family atmosphere. The design establishes a conceptual connection between the Bauhaus and the European townhouses. While combining the existing building outline to create a Bauhaus-style aesthetic exterior that reflects minimalism, geometry, and a clear sense of line, the entire interior space remains the original height, and new spatial relationships are embedded into the original spatial framework. Truly present the order and proportion relationship between art and space, so as to create and stimulate a space aesthetic feeling generated by proportion and harmony.

▼室内概览,preview © 杨灏摄影工作室

外观设计需为展厅创建清晰、具有高辨识度,并起到进入空间前就能营造基调的外观条件。Studio HVN设计事务所同时将中西方文化、多元民族文化、传统艺术等融汇贯通。MG Space莫高艺术空间, 外立面颜色从我国传统文化艺术中提取。敦煌壁画作为我国传统壁画艺术的瑰宝和精髓,对色彩有着极强的表现力。敦煌壁画的晚期,经历了时代的变迁,历史的更替使得民族逐渐融合,中土的绘画风格和西域的绘画特点有了较多的融合,在色彩的运用上更加温和,浅淡适宜、简淡典雅。颜色的提取也为创造出具有中国民族精神的“综合多元文化平台”奠定了基调。

▼(左)敦煌壁画颜色样块,(右)建筑外立面颜色测试样块,(left) color sample block of Dunhuang fresco, (right) building facade color test sample block © 罗德岛建筑设计咨询

MG Space – Mogao Art Space, the color of the facade is extracted from Chinese traditional culture and art. Dunhuang fresco, as the treasure and essence of Chinese traditional fresco art, has a strong expression of color. In the late period of Dunhuang frescoes, after the change of times and the change of history, the ethnic groups gradually merged. The painting style of the Chinese soil and the painting characteristics of the Western Regions were more integrated, and the use of colors was more mild, light and appropriate, simple and elegant. The extraction of colors also sets the tone for the creation of a “comprehensive multicultural platform” with Chinese national spirit. The exterior design needs to create clear, highly identifiable exterior conditions for the exhibition hall that can create a tone before entering the space. STUDIOHVN combines Chinese and Western culture, multi-ethnic culture and traditional art.

▼建筑外观,external view © 杨灏摄影工作室

艺术空间为一个两层建筑,所有门窗朝东向。为创造更好的内部空间Studio HVN设计事务所将空间左侧建筑上方进行了墙体立面加建及更新。此区域将被用作入口、前台、楼梯、储藏室和浴室等功能需求使用。将建筑的核心空间最大化,用于艺术展示、私人会客厅和办公室等。由入口进入后,首先映入眼前的为内嵌式书架及前台,可第一时间接待满足客户的相关需求。进入主展厅后,敞开式入口可满足运输大型作品的需求。游历画廊的过程,视觉场景将在木色与白色、阴翳与光亮之间不停切换。

▼轴测分解,exploded axon © 罗德岛建筑设计咨询

The art space is a two-story building with all doors and Windows facing east. To create a better interior, STUDIOHVN added and updated a wall facade above the building on the left side of the space. This area will be used for functional requirements such as entrance, front desk, stairs, storage room and bathroom. Maximize the core space of the building for art exhibitions, private reception rooms and offices. After entering from the entrance, the first thing that comes into sight is the built-in bookshelf and the reception desk, which can meet the relevant needs of customers as soon as possible. After entering the main exhibition hall, the open entrance can meet the needs of transporting large works. As you walk through the gallery, the visual scene shifts between wood and white, shade and light.

▼从入口望向前台,view to the front desk from the entrance © 杨灏摄影工作室

▼内嵌式书架及前台,the built-in bookshelf and the reception desk © 杨灏摄影工作室

▼从前台望向展厅,view to the gallery from the front desk © 杨灏摄影工作室

空间处理上,展厅整体采用浅色涂料,以烘托干净通透的质感。力求创造一个纯粹的背景,以突出艺术品中心地位。不同于常规画廊水泥地面,浅色橡木地板使空间艺术与舒适共存,给观众带来宾至如归的参观体验。

On the space processing, the exhibition hall adopts the light color paint as a whole, in order to foil the clean and transparent texture. Strive to create a pure background to highlight the central position of the artwork. Different from the conventional concrete floor of the gallery, the light-colored oak floor makes the space art and comfort coexist, bringing the visitors a home experience.

▼浅色涂料与橡木地板,the light color paint and oak floor © 杨灏摄影工作室

▼突显在空间中的艺术品,artworks highlighted in the space © 杨灏摄影工作室

一层展厅后部沿楼梯而上,将进入到私享会客厅空间。会客区在当代社会的交际中有着越来越重要的作用,设计师将会客区的功能扩大化,用精选的六座家具来满足业主及VIP 客户的聚餐、交流或下午茶需要。

At the back of the exhibition hall on the first floor, you will enter the private reception room along the stairs. The reception area plays a more and more important role in the communication of contemporary society. The designer enlarges the function of the reception area and uses six selected furniture to meet the needs of owners and VIP customers for dinner, communication or afternoon tea.

▼楼梯,staircase © 杨灏摄影工作室

▼二层私享空间,private space on 2F © 杨灏摄影工作室

整个空间遵循现代极简,并对细节有高度体现。以一副当代主义装置作为提亮空间的元素,同时设计最大利用自然光以营造温暖亲和的氛围。室外阳台的优化,也形成了与周围环境交流的开放式庭院景观,内外勾连、移步易景,最终达到景观、建筑与室内的天地人合。

The whole space follows a modern minimalism with a high level of detail. A contemporary installation is used as an element to brighten the space, while maximising the use of natural light to create a warm and welcoming atmosphere. The optimization of the outdoor balcony also forms an open courtyard landscape that communicates with the surrounding environment. The interior and exterior are connected and the scenery is easily changed by steps, and finally the harmony between the landscape, the building and the interior is achieved.

▼二层露台,terrace on 2F © 杨灏摄影工作室

▼平面图,plans © 罗德岛建筑设计咨询

项目名称:莫高艺术空间
建筑事务所:罗德岛建筑设计咨询(北京)有限公司
单位网站:www.studiohvn.com
联络邮箱:noord@qq.com
公司所在地:北京市朝阳区崔各庄草场地国际艺术区104号院内C座
项目完成年份:2021年4月
建筑面积:248平方米
项目地址:706 North Third Street, 798 Art District, Beijing

主创设计师:Henny van Nistelrooy
主创建筑师邮箱:info@studiohvn.com
摄影师:杨灏摄影工作室

Project Name: MG Space
Design firm: Studio HVN
Website: www.studiohvn.com
Contact Email: noord@qq.com

Company location: Building C, No. 104, Caochangdi International Art District, Cuigezhuang, Chaoyang District, Beijing
Project completion Time: 2021.4
Area: 248㎡
Project Location: Beijing 798 Art District Zhongyijie
Design director: Henny van Nistelrooy
Chief Architect Email address: info@studiohvn.com
Photographer: Yang Hao Photography Studio

More:罗德岛建筑设计    更多请至:Studio HVN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment