M Pavilion – M Stand, China by Dazhou And Associates

the light-filled box floating on the ground

Project Specs

Location:

非常感谢 大舟建筑 予gooood分享以下内容。更多关于他们:大舟建筑 on gooood
Appreciation towards 大舟建筑 for providing the following description:

M Pavilion坐落在上海徐汇区的一座办公楼的首层大堂,是品牌M Stand委托设计的一家咖啡店。为了不影响楼宇的正常运营,我们在设计之初提出了快速建造和轻触场地两个基本策略,一个精巧得体的脚手架亭子设计应运而生。

M Pavilion is located in the lobby of an office building in Xuhui District, Shanghai, a coffee shop commissioned by M Stand. In order not to disturb the daily operations of the building, we proposed two basic strategies at the beginning of the design process: a rapid construction and a light touch to the site. Then a delicate and decent scaffolding pavilion came into being.

▼室内概览,overview ©田方方

 

轻的盒子 | A Light Box

要轻。设计中我们希望通过轻盈的姿态,在严谨的办公环境中给人带来轻松愉悦。顶部饱满的体积感与纤细的构件形成鲜明的对比,半透明的外表皮吸引着人们走进去一探究竟。地面微微出挑一些,装满光的盒子就漂浮在地面上。

Be light. We hope to bring relaxation and joy to people in a rigorous working atmosphere through a light form. The heavy volume above is in sharp contrast with the slender structure components, and the translucent skin attracts people to walk in. Slightly cantilevered floor makes the light-filled box float on the ground.

▼纤细构件定义空间,in-between the slender structure components ©田方方

▼半透明外表皮,translucent skin ©田方方

▼咖啡制作台,coffee making table ©田方方

 

快速建造 | Rapid Construction

区别于一个单纯的室内店铺设计,我们试图去设计一套具有适应性的体系,仅需要生产一种原型构件,少量变形,施工队就可以在10天内将此设计搭建完成。这套体系包括了结构、围护、吧台、灯光、地面等等方面,不仅满足了快速建造的要求,而且能带来美的可能。

▼轴测图,axonometric ©大舟建筑

Different from an interior design, we came up with an adaptive system with only one prototype of component and very few variations that restrict the construction process within 10 days. This system covers all aspects including structure, envelope, bar worktops, lighting, foundation floor, making it possible to bring beauty out of a rapid construction.

▼用餐区,the dining area ©田方方

▼适应性结构体系,an adaptive system ©田方方

▼透过帷幕看内部空间,view of the interior space through the curtain ©田方方

 

精美的粗笨 | Delicate Roughness

粗糙的、临时的、简陋的、工业化的、非建筑的,脚手架给人带来的感觉总是不够友善,却让我们非常着迷。我们希望通过精确的设计和毫米级的建造,给予工业制品得体的完成感,同时剥离脚手架临时而粗糙的社会意义,渐渐逼近它的本质。

Rough, temporary, shabby, industrialized, and non-architectural, a scaffolding always bring unfriendly feelings, but it fascinates us. We hope that through precise design and millimeter-scale construction, we can give scaffolding a decent completion while stripping away all its temporary and rough social meaning and gradually approaching its essence.

▼结构细部,details ©田方方

 

光会带来情感 | From Light to Emotion

冬日下午,阳光透过半透明的帘子,被筛得均匀弥漫,包裹着来此小憩的上班族。清晨傍晚,上方灯笼状的灯光装置将光填满体量,M Pavilion成了一个光的亭子,光渗透出来,照着来来往往的人们。

In a winter afternoon, the sunlight is filtered by the translucent curtains and scattered in the air, wrapping the office workers who come for a nap. In an early morning or when the sun sets, the lantern-like lighting device fills the space with warm light. M Pavilion becomes a temple of light, the light permeates out and shines on people passing by.

▼光渗透出来,照着来来往往的人们,the light shining on people passing by ©田方方

▼夜晚,光的亭子,night view, a temple of light ©田方方

▼上方安装灯笼状的灯光装置,the lantern-like lighting device filling the space ©田方方

项目名称: M Pavilion——M Stand 徐汇万科店
设计方: 上海大舟建筑设计事务所
联系邮箱: daa_info@126.com
项目设计 & 完成年份: 2020.10-2020.12
主创及设计团队: 唐大舟、朱天睿、龚子悦、吴铭筱
项目地址: 上海徐汇
建筑面积: 50㎡
摄影版权: 田方方
客户: M Stand
施工方: 上海炫柯建筑工程有限公司

Project name: M Pavillion – M Stand Xuhui Vanke Store
Design: Dazhou And Associates
Contact e-mail: daa_info@126.com
Design year & Completion Year: 2020.10-2020.12
Leader designer & Team: Tang Dazhou/Zhu Tianrui/Gong Ziyue/Wu Mingxiao
Project location: Xuhui District, Shanghai
Gross Built Area: 50㎡
Photo credits: Tian Fangfang
Clients: M Stand
Contractor: Shanghai Xuanke Construction Company

More:  大舟建筑 更多关于他们:大舟建筑 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment