Liyang Yangwan Visitor Center by Origin Architect

Forest within a Forest

Project Specs

Location:

非常感谢 原地建筑 予gooood分享以下内容更多关于他们:Origin Architect on goooodAppreciation towards Origin Architect for providing the following description:

“他们仰望森林,止步停留,他们看那杉树之高,他们看那森林的入口。”
——《吉尔伽美什》第五块泥板

“They stood there marvelling at the forest, gazing at the lofty cedars, gazing at forest’s entrance.”
——The Epic of Gilgamesh. Tablet V.

▼项目鸟瞰,aerial view © 夏至

▼山林环绕,surrounded by mountains © 夏至

成形不久的溧阳市1号旅游公路穿越郊区美丽的田野乡村,从杨湾开始进入广袤的瓦屋山森林。公路一个转弯处,一组建筑物散落林间,在尚未散尽的晨雾中若隐若现,顶端伸出的参差线条越过树梢,轻轻扰动着丛林平缓延绵的天际线。这个游客服务中心,由久已废弃的一片林场宿舍用地改造而成,将成为1号公路沿线游客必经的停留点之一。

Liyang Tourism Route 1 passes through Liyang’s beautiful fields and villages, entering the vast Wawushan Forest in Yangwan. Up ahead, a group of wooden structures are barely visible in the morning mist. The tops of these structures extend over the tip of the trees, gently brushing the smooth skyline of the forest. This visitor center is built on the land of abandoned forestry worker dorms, and has become an inevitable stop for tourists along the Liyang Tourism Route 1.

▼项目概览,overview © 夏至

 

原生 \ 杉木
Original life \ Spruce

几年前建筑师初次从城里辗转到达现场时,林场宿舍已人去楼空,留下一堆堆附近山林中采下的杉木被遗忘在院里的空地上,斑驳的树皮年复一年经受着日晒雨淋。长时间对视之后,建筑师被彻底放空,心中只剩唯一的愿望–去唤醒它们,让沉睡的杉木重获新生。

A few years ago, when architects arrived at the site for the first time, there were only piles of spruce trees chopped from the nearby forest. Exposed to the elements year after year, the mottled spruce bark laid bare their loneliness. The architects were deeply touched by the forgotten spruce trees, and wished to bring them new lives.

▼重获新生的杉木,spruce trees reuse © 夏至

▼斑驳的树皮,mottled bark © 夏至

 

原地 \ 新生
Original site \ Regeneration

建筑师希望借助当代技术,将老杉木在现场原地重组,生成依然扎根于这片土地的新空间。自然形态的整根杉木经过防腐处理之后,直接在林间竖立起来,形成指向天空的螺旋阵列。根部插入大地,再通过特制的顶部钢圈梁组合成受力整体,树木之间的间隙嵌入玻璃和聚碳酸酯板,洒下通透的光影。

建造的过程富于挑战,工匠们与建筑师紧密配合,不断尝试将现代钢结构技术与传统木工手艺相结合,不寻常的构造才得以实现。

▼项目草图,sketches © 原地建筑

Our architects wanted to combine these spruce trees with contemporary technologies, constructing a new space rooted in its original environment. After preservative treatments, spruce logs were erected in the forest to form a spiral array pointing to the sky. With their roots deep in the ground, these logs were framed by customized circular steel beams. Glass and polycarbonate panels were embedded into the gaps between the logs, allowing sun light to radiate into the building.

The construction process was intriguing and challenging. Our artisans and architects closely worked together and creatively combined modern steel structure technologies with traditional woodworking skills.

▼整根杉木经过防腐处理之后,直接在林间竖立起来,形成指向天空的螺旋阵列,spruce logs were erected in the forest to form a spiral array pointing to the sky © 夏至

▼被灯光点亮,lit up © 夏至

 

共生 \ 森林与森林
Symbiotic harmony \ Forest within a forest

整个建筑群落包含多组螺旋形的木屋,以及一间小礼堂,为游客提供不同尺度的休憩、餐饮、交流聚会、典仪及辅助服务功能。 外部空间自由变化,自在地融入广阔森林。内部空间以杉木10余米的修长尺度向上拔升聚拢,漫步其内仿若置身神秘殿宇,又似迷失高耸密林之中,光影流动间,忘记了内外分别。

一组生长于森林中的建筑,它们本身就是一座座重生的内在森林。

▼礼堂,auditorium © 夏至

The building complex consists of multiple groups of spiral wooden structures and one small auditorium that provide services such as resting, catering, parties, ceremonies, and other supporting services on different scales. The external space can be re-arranged freely, therefore naturally blending into the vast forest. The upmost part of its internal space is defined by slender spruce logs taller than ten meters. Walking inside feels like being in a tranquil sanctuary or a towering forest. The distinctions between the inside and the outside slowly fade away due to natural flowing light and shadow.

A group of buildings grow in the forest. Each individual building together makes a reborn forest.

▼礼堂细部,auditorium details © 夏至

▼内部细节,details inside the auditorium © 夏至

▼总平面图,site plan © 原地建筑

▼立面图,elevation © 原地建筑

▼餐厅图纸,dining area drawing © 原地建筑

▼礼堂图纸,auditorium drawing © 原地建筑

项目信息
项目: 森林中的森林 – 溧阳杨湾驿站
地点:江苏省溧阳市
设计时间:2017-2018,建造时间:2018-2019
建筑/景观/室内设计:原地建筑
主持建筑师:李冀
项目建筑师:梅可嘉
设计团队:李冀、梅可嘉、王静、廉辉、王昕俞
工程设计配合: 中筑天和建筑设计有限公司
工程设计负责人:商玮玲
工程设计团队:文岩、王东明、王强、黄娟、赵杰
业主:溧阳市城市建设发展集团、溧阳市交通建设发展有限公司
业主负责人:王岚炳、赵云、钱勋杰、陈明忠
施工单位:江苏五星建设集团有限公司
施工单位负责人:史峰
摄影:夏至(除注明外)

Project information
Project name:Forest within a forest –Liyang Yangwan Visitor Center
Project location: Liyang, Jiangsu Province
Design time: 2017-2018
Construction time: 2018-2019
Architectural / landscape / Interior Design: ORIGIN ARCHITECT
Chief architect: Li Ji
Project architect: Mei Kejia
Design team: Li Ji, Mei Kejia, Wang Jing, Lian Hui, Wang Xinyu
Engineering design: Arch-harmony architecture design
Engineering architect: Shang Weiling
Engineering design team: Wen Yan, Wang Dongming, Wang Qiang, Huang Juan, Zhao Jie
Client:Liyang Construction and Development Group, Liyang traffic construction and Development Co., Ltd
Client leader: Wang Lanbing, Zhao Yun, Qian Xunjie, Chen Mingzhong
Construction: Jiangsu Wuxing Construction Group Co., Ltd
Construction leader: Shi Feng
Photographer: Xiazhi (except noted)

More:  原地建筑更多关于他们:Origin Architect on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment