Now under construction, Echo, a new multifunctional and flexible education building for TU Delft

A future-proof campus

Project Specs

Design:
Location:
Tags:

感谢 UNStudio 对gooood的分享。更多关于他们:UNStudio on gooood
Appreciation towards UNStudio for providing the following description:

 

永不过时的校园 | A future-proof campus

鉴于学生人数的不断增加和对更开阔的教学空间的需要,代尔夫特理工大学提出打造一栋新的跨院系建筑,以满足这所荷兰顶尖大学对多功能教学空间的需求。新的教学楼名为Echo,由UNStudio与Arup和BBN共同设计。Echo是一座以适应性和用户健康为核心的产能建筑,能够为大学的各类教学活动提供充分的支持。

In light of ever-increasing student numbers and the demand for larger teaching rooms, the new inter-faculty building for TU Delft is designed to meet the leading Dutch university’s need for versatile extra teaching space. For Echo, UNStudio, in collaboration with Arup and BBN, has created a design that fully supports educational typologies with an energy-generating building in which adaptability and the wellbeing of the user are central.

▼建筑外观,Echo exterior view ©Plompmozes

 

教学空间 | Teaching rooms

新的教学空间前已在建设当中,预计将于2021年12月完工。Echo将包含7个教学空间,大部分拥有灵活的布局。最大的演讲厅可容纳700人,并且可以被分隔为3个独立的房间。此外还有超过300个学习空间,可用于小组作业和自习。Echo将提供一系列讲座、辅导、小组讨论、项目教学、辩论以及自习空间。新的大楼总计将为约1700名学生提供多元的听课和学习空间。

Currently under construction and due for completion in Dec 2021, Echo will house a total of seven teaching rooms, most with a flexible layout. The largest lecture room, which can accommodate 700 people, can be divided into three separate rooms. The more than 300 study spaces can be used for group work and self-study. Echo will provide space for lectures and tutorials, group work, project-based teaching, debates and self-study. In total, the new building will offer space for around 1,700 students by way of the lecture rooms, classrooms and a variety of study spaces.

▼空间布局剖面示意,organisation – section ©UNStudio

▼首层空间轴测,axon – ground floor ©UNStudio

 

灵活的建筑 | A flexible building

Echo是一座凭借多功能空间超越当下教学环境的建筑。设计支持“Everything Anywhere”的当代理念,认为过渡性的空间同样非常重要。因此,除了优质的学习空间,大楼还提供了可供学生在学习之余使用的空间,包括一系列促进思考、获取灵感和相互交流的平台。

Echo is an education building with multifunctional spaces that transcends current learning environments. The design supports the contemporary culture of ‘Everything Anywhere’, where the in-between space is also of great importance. Echo, in addition to excellent study spaces, therefore provides space for unstructured time: a variety of platforms for reflection, inspiration and communication.

▼室内概览,interior view ©Plompmozes

室内空间展示出温馨和友好的氛围。两个礼堂将空间界定在开放的广场上,这里可以用于开展各种各样的活动。礼堂空间在有交流需要的位置充分开放,在需要明确界限的位置则保持了封闭。此外在一些特定的地方,竹制的肋条沿着天花板延伸,构成了建筑设计的一部分。竹子的精致外观和质感一直延伸到中央楼梯的周围,以一体化的姿态连接了楼内的学习和协作空间,使其成为一个相互影响和贯通的世界。这个位于中心位置的“大楼梯”能够促使人们更多地在建筑中行走,从而对学生、研究人员和教师的健康起到积极的影响。

带顶广场的灵活概念加上开放且透明的建筑表皮,让Echo成为了一个具有显著连接作用的公共机器,将无形的学习世界转化为真实且充满参与感的体验。

▼主楼梯局部轴测图,main stairs – fragment ©UNStudio

▼促进互动的布局,attractors program ©UNStudio

The interior offers a warm welcome to visitors. Two auditoria define the space in a lively open square where numerous and varied activities can take place. These auditoria are open where they need to communicate and closed where clear boundaries are required. At specific positions, bamboo ribs extend along the ceiling, forming an integral part of the design. The crafted look and feel of the bamboo is extended around the central staircase that in one gesture joins the study and cooperation spaces into one connected world of learning, collaboration and connection. This centrally positioned ‘grand stair’ facilitates and promotes physical movement through the building and thus contributes to the health of students, researchers and teachers alike.

The flexible concept of the covered square, coupled with an open and transparent skin, offers the building maximum opportunities to manifest itself as a public connector and make the invisible world of learning a visible and engaging experience.

▼竹子的精致外观和质感一直延伸到中央楼梯的周围,the crafted look and feel of the bamboo is extended around the central staircase ©Plompmozes

建筑的外观兼具了简洁和光滑的特征,使内部发生的活动充分地向周围敞开。透明的表皮为室内引入更多光线,带来一个充满阳光的健康环境。

The exterior of the building is a robust yet sleek structure that opens up the activities taking place inside to the surroundings. The transparent skin further allows light to flow into the interior spaces, providing a healthy and daylight-stimulated environment.

▼透明的表皮为室内引入更多光线,the transparent skin further allows light to flow into the interior spaces ©Plompmozes

 

用户舒适度和能源生产 | User comfort and energy generation

Echo的设计迎合了代尔夫特理工大学先进的可持续发展目标。连续的玻璃幕墙在水平方向上穿插着纵深的铝制遮阳蓬,能够为室内空间抵挡多余的日照。这些遮阳蓬通过缆索实现连接,攀援植物在钢索上形成一道微妙的绿色外墙,起到过滤阳光的作用。

▼大楼循环理念示意,circular concept diagrams ©UNStudio

为了防止过多的阳光直射,建筑外部还使用了可调节的遮光板,同时结合以低阳光渗透系数的防晒玻璃,进一步防止了建筑过热的情况。太阳能电池板、蓄热和蓄冷系统使建筑能够自行生产能源,为大楼的运作提供支持。

▼气候系统示意,climate system ©UNStudio

▼气候系统示意,climate concept ©UNStudio

The design of Echo fulfills the progressive sustainability ambitions of the TU Delft. The continuous glass facades are interrupted horizontally by deep aluminum awnings that play an important role in the composition of the facade and keep out excess solar heat. These canopies are interconnected by cables along which climbing plants can grow to form a subtle green facade that filters daylight.

In order to prevent excess sunlight penetration, a dynamic light barrier is used which provides indoor sun protection. Overheating of the building is prevented by a combination of sun protection and the low solar penetration factor of the glass. Solar panels, insulation, and heat and cold storage will be used in the new energy-generating building.

▼Echo大楼夜间外观,Echo exterior view by night ©Plompmozes

Team credits:
UNStudio: Ben van Berkel, Arjan Dingsté with Marianthi Tatari, Jaap-Willem Kleijwegt, Ariane Stracke and Piotr Kluszczynski, Thys Schreij, Mitchel Verkuijlen, Bogdan Chipara, Krishna Duddumpudi, Fabio Negozio, Ryan Henriksen, Shangzi Tu, Xinyu Wang, Marian Mihaescu
Advisors:         
Arup: Structural Engineer, MEP and Building Physics
BBN: Building Cost Consultant
Contractor:  BAM Bouw en Techniek
Visualisations:  Plompmozes

More:UNStudio。更多关于他们:UNStudio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment