Le Temps Pâtisserie, China by DC. Design

A popular dessert shop within an old plant

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 大成设计 予gooood分享以下内容。更多关于: DC. Design on gooood. Appreciations towards DC. Design for providing the following description:

“I’d like to successfully guess your weight and win you at a féte.” -Roy Fuller

时间甜品是一家经营多年,小有名气的甜品店,取名法语“LE TEMPS”,意为“时间”,希望无论是味蕾带来的欢愉,还是刻骨铭心的回忆,都可以永久地保存在时间里。本着这样的初衷,厂子里的甜品店应运而生。

Le Temps Pâtisserie is a popular dessert shop in Fuzhou which has been operated for several years. “LE TEMPS” are French words, with the meaning of “time”. The shop owner chose this name because she hoped that both pleasure of enjoying desserts and profound memories could be permanently preserved in spite of passage of time.

▼视频,video

 

重生 | Rebirth

店铺坐落于红坊创意园,老旧的厂房带着浓厚的岁月感,斑驳的墙体上布满盎然的爬山虎,脱落的外壳像在无声倾诉…

The shop is situated in an old plant within a creative industrial park which was repurposed from a factory zone. The old building features nostalgic charm, with mottled walls covered by green ivy leaves.

▼建筑主立面,main facade ©夏至

上帝说:“要有光”。于是有了光,它是我们感知世界的基础,亦是抚慰人心的温度。自然的光线总会给人以无需多言的柔软与舒适感,辅以大面积的白色,静谧之意油然而生。推门迈入室内,光线穿过窗户,散落在黑色的吧台上,疏影婆娑,营造了朴质而灵动的艺术光感,与室外全然不同的景象悄无声息地叩击着人的心灵深处。这是新设计与老建筑间的对话,也是一种沉淀多年后的涅槃新生。设计师赋予空间鲜活的生命力,它仿若一个有血有肉,饱满而清晰的人,充斥着跳跃的思维和有趣的灵魂,而不是一张苍白无力的白纸,动与静之间带给访客丰盈的体验。

As described in Bible, “God said, Let there be light. And there was light.” Light is the prerequisite for us to perceive the world, which can also comfort our mind. The design team introduced full natural lights into the space and kept large area of the walls in white. In this way, daylight penetrates the windows, falls on the black bar counter and creates fascinating interactions of lights and shadows, thereby forming a unique environment completely different from the outside, making people calm and relaxed.Through integrating new design elements into the old building, designers gave it a rebirth. Injected with vitality, the shop provides people with abundant and delightful experience.

▼入口外的就座区,seating area outside the entrance ©夏至

 

少即是多 | Less Is More

店铺整体布局以黑白灰为主,家具采用丹麦品牌HAY,餐具则来自葡萄牙的BELOINOX 和CUTIPOL MOON,日本的1616 ARITA以及北欧的STELTON EM77,简练而精致,演绎出极为纯粹的现代主义风格,这样大胆的尝试在甜品店中并不多见。

The entire space features a palette of black, gray and white. Items used in the shop are exquisite and simple in design, such as furniture from HAY, and utensils of BELOINOX, CUTIPOL MOON, 1616 ARITA and STELTON EM77. The interior design presents a modern and minimalist style that is rarely seen in dessert shops.

▼室内空间概览,interior overview ©夏至

▼吧台区域,bar area ©夏至

据了解,主人对事物的挑选几近严苛,她说:“美食有着自己的料理法则,仅选料就大有讲究,不同种类的奶油之间的差别虽非谬之千里,但在美食家的舌尖却纤毫必现。空间承载着举足轻重的使命,必须以同等的敬畏之心待之。”同时,主人与设计师一致认为设计应当有主次之分,凝练的黑白灰不与产品争宠,起到一个辅助的作用,以低调的姿态烘托产品,使得人们把视觉的焦点集中在甜品上。铺子真正做到既不喧宾夺主,同时保持该有的熠熠生辉,让品牌理念得以体现并流传不败。

The shop owner is particular about details. As she said, “Each kind of dessert has its own cooking rules. A tiny difference in ingredients may lead to different tastes. As for a dessert shop, the interior space serves essential function and plays a key role. Therefore, great importance should be attached to its design and details.”However, she and designers agreed that dessert was the priority for the shop. So the space was designed in a minimalist style with white, gray and black as major hues, keeping a low profile to highlight desserts. In this way, the interior design doesn’t “steal the show”, but sets off desserts and embodies the brand concept.

▼客座区,seating area for guests ©夏至

▼室内立面,interior facade ©夏至

▼楼梯和吧台座位,stair and the bar seating ©夏至

▼细部,detailed view ©夏至



在结构的处理上,设计师可以说将“干净”发挥到了极致。原始的框架中有一些凹凸不平的柱子,在一番细致的考量之后,他们进行“减法”处理,摒弃原始结构,打造干净的大块面,给空间留白,给心灵留白。

For the spatial structure design, the design team also applied the concept of “Less is more”. There were some columns with uneven surface in the original space. After much deliberation, the team decided to dismantle these columns, thus creating a “clean” space without any superfluous structure.

▼干净的大块面,给空间留白,给心灵留白,a “clean” space without any superfluous structure ©夏至

 

妙趣 | Fun

主空间由3个完整的黑、白、灰盒子组成,黑色沉稳、白色舒爽、凹陷的灰色客座区自带故事属性,结构穿插,颜色变幻,不仅仅增加空间的层次感,也使得人的视觉落脚点随移动而变化,妙趣横生。

The main space consists of three “boxes”. The black one makes people feel calm, while the white one is refreshing. And the gray box (the seating area with a hue of gray), is of storytelling glamour. The three boxes with different colors are interpenetrated with each other, adding a sense of layering to the overall space. As people move in the space, they can enjoy diversified and interesting visual experience.

▼二层过道,corridor on the second floor ©夏至

▼悬挑空间,the cantilevered space ©夏至

▼悬挑空间细部,detailed view ©夏至



▼黑盒子座位空间,seating area in the “black box” ©夏至

▼二层客座区,seating area on the second floor ©夏至

“大音希声,大象希形”,狭长的走廊未经修饰,同样以留白的形式带给人无尽的奇思遐想。大幅落地窗为室内注入天光云影,同时又像一个巧妙的取景框,不动声色地定格昼夜之景。自然之色,人在客座区看青藤绕树颠,听高树蝉声入晚云,或静待风吹雨洗一城花,不正如诗人吟唱:”逍遥自旦暮,于以畅闲情。“ 良辰美景,恰如其分地添一份从田野间采摘的新鲜蓝莓裹入慕斯,浓郁,带着山野气,梦幻的酸和甘泉般的苦,口感缥缈而性感,每一口都是对味蕾的刺激。

The long and relatively narrow hallway was designed with no decoration. Such “blank leaving” design leaves room for imagination. The large French window brings full natural lights into the space and enables customers to enjoy the outdoor view whether in the daytime or at night. Sitting by the window, enjoying beautiful outside view as well as tasting yummy and delicate desserts, people can have a wonderful time in Le Temps Pâtisserie. A heaven of sweets makes the time spent here sweet.

▼双层高空间整体视图,overview of the double-height space ©夏至

▼大幅落地窗带来自然之色,the large glazed wall brings natural view in ©夏至

▼首层平面图,1st floor plan

▼二层平面图,2nd floor plan

室内设计:福州大成设计(http://www.dcd-hk.com/)
项目总设计:解苏霆
设计团队:解苏霆、余汐垚
协作设计:陈圣钟
装置与陈列:解苏霆、丹麦HAY家居团队
照明顾问:许锋兵
建筑摄影师:夏至
项目地点:中国 福州
项目面积:260㎡
完成日期:2018.07
视频链接:https://v.qq.com/x/page/z072450zwoc.html?ptag=2_6.3.7.17341_copy
Design company: DC. Design (http://www.dcd-hk.com/)
Chief designer: Xie Suting
Design team: Xie Suting, Yu Xiyao
Design assistant: Chen Shengzhong
Installation & display: Xie Suting, HAY
Lighting design consultant: Xu Fengbing
Photographer: Xia Zhi
Project location: Fu Zhou, China
Project area: 260 m2
Completion time: July 2018
video link:https://v.qq.com/x/page/z072450zwoc.html?ptag=2_6.3.7.17341_copy

More: 大成设计。更多关于: DC. Design on gooood

Post a Comment