Office building in Arada by Nelson Resende Arquitecto

A series of pure, little-tamed volumes, linked by necessity, but assuming its own identity

Project Specs

Location:

来自 Nelson Resende Arquitecto 对gooood的分享。更多关于:Nelson Resende Arquitecto on gooood
Appreciation towards Nelson Resende Arquitecto for providing the following description:

该建筑包含两间办公室,虽然功能独立,但可以从内部相互连接。建筑坐落在一块平地上,比街道层高出1米左右。其周围环绕着大面积的农田,建筑环境较为分散。

The building results from the need to create two offices, with possible autonomous use, but allowing an internal connection, considering the possible merging of the two spaces. The construction is located on level ground, at a height of about 1.00 m above the height of the street, and is located in an environment of dispersed buildings with a strong presence of agricultural activity.The choice of site is therefore not thoughtless.

▼鸟瞰图,aerial view

▼建筑周围环绕着大面积的农田,the construction is located in an environment of dispersed buildings with a strong presence of agricultural activity

▼建筑体量的功能独立,但可以从内部相互连接,the building results from the need to create two offices, with possible autonomous use, but allowing an internal connection

虽然该项目旨在构建一个商业性的空间,建筑团队却并未将场地设置在城市中心,而是尽可能地使建筑在乡野间回归干净纯粹的本质,从而形成一个有助于思考、生产和创作的场所。因此,设计师有意地强调了这种“超脱”的氛围,仅以数个简单、纯粹甚至于有些单调的体量来构成整个建筑。每个体量之间只保持了最基本的连接,且各自展现出不同的特质。

Although the program is of a commercial nature, the need for decontamination, back to the essence, a kind of purity that allows, without initial affections, to think, conceive and produce new spaces, conditioned this choice that, unlike most service spaces, is not located in a more urbanized center. There is, therefore, a conscious detachment that compensates for the increasingly frenetic pace at which things have to be thought and produced. The building is the result of the juxtaposition of a series of pure, little-tamed volumes, linked by necessity, but assuming its own identity.

▼入口路径,access

▼办公室体量,office volumes



▼图书馆体量,library volume

▼建筑的形式和外观保持了自然纯粹的特质,the result seeks an idea of formulation that exposes without fear the crudeness of the essence as a possible way



▼立面细部,detailed view

▼庭院,yard view

然而,该项目所追求的不仅仅是一个总合。它诚实地维护了建筑形式的简洁和纯粹,并通过对体量的扭转和调整创造出动态的观感,并为其赋予不同的高度和朝向,使建筑的内外空间随时沉浸在光影的游戏当中。裸露而不加修饰的外观使其从周围环境脱颖而出,而其内部的功能空间则在暗中保持着巧妙的衔接。

The result seeks, however, to be more than a sum, an idea of formulation that exposes without fear the crudeness of the essence as a possible way, the honesty of the simple forms, exposed without filters, in a game that emphasizes the dynamism, by the different rotation of the volumes, its different altimetry and solar exposition, allowing the creation of an object of easy apprehension and simultaneously of insinuated complexity, by the games of light/shadow that causes, by the apparent ambiguity of how it is shown, exposed in the volumetric formulation but reserved in the functional connection that establishes, filtered, with the surroundings.

▼办公空间,work place

▼室内细部,detailed view

▼天窗带来的光影效果,light and shadow


▼办公室,office

▼图书馆,library

季节、气温、耕地、气候条件——自然环境无时不刻不在发生变化,而唯一不变的是这座建筑本身。这种与自然相对的永恒性使建筑能够不受约束地“暴露”在时间的洪流中,保持着稳定的姿态。这种坦然自若的气质与所其所承担的功能(工作与创造)在某种程度上形成了一种迷人的张力。在这里,我们无法看见寻常建筑中惯用的装饰与工艺,它以缄默不语的方式保持着这份超脱,一切皆是长期成长和思考的结果。

The natural surroundings are a permanent mutation scenario, resulting from the agricultural cycles, the seasons, the climatic conditions of each season and the success of the tilth that proliferate. The building, which is immutable, is shaping much more slowly and, at the most, it can accuse the skates themselves of it own exposure to the weather conditions that, along with the longevity it as, influence its appearance. Moreover, this almost immutability of the building before an environment at least cyclically changeable exposes the building in ways that are not controlled – the forms gain an apparent importance before a nature that is transfigured when, year after year, they appear with this constancy. The apparent lightness of the gesture is contrary to the resistance of the work in time, which in itself also shows a certain tension – the work nevertheless seems to have resulted from a sudden act, little reflected, when in fact, this simplicity results from a successive detachment of artifacts used more commonly in other circumstances, and is therefore the result of a long process of maturation and reflection.

▼傍晚的庭院,front yard in the evening

▼夜间屋顶鸟瞰,aerial view at night

▼首层平面图,ground floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼东立面图,east facade

▼西立面图,west facade

▼剖面图,sections

Name – Office building
Adress – Rua da Nogueira, Arada, Ovar
Project date – 2016
Construction date – 2013/20142017
Client – private
Architecture – Nelson Resende, Architect
Exterior design – Nelson Resende, Architect
Structures – Sandra Leite, Engenheira Civil
Construction – several companies
Fotography – João Morgado
Construction área – 120.00 m2
Levels – 1 level

More: Nelson Resende Arquitecto。更多关于:Nelson Resende Arquitecto on gooood

Post a Comment