Time Enjoying Park, Changchun, China by Partner Design Studio

A wonderland for children full of imagination.

Project Specs

Location:

非常感谢 派澜设计 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards Partner Design Studio for providing the following description:

 

总体设计
Landscape design

设计地块位于长春南部新城,为长春万科的市政代建公共绿地。周边多为新建住宅和新建建筑,缺少街区型公共开放空间。基地南侧为售楼处,东南侧为商铺。长春作为森林城市,山谷纵横,森林繁茂。优美的自然环境成为我们的设计灵感来源。通过地形塑造、空间围合,让人感受到高高低低不同的变化。

The site is located in the new city, which is in the south of Changchun. It is a public green space built by Changchun Vanke for the municipal construction. Most of the surrounding areas are new housing and new buildings, lacking a block-type public open space. The south side of the site is the sales office, and the southeast side is the building for shopping. The project is located in Changchun which called the Northern Forest City in China with spectacular valleys and thick forest. Through the shaping of the terrain and the enclosure of the space, people can enjoy the fluctuation of the space.

▼地形塑造下的“山林谷地”,”Mountain Valley” under the shape of terrain

我们希望赋予场地更多的公共空间属性,创设更多开放空间供大众使用。通过增设娱乐设施和活动场所,在提升城市局部环境品质的同时,聚集人气。

We’re hoping to turn the site more into a public space and create more open space for the public to use. By adding amusement facilities and the activity space, the land will become more and more popular as well as improving the local environmental quality of the city.

 

街角雕塑设计
Street corner sculpture

道路交叉口的街角,需设计地标性要素,强调入口,增加场所的记忆点。在思想的碰撞当中,我们希望设置一个异于周边环境,超越于森林谷地的非日常的装置性雕塑,“鲸奇”的想法应运而生。引入海洋生物“鲸鱼雕塑”到内陆森林城市,消解地理学和心理学上的距离,在静止单调的城市生活中增加自由的趣味与新意。“鲸鱼”雕塑致敬艺术家安尼施·卡普尔的经典之作“云门”。超然的力量与温柔,唤起人内心的温和情感和无限遐思。

It is necessary to design a landmark in the street corner to emphasize the entrance and increase the memory of this place. In the collision of mind, we want to set up a non-daily iconic sculpture that is different from the surrounding environment and beyond the Mountain Valley, the idea of “Amazing Whale Valley” came into being. Introducing the marine “whale sculpture” to the inland forest city, dissolving the distance between geography and psychology, and increasing the fun and newness in the monotonous urban life. “Whale” sculpture resembles the artist Anish Kapoor classic work “Cloud Gate”. The power and gentleness evoke the gentle emotions and infinite thoughts of the human heart.

▼致敬经典的“云门”雕塑,The “Cloud Gate” sculpture used to pay tribute to the classical design

▼逐渐显现的“鲸鱼”雕塑,”Whale” sculpture gradually appeared

▼光影变化下的反射意趣,Artistic conception from reflection of light and shadow

 

儿童活动场地
Children playground

随着鲸鱼的向内延伸,有机曲线构成的儿童活动场地以怀抱的姿态迎接来自四面八方的使用者。
With the inward extension of the whale, the children’s event venue consisting of organic curves embraces friends from all over the world.

▼有机曲线构成的儿童活动场地,Children’s event venue with organic curves

椭圆和自由曲线形成功能性的综合场地。蓝色与黄色的EPDM塑胶地垫拼贴组合,形成几何化场地,容纳安放趣味和想象。

Ellipse and free-form curve form a functional comprehensive venue. Blue and yellow EPDM plastic floor tiles are combined to create a geometric venue for fun.

▼几何形态下的儿童活动场地,The activity venue of children in geometric form

▼光与影透过半透明的亚克力景墙,温柔的渗透到场地当中,Light and shadow shine through the translucent acrylic façade, gently illuminating the venue

▼渗透交融的空间戏剧,Interworking space with surprises

▼可以转动的树池座椅,Rotating tree pool seat

▼可参与式的游乐设施,Participative facilities

 

互动景墙
Interactive wall

我们希望不仅仅放置一面阻挡视线的隔墙,而是采用翻板景墙的互动方式,激活场地边缘活力,鼓励大家在此游戏、涂鸦与创作。

Embracing the surrounding walls of the venue, we hope not only to place a partition wall that blocks the line of sight, but arrange revamped wall to activate the edge of the site. We used the to encourage everyone to play in this game and turn it into a personal graffiti and creation.

▼充满可变性和创造力的翻版板墙,A revamped wall full of variability and creativity

▼翻板景墙在不同使用者的创造下产生不同的面貌,The revival wall display a different look under the creation of different users

 

弹跳跑道
Bounce track

有益的活动设施会激发出人的无限探索欲望。兔子跳、青蛙跳、跑跑跳跳… …身体和灵魂均在这里得以生长。

The beneficial activity scene will stimulate people’s unlimited desire to explore. Bunny jumping, frog jumping, running and jumping… body and soul are growing here.

▼激发童年记忆的弹跳跑道,The bounce track that stimulates childhood memories

 

镜面水景雕塑
Mirror waterscape sculpture

销售中心前的“鲸群”雕塑,巧妙展现出“鲸奇谷地”的不同意趣。夏季水池蓄满,镜面水景反射出群鱼的跃动,冬季水落石出,层层阶梯显露出对山林谷地的回应。

The “Whales” sculpture in front of the sales center cleverly shows the different interests of “Whale Valley”. In summer, the pool is full, and the mirror waterscape reflects the movement of the fish. When the winter comes, the steps show the response to the valley.

▼售楼处前“鲸群”雕塑,”Whales” sculpture in front of the sales office

从一个公园场地中探寻城市生活的趣味,在千城一面的城市图景中寻找不同。正如华兹华斯描述的都市生活:“尽管这幅图景让人疲倦不堪,本质上是一个桀骜不驯的景象。但并非如此,只要人能定神观看,就能从最渺小之物中,体会最伟大的意义,在局部中不失对总体的把握。”为每个项目量身打造最为恰切的设计,这是我们不变的追求方向。

Explore the fun of city life from a park and look for differences in the city scene. As William Wordsworth described in urban life: “Although this picture is exhausting, it is essentially an unruly scene. But not so, as long as people can watch with his heart, they can feel the greatest meaning from the small things and do not lose the overall grasp in the local position.” For each project tailored to the most appropriate design, this is our constant pursuit of direction.

▼公园夜景,night view of the park

项目名称:拾光公园
建筑师或者建筑公司:派澜设计事务所
联系邮箱:pds_jimmy@foxmail.com
项目设计 & 完成年份:2017.11-2018.9
主创及设计团队:张方法、林坚美、常骥亚、李飞、黄颖秋、谷婉煜、郑瑞标
项目地址:吉林省长春市南关区金宇大路与泰春街交汇南行700米
建筑面积:9000平方米
摄影师:刘惺,等
景观设计:PDS派澜设计
儿童游乐场地规划:PDS派澜设计
雕塑设计:PDS派澜设计
灯具设计:PDS派澜设计
标识设计:PDS派澜设计

合作方
儿童活动器械提供:HAGS
施工图:山水联合设计机构
施工单位:长春市域景园林绿化有限公司
标识制作:壹格标识

客户:长春万科

More:  Partner Design Studio

Post a Comment