兰桂骐研发总部方案,上海 / MVRDV

融入“农业绿洲”理念的“可持续机器”

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 MVRDV 对gooood分享以下内容 。更多关于他们: MVRDV on gooood
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

MVRDV公布了他们为上海兰桂骐农业科技公司设计的研发总部方案,这是一座11层的梯田式办公楼,将创新技术和传统技术的可持续性策略融合在倾斜屋顶下,展现了这家农业科技公司的形象。建筑位于临港新城滴水湖畔,被设想为上海快速发展片区中的农业绿洲,以及中国最绿色、最智能的可持续建筑之一。

MVRDV is revealing their design for the Lankuaikei Agriculture Development (LAD) Headquarters in Shanghai, an 11-storey terraced office building that brings together both high- and low-tech sustainability strategies under a swooping technological roof to create a showcase for the agriculture technology company. Located near the lake at the centre of Lingang New Town, the building is conceived as an agricultural oasis in a rapidly developing urban area in Shanghai, and one of China’s greenest, smartest sustainable buildings.

▼鸟瞰效果图,aerial view © MVRDV

从上方俯瞰,建筑的轮廓是矩形的,但实际上,一系列露台层层下降至庭院和北侧的人行主入口,赋予它醒目的曲线造型。露台覆以木材和绿植,设有通往建筑顶端的公共通道,为公司提供展示工作和研究的空间。曲面屋顶顺应露台外形,覆盖了建筑整体。南侧屋面覆有太阳能电池板,北侧屋面则是镂空的,允许阳光和雨水到达下方露台。在建筑外立面上,太阳能板和玻璃折叠排列,其折角保护室内免受强烈夏季日光的照射,也能让冬季日光照进室内。在南侧,这些墙体也有助于保护员工免受主干道噪音的干扰。

▼设计理念,design concept © MVRDV

▼形体生成,volume generation © MVRDV

Viewed from above, the building is rectangular in plan, yet it is given a striking curved shape by the series of terraces that step down to a courtyard and the main pedestrian entrance on the north side. The terraces are clad in wood and covered in greenery, and they include a publicly accessible route to the top of the building that provides spaces for LAD to showcase its work and research. A curving roof structure which follows the shape of the terraces covers the ensemble. On the southern part of the building, this structure supports solar panels, while on the north it is permeable, filtering sunlight but allowing rain to reach the terraces below. On the outer walls, the building’s façade is a pleated arrangement of solar panels and glass, angled to protect the interior from strong summer sunlight while allowing winter sunlight into the interiors. On the building’s southern edge, these walls also help protect the office workers from the noise of the main road outside.

▼曲面屋顶顺应露台外形,the curving roof follows the shape of the terraces © MVRDV

▼露台赋予建筑醒目的曲线造型,the terraces give the building a striking curved shape © MVRDV

该建筑被设想成“可持续发展的机器”,通过结合创新技术和传统技术,或间接或直接地面对各式挑战。通过材料选择和生命周期分析,该项目的隐含碳将比同类型建筑低40%。屋顶结构和露台有助于高效自然通风,这种通风和遮阳策略降低了能源需求。由于设计引入了太阳能板,建筑的运行几乎是能源中性的。露台收集雨水用于卫生间等处,延伸到顶层的绿植使露台提供了生物多样性和健康的工作环境。

▼节能分析,sustainability diagram © MVRDV

The building is conceived as a “sustainability machine”, confronting a wide variety of challenges both indirectly and directly, with high-tech and low-tech solutions. Through material selection and life-cycle analysis, the embodied carbon of the design will be 40% lower than a typical comparable construction. The roof structure and terraces aid in efficient natural ventilation. This ventilation and the shading strategies reduce energy requirements. Thanks to the solar panels incorporated into the design, the building will therefore be almost energy-neutral in operation. The terraces collect rainwater for use in functions such as toilets, as well as providing biodiversity and healthy working environments thanks to the greenery that extends all the way to the top floors.

▼由庭院望向屋顶和露台,view to the roof and terraces from the courtyard © MVRDV

MVRDV创始合伙人Jacob van Rijs表示:“与兰桂骐合作是一段激动人心的经历,这座总部大楼与公司的使命完美契合。对建筑师来说,将可持续性融入建筑的每个表面是具有吸引力的挑战,作为设计团队,我们全心全意地接受了这一挑战。该方案不仅对地球有益,还将受到使用者的喜爱,他们可以享受由露台提供的宜人的工作环境。”

兰桂骐总裁董卫华补充道:“MVRDV的使命是使城市和景观可持续并经得起未来的考验。兰桂骐的使命和愿景是利用我们的知识促进中国的乡村振兴和食品安全,探索大自然的奥秘,用科技保护人类的健康。在此次合作项目中,我们希望见证结合两家公司使命的‘农业绿洲’的诞生。”

“Working with LAD has been an exciting experience; this HQ building shows architecture in perfect alignment with a company’s mission”, says MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “Incorporating sustainability into every surface of a building is an interesting challenge for an architect, and it’s one that as a design team we embraced whole-heartedly. This approach is not just good for the planet, it will also be appreciated by the users of the offices, who will be able to enjoy the pleasant working environment offered by the terraces.”

“MVRDV’s mission is to make cities and landscapes sustainable and future-proof. LAD’s mission and vision are to empower rural revitalization and food safety in China with LAD knowledge, to explore the mysteries of nature, to protect human health with science and technology. In this cooperation project, we are looking forward to seeing an ‘agricultural oasis’ combining the missions of both companies”, added president of LAD Mr. Weihua Dong.

▼露台内部,inside view of the terraces © MVRDV

建筑内部包括位于高层、享有北侧湖景和南侧公园景观的6000㎡总部办公室,以及位于低层的9000㎡实验室和联合办公室。一层至三层容纳了一座可灵活使用的公共礼堂和展厅,以及开放的商业配套,共有三个入口——位于庭院的公共入口、租赁办公室的独立入口以及兰桂骐总部的入口,它们通过“街道展廊”相连。地下两层设有食堂和停车场,大量空隙为这里带来阳光、新鲜的空气和绿植,使“农业绿洲”理念延伸至地下。

Inside, the building contains the 6,000m2 offices of the LAD headquarters on its upper levels, where there are views to both the lake in the north and the park in the south, and 9,000m2 of labs and co-working offices below. On the first and second floor, the building incorporates an adjustable auditorium and exhibition space, while the ground floor has small retail outlets around its perimeter, and includes three entrances – a public entrance at the courtyard, and separate entrances for the rentable offices and LAD HQ – connected by an “exhibition street”. In its two basement levels, the building has a canteen and parking, but the “agricultural oasis” concept even extends below ground thanks to a number of voids which allow light, fresh air, and greenery to make their presence felt.

▼轴测图,axon © MVRDV

Project Name: LAD HQ
Location: Lingang, Shanghai, China
Year: 2021
Client: Lankuaikei Agriculture Development
Size and Programme: 18,900m2 – offices
Sustainability certification: China Green Building Standard: 3-star (targeted)
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Jacob van Rijs
Partner: Frans de Witte
Design Team: Fedor Bron, Fouad Addou, Li Li, Aneta Rymsza, Nicolas Garin Odriozola, Alberto
Canton, Anna Brockhoff
Director MVRDV Asia: Steven Smit
Sustainability consultant: Peter Mensinga
Visualisations: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Angelo La Delfa, Luana La Martina
Images: © MVRDV
Copyright: MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke
Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)
Co-architect: ECADI
Energy consultant: Buro Happold

More:MVRDV    更多关于他们: MVRDV on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »