湖舍民宿,淮安 / MOU建筑工社

利用台阶构建错落空间

项目标签

位置:
类型:
标签:
分类:

感谢来自 MOU建筑工社 (联系邮箱:mouarchitecture@163.com 对gooood的分享。
Appreciation towards MOU Architecture Studio ( Contact:mouarchitecture@163.com)  for providing the following description:

 

项目背景
Background

项目位于淮安洪泽湖临近人民路北侧的一栋两层的商住房。近些年随着洪泽湖旅游资源的开发,越来越多来自外地城市里的人选择来此旅游观光,品尝当地的湖鲜美食,其中有很大一部分的年轻人群体。在这样的背景下,我们的业主提出将原始建筑面积120平米的房子改造成适合年轻人的民宿。

The project is located in a two-story commercial house near Hongze Lake in Huaian, north of Renmin Road. In recent years, with the development of tourism resources in Hongze Lake, more and more people from other cities choose to come here for sightseeing and taste the local fresh lake food, among which a large number of young people. In this context, our owner proposed to transform the original 120 square meters house into a home stay suitable for young people.

▼民宿空间概览,overview ©YUUUUNSTUDIO

 

关于动线
The Circulation

改造前原始建筑的楼梯占据了四分之一的空间,实际可利用的空间非常局促,设计的思考也由此展开。为了满足功能以及实现合理的动线,我们对内部楼梯结构进行了拆除与重建。一层的客房我们设置在最里面,通过下几节踏步再上几节踏步给人一种不一样的进入一个空间的心理感受,增加了某种好奇心理。

▼改造前后楼梯位置,retrofit front and rear staircases ©MOU建筑工社

The staircase of the original building took up a quarter of the space before the renovation, and the actual usable space was very limited, thus the design thinking began. In order to satisfy the function and realize the reasonable moving line, we carried on the demolition and reconstruction to the internal stair structure. We set the guest rooms on the first floor in the most inside, which gives people a different psychological feeling of entering a space through the next few steps and the next few steps, increasing a certain kind of curiosity.

▼通往二层和三层的楼梯,stairs leading to the second and third floors ©YUUUUNSTUDIO

▼从过道看向入口,look from the passage to the entrance ©YUUUUNSTUDIO

▼几节台阶即可创造空间的变化,a few steps can create a change in space ©YUUUUNSTUDIO

 

空间结构
Spatial Structure

利用一层原始层高的优势,通过下挖部分地基错层悬挑了一个平台,平台上方部分作为客房使用,下方则为休闲区。为了防止夏季梅雨季节一层休闲区地面的潮湿,我们在改造中过程中还设置了中空通风层。

To take advantage of the original height of the first floor, a platform was cantilevered through the excavation of part of the foundation, with the upper part used as a guest room and the lower part as a leisure area. In order to prevent the wet ground of the recreational area on the first floor in the summer plum rain season, we also set a hollow ventilation layer in the renovation process.

▼新建悬挑客房 ,new cantilevered guest room ©YUUUUNSTUDIO

▼下挖空间形成休闲区,lower part as a leisure area ©YUUUUNSTUDIO

▼门厅前台,the hall at the front desk ©YUUUUNSTUDIO

▼下沉式休闲区,sunken leisure area ©YUUUUNSTUDIO

室内水平垂直向的高低错落,增加了空间的趣味性。可移动的3米长的L型长桌丰富了空间功能转化的多样性。在这里大家可以自由的坐在空间里的台阶上分享彼此的故事。自由开放的氛围也是我们设计的出发点。

Indoor horizontal vertical to the high and low scattered, increased the interest of the space. The 3-meter-long L-shaped table enriches the diversity of spatial function transformation. Here people are free to sit on the steps of the space and share their stories. The free and open atmosphere is also the starting point of our design.

▼L型可移动长桌,l-shaped movable table ©YUUUUNSTUDIO

▼移动长桌旁的小台阶,small steps near the movable table ©YUUUUNSTUDIO

▼台阶形成自由的开放式空间,steps form a free open space ©YUUUUNSTUDIO

 

关于客房
The Rooms

客房我们希望营造出朴素温暖的氛围以及材质的整体性效果,因此我们采用了地台和功能家具相结合的形式,水曲柳的纹理,温润质朴,拉进人与人,人与空间的距离感。

We hope to create a simple warm atmosphere and the overall effect of the materials in the guest room, so we adopt the form of combining platform and functional furniture, the texture of manchurian ash, gentle and plain, drawing in the sense of distance between people and space.

▼双人床客房,地台与家具相结合,double bed room, combining platform and functional furniture ©YUUUUNSTUDIO

▼白色和木色以及水泥吊灯,white and wood and concrete chandeliers ©YUUUUNSTUDIO

 

材料细节
Material Details

室内原始砖墙以及现浇混凝土结构柱保留了原始的状态,呈现出粗犷野生的美感。木地板上墙,楼梯以及过道台阶整体无缝水磨石地坪,让空间的延展上升性和连续性得以加强。

The original brick walls and cast-in-place concrete columns remain in their original state, presenting a wild and wild aesthetic. The walls on the wood floor, the stairs and the steps of the corridor are seamless terrazzo floor, which enhances the extension and ascending and continuity of the space.

▼混凝土结构柱成为空间的力量中心,the concrete columns become the center of force in the space ©YUUUUNSTUDIO

▼空间细部,detail ©YUUUUNSTUDIO

▼一层平面布置图,floor plan ©MOU建筑工社

项目名称:湖舍民宿
设计方:MOU建筑工社
主持设计师:吴状
参与设计:付仕玉
建筑面积:120平米
摄影:YUUUUNSTUDIO
主要材料:混凝土,水磨石,铁板,水曲柳饰面多层板

Project name: Lake House Home stay
Design party: MOU Architecture Studio
Host designer: Wu Zhuang
Participated in design: Fu Shiyu
Floor area: 120 square meters
Photography: YUUUUNSTUDIO
Main materials: concrete, terrazzo, iron plate, ash multilayer veneer

More: MOU Architecture Studio ( Contact:mouarchitecture@163.com)

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »