Innovation Lab, China by AIM ARCHITECTURE

Empower the future

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自恺慕建筑设计对gooood的分享。更多关于他们:AIM on gooood
Appreciation towards AIM for providing the following description:

华润大学创新实验室,先进理念与技术的大胆尝试。作为世界《财富》排名前100强的企业,华润集团广泛涉猎医药、地产、金融等多个产业领域。当跨界和共享跃升为新的风口,华润也在积极整合资源,加速现有经济形势下产业的成长和创新。于是,华润大学创新实验室应运而生。这是一次融合先进理念和技术的大胆尝试。

Innovation Lab, a bold blend of ideas and technologies. One of the biggest challenges for industries is keeping up with the pace of growth and innovation. China Resources Group is one of the largest Chinese conglomerates with a wide spread reach and a diversity of industries.

▼建筑外观,exterior view

通过引入德勤Greenhouse(勤创空间)前沿的方法论和培训模式,以Prysm系统作为技术支持,创新实验室旨在拓宽各企业管理人员的思维界限,启发信息共享的新形式。项目的愿景听起来很宏大……可是,创新实验室的场地只有700平米。

Alongside Deloitte Greenhouse, they aim to provide specific training and perspectives to provoke new ways of thinking and sharing new information. We were challenged to organize this admittedly big vision…. in a limited space. Their new innovation lab is a bold blend of ideas and technologies.

▼中心盒子,墙面采用了绸面不锈钢,灯光变化产生美轮美奂的视觉效果,centre box, the wall is made of stainless steel with silk surface, the change of light produces magnificent visual effects

▼能量中心入口,energy centre entrance

华润创新实验室既要容纳大规模的团队培训和企业的路演展示,又要适配小型工作讨论区的私密环境。如何将两种属性相反的场所融于一个有限的空间?流动性和灵活可变性是解决问题的关键。设计团队以儿童的组合玩具为灵感,在场地中置入一个可以开合、折叠、变形的“盒子”,其墙体可滑动并向外翻折。

Flow and flexibility were an imperative. The design needs to move with the people and concepts working inside it. Creating spatial generosity and flexibility – different kinds of partitions enable diverse group trainings and small workshop situations.In search of a solution that reflects and inspires the mindset of future users, we inserted a volume that organizes the space with skin that folds, slides and extends outwards.

▼走廊,corridor

▼能量中心,energy centre

▼风格迥异的能量中心与多媒体区,energy centre and multimedia area of totally different styles

可移动的墙体打开时,成为外层空间不同区域的隔断。当它们关闭时,外层空间便构成一个贯通的环形空间。我们特意为中心盒子挑选了纳米面层的绸面不锈钢,与创新实验室的先进程序和未来理念相呼应。信息中心是集合本项目最高技术手段的“芯片”;能量中心提供简餐,为来访者的身心补充能量。各个工作讨论区的墙面上均安装了大型触摸屏和可以灵活移动的白板。风格迥异的家具广泛适用于工作坊、数据分析、休闲沙龙等多种活动。分散在各色块区域的家具座椅,有助于用户融入空间动线和思维拓展。

It functions in part to help organize the surrounding space, and facilitate programs for innovative ideas. In a closed state, the volume is almost unassuming – a fluid, continuous space wraps around it. The materials are deliberately chosen to reflect the digitized layering of future content and programming. Aluminum sides open up to a futuristic interior data hub, the technology core of the project and energy center, a place where visitors can recharge. The space is a visual reminder of the creativity and innovation that follows an open mind and forward thinkers. Large touch screens and movable white boards on the surrounding walls augment creative workspaces. A range of furniture styles with flexible intention – workshop, data sharing or casual hangouts – are organized in colored areas keeps visitors in the flow of the space and its ideas. CR Lab is a place for the advancement and exploration of ideas, big and small. Intimate moments can be created through surrounding curtains that act as space minimizers or dividers.

▼多媒体区,multimedia area

▼一块多功能的互动大屏进一步拉近了用户与空间的关系,engagement between visitor and space is encouraged straightaway via a playful interactive screen

▼分散在各色块区域的家具座椅,有助于用户融入空间动线和思维拓展,A range of furniture styles with flexible intention are organized in colored areas keeps visitors in the flow of the space and its ideas

软性隔断帘幕的设计再次缩小了空间尺度,同时中和了铝制隔断和触摸屏的钢硬质感。让工作空间在大与小之间自由切换。灯条潜于隔音造型天花板下,配合吸音地板和密闭门板,确保用户在静心沉思时不受噪音干扰。一块多功能的互动大屏进一步拉近了用户与空间的关系。醒目的大面积点阵墙在第一时间便抓住了来客的目光,邀请他们沉浸于此,为未来赋能。

The soft fabric act as a contrast amid the hard aluminium and screened sides. The lighting is set in linear acoustic ceiling, that married with the acoustic floor and perfect sealable doors, ensures moments of reflection and quiet. Engagement between visitor and space is encouraged straightaway via a playful interactive screen that houses a training program. A big and bold dotted wall that demands the attention of the campus visitors, inviting each guest to be a part of the experience, and the future it envisions.

▼软性隔断帘幕中和了铝制隔断和触摸屏的钢硬质感,The soft fabric act as a contrast amid the hard aluminium and screened sides

▼软性隔断帘幕,soft fabric curtain

▼平面图,plan

业主: 华润集团
项目地点: 中国惠州
设计面积: 700 平方米
竣工时间: 2018
涉及范围: 室内设计和软装设计
设计总监: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
项目建筑师: Nicolas Herrgott
项目经理: 徐心懿
设计团队: Arpad Bercek, Davide Signorato, Jovana Petrovic, 焦琰, 陈虎, Michael Hankiewicz, 利佩珍
摄影: Dirk Weiblen

Client: China Resources Group
Location: Huizhou, China
Size: 700 sqm
Completion: 2018
Design Scope: Interior & FFE
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Architect: Nicolas Herrgott
Project Management: Cindy Xu
Design Team: Arpad Bercek, Davide Signorato, Jovana Petrovic, Jiao Yan, Leslie Chen, Michael Hankiewicz, Peichin Lee
Photography: Dirk Weiblen

MORE:  恺慕建筑设计 更多关于他们:AIM on gooood

Post a Comment