HuaShan Tin by Taipei Base Design Center

A design style hotel that carries both cultural creativity and artistic elements

Project Specs

Location:

非常感谢 台北基础设计中心 予gooood分享以下内容。更多关于:Taipei Base Design Center on gooood
Appreciation towards Taipei Base Design Center for providing the following description:

细部设计,对外观而言,TBDC将重点放在两个入口的日夜关系,让企业识别系统扮演重要的角色,在夜晚有不同颜色的光线变化,其余的部分避免过多的拆除,利用挂旗与装置艺术的部分呈现。

As for the design for details, in terms of the exterior, TBDC puts emphasis on the day-and-night relationship between the two entrances to make the corporate identity system play the important role. At night, there are light changes in different colors. To avoid the over dismantling, the rest part makes use of the hanging flags and installation artworks for the partial presentation.

▼临街立面,street view

▼建筑外观,exterior view

▼入口夜景,entrance night view

▼入口过道,entryway

一层负责接待、展示与零售的公共空间,选择粗糙与平滑的材料穿插使用,原有的结构与大型消防水箱,则透过金色与黑色的涂料点缀,形成一个层次分明与年代的对比。另一个负责全日餐饮、讲座、发表会、酒吧与小型演唱会的空间,设计的重点在于满足不同用途的设备与家具的弹性,视觉上使用涂料与金属的方式,与现有的结构特色结合之外,也加入较为温润的木质,相较于接待大厅显得更为沉稳,以符合营运定位。

The first floor is the public space for reception, exhibition, and retailing. The coarse and smooth materials are alternately used. The original structure and the large fire water tank, through the embellishment of the golden and black coatings, form a contrast of clear layers and years. Another space is responsible for the all-day restaurant, lectures, presentations, bar, and small concerts. The design point lies in the flexibility of facilities and furniture to meet different functions. For the visual effect, the coatings and metals are applied to combine the existing structure characteristic. The mild wooden texture is also added to show more calmness than the reception lobby and correspond to the operation location.

▼酒店大厅入口,main entrance to the lobby

▼接待台,reception

▼从大厅望向前院,front yard seen from the lobby

▼一层的公共空间用于接待、展示与零售,the first floor is the public space for reception, exhibition, and retailing

▼粗糙与平滑的材料穿插使用,the coarse and smooth materials are alternately used

▼餐厅外的走廊,corridor outside the restaurant

▼餐厅内部,restaurant interior view

二层以上的电梯厅与走道,利用环保材料,设计出俐落简约的纸张意象,翻折出陈列、等候与互动的场景,与古典的装饰线条互相呼应,以美式漫画的方式说出品牌故事的走廊,让消费者在移动的过程中,伴随着刻意保留的结构柱,获得一个完整且丰富的体验。

For the elevator halls and walkways of the second and higher floors, the eco-friendly materials are applied to design the clear and simple paper images, which are folded into the scenes of exhibition, waiting, and interaction and echoing with the classic decorative lines. Along the walkways telling the brand story through the American comics, the consumers will have a complete and abundant experience accompanied by the structural columns preserved on purpose in their moving process.

▼俐落简约的纸张意象,翻折出陈列、等候与互动的场景, the eco-friendly materials are applied to design the clear and simple paper images, which are folded into the scenes of exhibition, waiting, and interaction

▼走廊墙壁上的美式漫画叙说着品牌故事,the walkway doors are telling the story of the brand through American comics

进入客房,以华山町中文变化而来的服务道具,定义出客房设计的主轴,大量的保留原始结构,利用少部分的横向结构,包容所需要的照明设备。感性的时代对比与理性的细节功能,从建筑外观到客房的小配件,都得到妥善的安排。

In the guestrooms, the service properties featuring the changes of the Chinese characters of Hua Shan Din define the main axis of the guestroom design. We preserve a large amount of the original structure and include the needed lighting equipments by making use of a small part of the horizontal structure. The sentimental time is contrast to the rational detailed functions. From the external of the construction to the small accessories of the guestrooms, everything is property arranged.

▼客房内部,guest rooms

 

价值创造 | Value creation

1952年建造的银行仓库被闲置了很久,TBDC将她改造成设计风格旅店。 针对目标客群(Customer segment identification),以与文化资产连结(Cultural heritage connection)的方式,提出了饭店设施与客房的故事设计(storytelling),同时,透过跨领域合作(Cross-domain cooperation)与创新营业项目的建议(Business model innovation),来达到社群媒体(Social media propagation)的渲染效果,透过一系列价值创新的思维,进一步改变饭店的营收结构,让除了客房以外的设施,都能够发挥效益,为企业创造营收。

The depository of the bank built in 1952 has been idled for long. TBDC transforms her into a design style hotel. Through the customer segment identification and cultural heritage connection, we propose the storytelling of the hotel facilities and guestrooms. At the same time, through the cross-domain cooperation and the suggestions on business model innovation, we achieve the social media propagation. Through a series of thoughts of value innovation, we further change the profit structure of the hotel. Besides the guestrooms, all the other facilities can do their share to create profits for the corporation.

▼户外楼梯,outdoor stair

尊重历史,TBDC将老仓库旧的建筑结构完整地保留,撑起楼板的漏斗状圆柱、铁窗、通风的气孔,与厚重的金库门等,将这些记忆,融入在旅店的艺廊、活动表演、全日餐厅、酒吧、文创商品贩售与天台市集等公共空间以及客房,与新的场景,一起成为文化创意与艺术元素相容的载体,提供给使用者一个穿越时空的体验,保留弹性,也创造效益。

With the respect for history, TBDC preserves the complete architectural structure of the old depository, including the funnel-shape columns supporting the floors, iron windows, vent holes, and the thick and heavy vault door. These memories are integrated in the public space such as the art gallery, performance venue, all-day restaurant, bar, cultural and creative product store, and rooftop market as well as the guestrooms. The new scenes have become the carriers of both cultural creativity and artistic elements and provided the users with an experience of time travel, keeping flexibility and also creating profits.

▼室内交通空间,interior circulation

  

 

经济优势 | Economic advantage

TBDC大量的利用环保、价格平实与便于维护的材料,制定现场施工与场外制作计划,透过动线与细部功能的妥善处理,提高营运效率,达到成本控制(cost control)的目标,为企业在市场竞争中创造优势,也因此能够以一个截然不同的方式,取代传统的装修,文字意象的客房道具、大型故事壁画、布置装饰等等,都能够在经济优势的考量下,营造具有冲击力的空间效果。

TBDC has made use of a large number of materials which are eco-friendly, not expensive, and easy to maintain. The plans of the site construction and off-site production are made. Through the proper treatment of the flow and detailed functions, we raise the operation efficiency, achieve the goal of cost control, and create the edge for the corporation in the market competition. Therefore, a totally different style has replaced the traditional renovation. The guestroom properties with the character images, large story murals, and decorations can create the space effect with impact considering the economic advantage.

▼建筑外观细部,exterior view

▼夜景,night view

▼一层平面图,1st floor plan

▼客房平面图,guest room plan

项目名称/ project name
华山町 HuaShan Tin
建筑公司/architect or company
台北基础设计中心Taipei Base Design Center
公司网站 / Website
www,asia-bdc.com
联系邮箱/contact e-mail
crm_prm@asia-bdc.com
项目设计 & 完成年份 / Design year & Completion Year
2017/2018
主创及设计团队 / Leader designer & Team
黄鹏霖Janus Huang/黄怀德Roy Huang
项目位址 / Project location
台北市中正区忠孝东路二段79号
No.79, Sec. 2, Zhongxiao E. Rd., Zhongzheng Dist., Taipei City 100, Taiwan (R.O.C.)
建筑面积 / Gross Built Area (square meters)
3000平方公尺(900坪)
摄影师 / Photo credits
海瑞扬影像工作室 Dirk Heindoerfer Photography
客户 / Clients
天成集团
品牌 / Brands / Products
(使用材料)水泥漆/胡桃木/不锈钢/大理石/烤漆玻璃/马赛克砖/木丝吸音板/乳胶漆/高科技壁纸/大理石/木地板/EPOXY环氧树脂地板
cement paint/walnut/stainless steel/marble/paint glass/mosaic tile/wooden acoustic panel/emulsion paint/high-tech wallpapers/marble/wooden floor/EPOXY floor 

More:台北基础设计中心。更多关于:Taipei Base Design Center on gooood

Post a Comment