Filter Life, China by Waterfrom Design

Flowing and Regenerating Office

Project Specs

Location:

非常感谢 水相设计 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Waterfrom Design on gooood.
Appreciation towards Waterfrom Design for providing the following description:

专营开饮机生产销售的品牌,于二代回归管理后,寄予品牌年轻时尚的新形象;水相设计为30年历史的工厂注入活水因子,解构滤水循环的一道道繁杂历程,以制水过程中的「净水」为概念,让层次(layer)的手法区分使用空间。将空间视角幻化如水,使用条形码玻璃、mesh金属网等轻透质材的隔屏,在垂直水平的动线行穿透、层叠,一如净水的递进程序。鲜浓饱和的色料,点缀如桌灯、栏栅等细节,随着线性照明、工作长桌和管线钢梁之纵向布局,引导空间方向的线性律动。特制手磨不锈钢为方块式的迎宾入口洒落粼粼波光的韵律,接待柜台及户外形象墙采以泥作灌造工法,堆砌出天然独有的波纹层次,与滤水媒材活性炭填充而成的企业主墙,为品牌空间揭开故事的序言。

▼建筑外观,exterior view

▼从仓库看向建筑,look out of dump, factory exterior

The brand specializing in water dispenser production and sales was given a new younger and more fashionable image under the management of the second generation ownership. Waterfrom Design transforms the perspective of space in the 30-year factory as if it were water. Deconstructing the filtration cycle is a complex process, and layers are used to separate spaces based on the concept of “water filtration” in the water making process. Light materials such as barcode glass and mesh are used for partitioning, and vertical and horizontal routes pass through and overlap like the water treatment process. Table lamps and railings are decorated with bright and saturated colors. The spatial direction and linear rhythm are guided through the layout of work tables, pipelines, and steel beams. The stainless steel block shaped structure at the entrance is polished by hand and glistens like water ripples. The reception counter and outdoor signboard wall are made from cement and have layers of water wave patterns. Along with the wall full of the filtering material activated carbon, as if they begin to tell the story of this space.

▼建筑入口立面,entrance facade

 

再生|Rebirth

原为仓库空间的基地,保留旧建筑的结构与布局,在既有的围栏着上柠檬黄的轻盈色调,彷如新生品牌的革新企图。半透光的U型玻璃取代正立面铁皮及开窗,一解晦暗的厂房通病,随着流动的采光浸透于玻璃外墙,堆垛出各色的朦胧霓虹,与旁侧的浓彩厂办墙,建构一幅融合现代简约与色感美学的前卫立面。透明塑料浪板搭建的回收所,藉由光线照射,成为一座发光装置量体,在前庭演绎回收再生的行为艺术。

The base was originally storage space, the structure and layout of the old building was retained, and the light lemon yellow color of the fence reveals the ambition for a brand rebirth. Semi-transparent U-shaped glass has replaced the iron sheets and windows at the front, eliminating the common issue of factories being dark. The shifting lights pass through the glass wall and form a variety of rosy colors. Together with the rich colors of the factory wall next to it, they form a modern façade that is minimalism with aesthetic colors. The recycling structure made from transparent plastic sheets becomes a light emitting building when sunlight shines on it, performing the performance art of recycling in the front courtyard.

▼保安室,guard room

▼建筑入口,entrance

 

流动|Fluid

空间主轴为一处由透明玻璃建构的实验室,以钢构、木皮与中空板构架的实验桌,象征企业文化之创新研发精神,在灯具线性围绕的环形动线,上演一幕幕动态制程。和裸露灰调管线相映成趣的彩色玻璃,在上层方块般的办公空间,堆叠起类滤片景深,成为二楼空间深度及温度的提升;视角延伸至廊腰处的手工漆弧形墙,与员工休息区的垂挂灯条,为空间细节解构出蜿蜒、倾泻的各式水流姿态。

The middle of the space is a laboratory built with glass, the laboratory’s table is made from steel, veneer, and hollow boards symbolize the corporate culture of innovation and research & development, showing the dynamic process through a circular route surrounded by lamps. Exposed gray pipes and colored glass that reflect on each other in the block-shaped office space above create a depth of view similar to filters, and increase the spatial depth and temperature of the second floor. The hand-painted curved wall of the hallway and lights hanging in the rest area deconstruct the symbols of water twisting, turning and overflowing.

▼入口门厅&前台,entrance hall&reception counter

▼前台细部,reception counter details

▼前台背面,behind signboard wal

▼接待区域,reception area

▼一层开放办公空间,open office area

▼办公区域概览,office area overview

▼俯瞰办公区域,office area top view

▼从办公区域看实验室,looking from office area to laboratory

▼实验室外观,laboratory exterior view

▼实验室概览,laboratory overview

▼实验室长桌,laboratory long table

▼展览区域,exhibition area

▼展览区域细部,exhibition area details

▼会议区域,meeting area

▼员工休息区,staff resting area

▼从二层办公区域看一层,looking from 2F office to 1F

▼二层办公空间细部,2F office details

▼场地平面,site plan

▼一层平面,1F plan

▼二层平面,2F plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,sections

空间设计:水相设计
设计团队:李智翔、郭瑞文
业主:森泉企业股份有限公司
空间性质:厂房办公室
座落位置:台湾
室内面积:900m2
空间格局:警卫室、资源回收棚、接待区、洽谈区、会议室、展示区、开放办公区、研发办公室、独立办公室、员工休息区、厕所
设计时间:2016.03~2017.07
施工时间:2017.08~2018.06
主要材料:中空版、U型玻璃、水泥、铝板
摄影:李国民

Design: Waterfrom Design co., Ltd.
Designer: Nic Lee, Richard Kuo
Client: Forest Spring Enterprise co., Ltd.
Category: factory, office
Location: Taiwan
Floor Area: 900m2
Layout: security station, recycling area, reception area, negotiation room, meeting area, exhibition area, open office area, R&D office, independent office, staff resting area, toilets
Material: pp plate sheet, U-shaped glass, aluminum sheet, cement
Design Period: 2016.03~2017.07
Construction Period: 2017.08~2018.06
Photographer: Kuomin Lee

More:水相设计。更多关于他们:Waterfrom Design on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment