Escenario TODOROKI by Sasaki Architecture

A form of affluence that is not dominated by things and a life without possessions

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 Sasaki Architecture 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Sasaki Architecture on gooood
Appreciation towards Sasaki Architecture for providing the following description:

项目坐落于东京23区内唯一的溪谷 —— 等等力溪谷附近,是一栋由16个住宅单元组成的住宅综合体。建筑师希望该住宅的立面能与周围的溪谷环境产生对话,形成某种程度上的呼应。

This is a residential housing complex consisting of 16 units near the Todoroki ravine, the only ravine in central Tokyo.We wanted the facade to have some kind of correspondence with the Todoroki ravine as the surrounding environment.

▼视频,video © Sasaki Architecture

建筑面朝主路,主入口通道与主要交通道路保持了一段距离,从而创造出一个引人注目的公共空间,让游客们不自觉地联想到溪谷的自然氛围。

The building faces the main road, and the approach to the entrance, which is set back from the road, is a space that draws the visitor into a world reminiscent of the valley.

▼项目街景,street view © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼沿街立面,facade along the street © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

总体上来说,建筑采用了简洁规整的方形体量,在街道上拥有强烈的存在感。立面开窗与空心墙的元素则让人联想到山谷,使生活在城市里的居民也能体验到山谷里的氛围。开窗洞口与凹进的墙壁上覆盖有热镀锌板,反光的表面映照出每日变化的天气、路过的车辆与行人,在建筑与周边环境之间形成互动。

Basically, the form used is a square that can be easily recognized in a primitive way, and it is developed into openings and hollow walls that resemble a valley, so that the people of the city and the residents can be reminded of one world view. The hot-dip galvanized sheets in the openings and recessed walls reflect the weather conditions of each day, as well as the automobiles, bicycles, and people that pass by constantly.

▼底层庭院与通往后院的小径,Ground floor courtyard and path leading to backyard © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼开窗洞口与凹进的墙壁上覆盖有热镀锌板,The hot-dip galvanized sheets in the openings and recessed walls © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼立面上玻璃光滑的表面反射着天空,The glazed smooth surface of the facade reflects the sky © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼立面细部,details of the facade © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

住宅单位内的公寓类型包括开间与一居室,每个房间内都设有大面积的方形开窗,为室内提供了良好的自然采光与通风条件。西侧的公寓内,还享有优美的等等力溪谷景观。

The units range from studio to one-bedroom, and are designed with large, square openings to allow space, light, and wind to enter. The units on the west side have a view of the Todoroki Valley through the openings.

▼玄关空间,entrance © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼由玄关看向室内空间,viewing the interior from the entrance © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼不同种类公寓的厨房,kitchen of different type of apartment ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼客厅,living room © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

简单的设计与高度自由的空间构成为室内增添了独特的魅力,纯白的饰面墙与暴露的混凝土墙体形成鲜明的材料对比。每套公寓中,客厅、餐厅和卧室之间的空间关系可以根据居住者的需求进行调整。此外,建筑师还在客厅中设计了一个半封闭空间,作为步入式衣橱或小型书房使用,墙壁上同样设有方形开口,以便空间扩展延伸,

The dwelling units combine a simple design with a high degree of freedom in space composition. The white walls and concrete walls are used to express the contrast of materials. The spatial relationship between the living room, dining room, and bedroom can be changed according to the needs of each resident. In addition, by creating a partially enclosed space in the living room, we planned to create a space that can be used as a walk-in closet or a compact computer booth, and we also created a square opening in the wall so that the space can expand.

▼客厅内的半封闭空间,the partially enclosed space in the living room © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼半封闭空间可作为步入式衣橱或小型书房使用,the space that can be used as a walk-in closet or a compact computer booth ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼纯白的饰面墙与暴露的混凝土墙体形成鲜明的材料对比,The white walls and concrete walls are used to express the contrast of materials ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼本封闭空间墙壁上设有方形开口,square openings in the wall so that the space can expand ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼室内细部,detail of interior ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

在极简主义的基础上,通过对材料与空间的灵活运用来增加设计的趣味性。本项目的核心理念旨在主张一种不被物质所支配的精神富足与不被财产束缚的自由生活态度。

By adding a sense of playfulness through the use of materials and space, based on minimalism, we propose a form of affluence that is not dominated by things and a life without possessions.

▼楼梯间,staircase ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼立面夜景,night view of the facade ©Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼通道与庭院夜景,night view of the garden and the path © Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

▼底层平面图,ground floor plan © Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture

▼标准层平面图,standard floor plan © Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture

▼立面图,elevations © Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture

▼剖面透视图,perspective section © Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture

Project outline:
Project Name: Escenario TODOROKI
Building Purpose: Residential Housing
Location: Todoroki, Setagaya-ku, Tokyo, Japan
Site Area: 234.17 m2
Building Area: 140.75 m2
Total floor Area: 563.00m2
Structure: Reinforced Concrete
Completion Date: September 2020

Project credits:
Architect: Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture
Design Team: Ryuichi Sasaki, Gen Sakaguchi, Yuriko Ogura / Sasaki Architecture
Producer: Hidetaka Gonai / Escenario Co.,Ltd
Structure Engineer: Tatsumi Terado / Tatsumi Terado Structural Studio
Client: Nobumitsu Ohashi / Shukou Kensetsu Co.,Ltd
Light Design: Natsuha Kameoka / Lighting Sou
Contractor: Saito Construction Company Ltd
Photography: Takumi Ota Photography, Bauhaus Neo

More:  Sasaki Architecture     更多关于他们:Sasaki Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment