House B-L by GRAUX & BAEYENS architecten

The spaciousness extending from the old house

Project Specs

Location:

感谢 GRAUX & BAEYENS architecten 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:GRAUX & BAEYENS architecten on gooood
Appreciation towards GRAUX & BAEYENS architecten for providing the following description:

B-L住宅中的“B”代表GBA事务所的建筑师和联合创始人Basile,他和妻子被代斯特尔贝亨(比利时根特)的一座1965年的小木屋所吸引。尽管这座房子对Basile一家来说太小,但他还是找到了把它变成家的机会。

The ‘B’ in the name of this house stands for Basile, architect and co-founder of Graux & Baeyens architects (GBA). He and his wife were charmed by a 1965 chalet-style house in Destelbergen (Ghent, Belgium). And although it was too small for their family, Basile – how could it be otherwise – immediately saw opportunities to make it their home.

▼项目外观,external view © Jeroen Verrecht

 

营造空间感
Creating spaciousness

作为业主,Basile选择这块地是因为房屋的亲切感、城堡领地的公园景色以及设德兰矮种马牧场景观。作为建筑师,吸引他的则是房屋的结构、有趣的布局以及坡屋顶形式。Basile想要避免新旧之间的冲突,因此基本想法是在既有结构上进行扩建。新门厅构成了连接新旧建筑的关键部分。既有部分主要用于夜间,更加内向,扩建部分主要用于日间,宽敞而明亮。新建筑相对旧建筑进行了轻微的旋转,优化了光线入射角,在南侧创造出优美的花园房间,并且提供了朝向城堡领地的树林的深远视角。

▼左:旧建筑,右:新旧关系示意,left: the old building, right: the new-old relationship © GBA

The intimacy of a house, the view on the park area of a castle domain and grazing fields with Shetland ponies… these were all advantages that persuaded Basile, the client, to choose this spot. The architect in him was triggered by the solid structure, interesting layout and pitched-roof typology of the house. He absolutely wanted to avoid a clash between old and new, and so the basic idea was born for a harmonious extension of the existing structure. The new entrance hall forms the pivotal part between the existing and the new construction. The existing part, the night wing, became an more introverted area; the extension a generous, light-filled day wing. The new building makes a slight rotation in relation to the old structure, optimising the incidence of light inside and creating a lovely garden room on the south side and a deeper perspective/vista towards the trees of the castle domain.

▼建筑与环境,the building and surroundings © Jeroen Verrecht

▼轻微旋转的体量,the slightly rotated volumes © Jeroen Verrecht

▼山墙设有景观窗,the landscape window on the gable © Jeroen Verrecht

 

宽敞的日间一翼
Generous daylight wing

旧建筑向新建筑的过渡遵循景观的自然起伏。从旧到新,地面逐渐下降,使两个结构的空间迥然不同。旧屋具有内向性,日间一翼则具有开放性,勾勒出景观的大面积落地窗与坡屋顶形成鲜明对比。柔和的晨光照进客厅和厨房,居住者可以从餐桌看到身后属于城堡领地的高耸的树冠。

The transition from the old to the new construction follows the natural undulation of the landscape. From old to new, the structure gradually sinks closer to the ground line. This gives rise to very different spatial realities within the two structures. In contrast to the withdrawn character of the old wing, the openness of the day wing is contrasted up to the ridge of the gable roof, with large ceiling-high windows that perfectly frame the surroundings. Thus, softly filtered morning light enters the living kitchen and the residents have a beautiful view of the high treetops of the castle grounds behind them from their dining table.

▼客厅,living room © Jeroen Verrecht

▼厨房,kitchen © Jeroen Verrecht

室外的混凝土基座与景观斜坡相连,在客厅形成宽台面,客人可以自然地在此落座。这样一来,相对紧凑的、具有家庭尺度的客厅也可以轻松地容纳更多人。整座住宅都被这些未限定的空间所点缀,随着时间推移,这些空间会拥有自己的意义。混凝土基座顺着窗框在各个房间的台阶上延续,最终构成厨房的操作台面。空间中设有壁炉,一方面营造了客厅的亲切感,另一方面突出了厨房作为中心的开放性。整座住宅十分注重尺度感,例如,尽管厨房窗户很高,但推拉窗依然保持人体尺度,居住者能够轻松地接触到通风小窗。室内采用未加工的混凝土、壤土和水磨石地面,色调柔和的天然材料同时散发出坚固性和缺憾美。

The concrete plinth, which on the outside bridges the slope of the landscape, creates a wide bench in the living room where guests can spontaneously flatten themselves. In this way, the relatively compact family-sized living room can also simply accommodate more people. The entire house, incidentally, is punctuated with these kinds of undefined spaces that take on their own meaning over time. The concrete plinth continues in the window frames, in the steps between the various rooms, and finally forms the kitchen tablet at working height in the kitchen. A fireplace was placed between the spaces, which on the one hand creates intimacy in the living room and on the other hand accentuates the openness of the kitchen as a centre piece. Throughout the house, much attention was paid to the sense of scale: despite the high windows in the kitchen, for example, the sliding window remained on a human scale and the residents can easily reach a small ventilation window. The interior is finished with raw concrete, loam and terrazzo floors: natural materials in a soft colour palette, which at the same time radiate a certain robustness and imperfection.

▼从餐厅看向客厅 © Jeroen Verrecht
view to the living room from the dining room

▼未加工的混凝土、壤土和水磨石地面 © Jeroen Verrecht
raw concrete, loam and terrazzo floors

▼从客厅看向餐厅 © Jeroen Verrecht
view to the dining room from the living room

 

内向的夜间一翼
Introverted night wing

既有结构各部分保存完好,因此Basile保留了95%的既有结构,例如低矮的天花、原有窗户和小门,它们营造出温馨的氛围。笔直的走廊是新结构,它像一条通往新建筑的干线,赋予旧建筑前所未有的流线与视线。走廊宽1.4米,构成宽敞的多功能区,孩子们可以在这里玩积木或者骑平衡车。在走廊尽端,新的窗户形成框取附近牧场的完美景框,勾勒出不完整但十分真实的景象。

The DNA of the existing structure remained intact. Thus, 95% of the original structure was preserved. The low ceilings, original window openings and small doors, for example, contribute to the intimate atmosphere of the rooms. What is new is a straight corridor, which runs like an artery to the new construction and gives the flow and lines of sight from the old wing a completely different dimension. The corridor is 1.40 metres wide, forming a generous multipurpose area where children can play with their blocks or ride their balance bikes. At the end of the corridor, a new window forms the perfect frame for the neighbour’s paddock, an imperfect but so authentic picture.

▼儿童房,children’s room © Jeroen Verrecht

▼落地景框,floor-to-ceiling frame © Jeroen Verrecht

▼模型,models © GBA

▼平面图,plan © GBA

▼B-B’剖面图,section B-B’ © GBA

▼Z-Z’剖面图,section Z-Z’ © GBA

Year: 2015 – 2019
Location: Destelbergen, Belgium
Status: Finished
Architects: GRAUX & BAEYENS architecten
Website: www.graux-baeyens.be
Email: info@graux-baeyens.be
Images: GBA
Photography: Jeroen Verrecht

More: GRAUX & BAEYENS architecten     更多关于他们:GRAUX & BAEYENS architecten on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment