Dortheavej Residence by BIG

“Homes for All”

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 BIG 予gooood分享以下内容。更多关于他们: BIG on gooood
Appreciation towards BIG for providing the following description.

该项目是BIG受非盈利经济住房协会Lejerbo委托,在哥本哈根西北部的多文化区域打造的非盈利住宅项目,旨在完成“公众之家”这一愿景。该建筑拥有6800平方米的蜿蜒墙壁,能够为低收入的市民提供66套新公寓。房间天花板的高度达到3.5米,并配有宽阔的落地窗和室外阳台。而这一切均在严格的预算内得以实现。

BIG fulfills “Homes for All” mission for non-profit affordable housing association Lejerbo with the 6,800m2 winding wall in Copenhagen’s multicultural northwest area. The building offers 66 new homes to low-income citizens featuring unprecedented 3.5 m ceilings, generous floor to ceiling windows and outdoor terraces, realized on a strict budget.

▼建筑外观,exterior view

5层高的Dortheavej住宅楼以其所在的Dortheavej街道而得名,街道上遍布着汽车修理店、仓库和修建于1930-50年代的工业建筑。BIG于2013年获得丹麦非盈利经济住房协会Lejerbo的委托进行设计,并由丹麦城市空间设计师Jan Gehl负责制定方案的具体内容。任务书要求为该区域打造一个能够满足迫切住房需要的公共空间,同时要保证人行道的通畅,且避免使附近的绿色花园受到影响。

Named after its address Dortheavej in the northwest part of Copenhagen, the 5-story building winds through the area characterized by car repair shops, storage and industrial buildings from the 1930s-50s. BIG was commissioned to design Dortheavej in 2013 by Danish non-profit affordable housing association Lejerbo whose mission is drafted by Danish urban space designer Jan Gehl. BIG was asked to create much needed public space in the area while keeping the pedestrian passageways open and the adjacent green yard untouched.

▼临街视角,street view

▼特色鲜明的方格立面由单一的预制结构组成,the characteristic checkered pattern of Dortheavej is based on a singular prefab structure

特色鲜明的方格立面由单一的预制结构组成。这座多孔径的墙壁在中心位置略有弯曲,从而在南面的街道上形成了一个公共广场,在北面则形成了一个私人的绿色庭院。住宅楼完全敞开于街道层,使居民和公众可以自由地进入庭院。

▼设计概念,design concept

The characteristic checkered pattern of Dortheavej is based on a singular prefab structure. Conceived as a porous wall, the building gently curves in the center, creating space for a public plaza towards the street on the south side and an intimate green courtyard towards north. On the street level, the building opens up to allow the residents and general public to pass seamlessly into the courtyard.

▼多孔径的墙壁在中心位置略有弯曲,从而在南面的街道上形成了一个公共广场, the building gently curves in the center, creating space for a public plaza towards the street on the south side

▼南立面,south facade

▼细长的木板使每个住宅单元得到进一步凸显,long wooden planks cover the façade on all sides, highlighting the modules and alternating to accentuate the checkered pattern

▼大型的落地窗将大量自然光引入公寓内部,large floor to ceiling windows in the apartments allow lots of daylight into the units

住宅单元沿着弧线形的立面重复堆叠,与周围建筑的高度形成一致。这种堆叠的形式为每间公寓带来了额外的露台空间,提供了更加健康和可持续的生活环境。在日照充足的南立面,阳台轻微后退,增加了立面的深度;北立面则以均匀的形式延伸。细长的木板覆盖着整个外立面,使每个住宅单元以及方格图案得到进一步凸显。大型的落地窗将大量自然光引入公寓内部,同时带来俯瞰绿色庭院及周边环境的视野。

▼公寓模块的堆叠,the stack of housing modules

The housing modules repeat along the curve and are stacked to the height of the surrounding buildings. The stacking creates additional space for each apartment to have a small terrace, providing a setting for healthy, sustainable living. On the sunny south side, balconies retract and add depth to the façade while on the northern side, the facade is even. Long wooden planks cover the façade on all sides, highlighting the modules and alternating to accentuate the checkered pattern. Large floor to ceiling windows in the apartments allow lots of daylight into the units and outside views into the green courtyard and the surrounding neighborhood.

▼北立面以均匀的形式延伸,on the northern side, the facade is even

▼南立面的阳台轻微后退,增加了立面的深度,on the south side, balconies retract and add depth to the façade

公寓的面积从60至115平方米不等,室内空间的用料也十分简单,以浅色的木材和混凝土贯穿始终。北立面朝向一个封闭的绿色庭院,可供楼内和附近的居民进行娱乐活动。2018年初,BIG和Lejerbo被丹麦建筑师协会授予了Lille Arne奖,以表彰其在住宅空间质量以及预算把控方面的优越表现。

The size of the apartments ranges from 60 to 115 m2 and all the materials are kept very simple with wood and concrete in light colors dominating inside and out. The north facing façade looks towards an enclosed green courtyard which residents of Dortheavej and the neighboring buildings can use for recreational activities. In the beginning of 2018, BIG and Lejerbo were honored by the Danish Association of Architects with the Lille Arne Award for prioritizing the spatial qualities of the residences and the building strategy on a strict affordable housing budget.

▼楼梯间,stair

▼浅色的木材和混凝土贯穿了公寓内部,the materials of the apartments are kept very simple with wood and concrete in light colors dominating inside and out

▼卧室,bedroom

▼室内细部,interior detailed view

PROJECT DATA
Name: DORTHEAVEJ RESIDENCE
Code: DONG
Date: 14/08/2018
Program: Housing
Status: Completed
Size in m2: 6800
Project type: Commission
Client: LEJERBO
Collaborators: MOE
Location: Copenhagen, DK
Awards: Danish Architect Associations Lille Arne Award, 2018
PROJECT TEAM
Partners in Charge: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær
Project Managers: Ole Elkjær-Larsen, Per Bo Madsen
Team: Alberte Danvig, Alejandro Mata Gonzales, Alina Tamosiunaite, Birgitte Villadsen, Cat Huang, Claudio Moretti, Dag Præstegaard, Daruisz Duong Vu Hong, David Zahle, Enea Michelesio, Esben Christoffersen, Ewelina Moszczynska, Frederik Lyng, Henrik Kania, Høgni Laksáfoss, Jakob Andreassen, Jonas Aarsø Larsen, Karl Aarso Larsen, Katerina Joannides, Krista Meskanen, Laura Wätte, Lucas Torres Aguero, Maciej Jakub Zawaszki, Maria Teresa Fernandez Rojo, Michael Schønemann Jensen, Mikkel Marcker Stubgaard, Nigel Jooren, Rasmus Pedersen, Robinson Neuville, Sergiu Calacean, Taylor McNally-Anderson, Terrence Chew, Tobias Hjortdal, Tobias Vallø Sørensen

More:BIG。更多关于他们: BIG on gooood

Post a Comment