Golf Clubhouse for Golf Exécutif Montréal by Architecture49

A high-end golf clubhouse on Nuns’ Island facing downtown Montreal

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Architecture49 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Architecture49 on gooood
Appreciation towards Architecture49 for providing the following description.

Architecture49近期在努斯岛上为Golf Exécutif打造了一座全新的高尔夫俱乐部。该建筑有着令人印象深刻的木制框架,旨在为用户提供最佳体验。建筑中涵盖了带有顶篷的高尔夫发球台、宽敞的休闲区和中央酒吧、设施齐备的餐厅厨房、先进的高尔夫模拟场地、球具商店以及设备间等。项目的初衷是为高尔夫球手提供一个能够躲避恶劣天气的练习场地,经过与客户的密切合作,设计团队将项目扩展至一个独特的多功能建筑,使高尔夫发球台与后方的休闲区域相连接,为球手们带来独特的体验。

Architecture49 is proud to unveil its latest project, the clubhouse for Golf Exécutif Montréal, located on Nuns’ Island, a green oasis in the St. Lawrence River facing downtown Montreal. The building, which boasts an impressive wooden framework, is designed to offer its users an exceptional experience. It includes sheltered driving-range tees, a bar in the centre of a spacious lounge, a full restaurant kitchen, state-of-the-art golf simulators, a pro shop, offices and mechanical spaces. Initially engaged to design a sheltered area that would allow golfers to use the driving range in inclement weather, Architecture49 worked closely with the client to extend the program to the creation of a unique multi-functional building. In the clubhouse’s final form, the sheltered driving-range tees back onto the lounge and relaxation areas, creating a unique experience for golfers.

▼建筑外观,exterior view

 

功能启发形式 | Function inspires form

俱乐部的建筑形式直接回应了项目的功能特性。建筑的弧线形态呼应了高尔夫球场的地势,其内部设施充分满足了高尔夫球手的比赛需求。巨大的木制悬臂屋顶不仅起到了遮风避雨的作用,还能为高尔夫球手们提供一个沉思的空间。建筑主要以锌材、木材和玻璃等材料打造而成,宽阔的窗户被精准地布置于建筑的各个立面。

The clubhouse’s architectural signature is a direct response to the nature of the project. The building’s curve, echoing the driving range, harmonizes with the setting while meeting the needs of golfers working on their game. The exceptional size of the wooden roof’s cantilevers, dictated by the need to provide adequate shelter from the elements, also led to the creation of a contemplative space for golfers. The plan’s precision is evident in the clubhouse’s ample windows and distinct arrangement of materials: zinc, wood and glass.

▼建筑的弧线形态呼应了高尔夫球场的地势,the building’s curve, echoing the driving range, harmonizes with the setting while meeting the needs of golfers working on their game

▼巨大的木制悬臂屋顶,the large, cantilevered wooden roof

 

各区域的顺畅衔接 | Fluid movement between zones

建筑的曲线型布局通过交通区域被定义出来,这些区域将户外运动区和俱乐部的内部功能区分隔开来。位于西面的接待大厅向带有顶篷的户外空间敞开,该空间可以俯瞰蒙特利尔市区的风景。接下来是两个无窗服务核心筒之一,它容纳了洗手间和两间隔音的模拟练球室。与之相邻的是宽阔的开放式休息室,中央设有吧台,并环绕以各种类型的座位。再往内走则是横贯建筑、与高尔夫球场相连的大厅空间。最后是第二个无窗核心筒,内部设有厨房、行政办公室和设备间等。室内空间的设计旨在尽可能地实现灵活性,使其成为一个四季皆宜的聚会场所。

The building’s curvilinear layout is structured by traffic areas separating outdoor sporting activities and the clubhouse’s interior functions, which are arranged sequentially. The reception hall, on the west side, opens onto a sheltered outdoor space with views of downtown Montreal. Next is the first of two windowless service cores, with washrooms and two soundproofed rooms where members can work on their game using golf simulators. The adjacent lounge is a large open space featuring a variety of seating types arranged around a central bar. After that comes the hall, which cuts across the building to provide access to the driving range, which is near the pro shop and a service counter for the open kitchen. Lastly, a second windowless service core houses the kitchen, administrative offices and mechanical rooms. Designed to make the spaces as flexible as possible, the clubhouse is a gathering place suitable for many kinds of activities and events, both during and outside golf season.

▼带有顶篷的高尔夫发球台,sheltered driving-range tees

▼俱乐部大厅,main hall

▼高尔夫发球台与后方的休闲区域相连接,the sheltered driving-range tees back onto the lounge and relaxation areas

▼商店区域,shop

 

无处不在的木质元素 | Ubiquitous wood

屋顶的巨大跨度和富有挑战性的结构形态都给人留下了深刻的印象。建造的顺利实施需要建立在精确的设计之上,以确保外部结构和室内空间形成和谐的比例关系。屋顶和前后立面的曲线为建筑赋予了精致而独特的观感。机械设备被谨慎地整合到木质结构当中,使其从外部不可见,并尽可能地保持室内空间的简洁。建筑中特意选择了不含挥发性有机化合物的天然材料。此外,为了充分展示本土建造技术与手工技艺,建筑团队还采用了产自蒙特利尔以及魁北克其他地区的材料,并与当地供应商和承包商进行了合作。

The roof’s span impresses by its size and the structural challenge it represents. The successful construction of the roof required precision design work to ensure a harmonious relationship between the structure’s exterior and interior proportions. The curves of both the roof and building, back and front, give the clubhouse a refined touch. The electro-mechanical elements are carefully integrated into the wooden structure, making them disappear and leaving the interior as minimalist as possible. Special care was taken to select VOC-free natural materials, hence the use of wood throughout the interior: walls and doors in maple paneling, walls in toasted wood, and furniture. Lastly, with the aim of showcasing local expertise and artisans, the architects made a point of selecting materials, suppliers and contractors from Montreal and elsewhere in Quebec.

▼屋顶和前后立面的曲线为建筑赋予了精致而独特的观感,the curves of both the roof and building, back and front, give the clubhouse a refined touch

Official name of the project: Golf Exécutif Montréal Clubhouse
Location: Nun’s Island, Quebec, Canada
Client: Golf Exécutif Montréal
Budget: Confidential
Project end date: June 2018
Project size: 855 m2 (9,200 ft2)
Roof size: 1,800 m2 (19,375 ft2)
Architecture: Architecture49
Engineering: WSP
Main contractor: Quadrax & Associés
Wood Structure: Nordic Structures
Lighting (bar): Generique Design
Photographer: Stéphane Brügger

More: Architecture49。更多关于他们: Architecture49 on gooood

Post a Comment