Goldsmiths Centre for Contemporary Art by Assemble

A new public art centre, transforming the former industrial spaces of the Grade II listed Laurie Grove Baths

Project Specs

Design Firm:

非常感谢 Assemble 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Assemble on gooood. Appreciation towards Assemble Studio for providing the following description:

来自英国的Assemble事务所受伦敦大学金史密斯学院的委托,为之打造了一座新的公共艺术中心。艺术中心所在的Laurie Grove Baths大楼原先被用作公共浴场,是国家二级保护建筑,充满了旧时代的工业气息。设计方案回溯了伦敦南部的社会历史,并将当代公众生活带入到既有建筑当中。这座占地1000平方米的建筑包含了7个新的画廊空间、一间咖啡厅、策展人工作室以及活动空间等。新的金史密斯当代艺术中心将成为学生、艺术家和广大公众的重要文化资源,旨在举办以展览和教育为主的多样化活动。

Assemble were commissioned by Goldsmiths, University of London, to create a new public art centre, transforming the former industrial spaces of the Grade II listed Laurie Grove Baths. The design strategy opens up and makes accessible hidden spaces of South London’s social history, bringing public life back to the building. The 1000m2 building accommodates seven new gallery spaces, a café, curators’ studio and event space. Goldsmiths Centre for Contemporary Art will be a significant cultural resource for students, artists and the wider public, offering a diverse programme focused on exhibitions, events and education.

▼建筑外观,exterior view ©Assemble

设计方案充分反映了建筑的历史,并为其作为重要艺术场所的新身份赋予了与众不同的特质。双层高的建筑空间构成了画廊的社交中心,同时为装置和表演提供了独特的大厅空间。旧建筑中既有的铸铁水箱被保留下来,作为展览空间使用。另外建筑中还增设了两个以天窗照亮的白色立方“灯箱”展厅,与既有建筑充满历史感的粗糙肌理形成独特的对比。以瓷砖铺设的维多利亚浴场大厅如今成为了金史密斯学院学生们的艺术工作室,并且可以从新的中央露台直接望见。这一连接了建筑历史与未来的空间将为艺术家们提供更多创作和探索的机会。

Assemble’s architectural approach reflects the building’s history and establishes a unique identity for its new role as a centre for the arts. A double height project space forms the social and theatrical heart of the gallery, creating a distinctive hall for installations and performances. The Bath’s cast iron water tanks have been preserved and made accessible and two new top-lit ‘white cube’ galleries provide a spatial contrast to the raw and robust fabric of the historic service spaces. The tiled Victorian bathing halls, currently used by Goldsmiths students as art studios, can now be seen from a new central balcony connecting the public to the building’s past and to its future purpose as a space for artistic production and exploration.

▼原先用于浴场的铸铁水箱被保留下来,作为展览空间使用, the Bath’s cast iron water tanks have been preserved and made accessible ©Assemble

▼常用于屋顶和工业棚屋的瓦楞水泥板被运用到外部立面,Assemble developed the cladding by re-articulating corrugated cement board, more commonly used for the roofs of industrial sheds ©Assemble

▼艺术中心入口,entrance area ©Assemble

设计团队基于亲身实验和大尺寸模型为艺术中心定制了大量的建筑元素,使工业材料和手工技艺相结合。绿松石色的混凝土立面与维多利亚浴场内的瓷砖墙面形成呼应,常用于屋顶和工业棚屋的瓦楞水泥板被运用到外部立面。铸铁水箱被醋酸染上了深靛蓝色,手工混凝土和陶瓷元素更为艺术中心带来富有工业感的氛围。

Working through hands-on experimentation and large-scale prototypes, Assemble created a number of bespoke architectural elements for Goldsmiths CCA which combine industrial materials with a handmade approach. The new clerestory and lantern galleries are clad in an undulous turquoise concrete facade echoing the ceramic tiles found within the Victorian baths. Assemble developed this cladding by re-articulating corrugated cement board, more commonly used for the roofs of industrial sheds. This approach is seen throughout the gallery spaces, such as the timber panelling in the cast iron tanks, dyed deep indigo from a ‘home-brew’ iron acetate stain. Handmade concrete and ceramic architectural elements cast in Assemble’s workshop at Sugarhouse Studios add to the tactile quality of the industrial spaces.

▼入口大厅区域,gallery hall ©Assemble

▼咖啡厅区域,cafe area ©Assemble

©Assemble

▼接待区,entrance reception ©Assemble

▼主厅楼梯,stair well ©Assemble

▼楼梯井,stair tower ©Assemble

▼地下展厅,basement gallery ©Assemble

▼创意大厅,project spaces ©Assemble

Assemble在2014年的建筑竞赛后被任命为金史密斯学院打造当代艺术中心,该项目得到了金史密斯工作人员和校友的热情支持。事务所还与Alan Baxter Associates以及Max Fordham Engineers进行了密切合作。

Assemble were appointed as designers for Goldsmiths CCA following an open architectural competition held by Goldsmiths, University of London in 2014. The project has been realised with the ongoing enthusiastic support of Goldsmiths staff and alumni, and in design collaboration with Alan Baxter Associates and Max Fordham Engineers.

▼灯箱展厅,Lantern Gallery ©Assemble

▼水箱展厅,Tank gallery ©Assemble

▼定制座椅,Chair designed by Assemble, Fabricated by Cake Industries ©Assemble

▼首层平面图,ground floor plan ©Assemble

▼二层平面图,first floor plan ©Assemble

▼南立面图,south elevation ©Assemble

▼西立面图,west elevation ©Assemble

▼剖面图,section ©Assemble

Client: Goldsmiths, University of London
Design Team
Architecture: Assemble Structural
Engineers: Alan Baxter
Mechanical and Electrical Engineers: Max Fordham
Graphic Designers: Kellenberger White
Project Management: Goldsmiths Estates
Quantity Surveyor: Artelia
Contract Administration: Artelia
Building Control: MLM
Main Contractor: Bryen Langley
M+E Contractor: Elmec
Fire Strategy: LWF
Key facts
Project Space: area: 62sqm, height: 8m
Tank Gallery: area: 78sqm, height: 4m
Courtyard Gallery: area: 48sqm
Entrance Reception: height: 8m
Lantern Gallery: dimensions 7m x 8.5m, height: 6m, floor area: 60sqm
Clerestorey Gallery: dimensions 5m x 9m, height: 6m, floor area: 45sqm

More: Assemble。更多关于:Assemble on gooood

Post a Comment