Dayu Park, China by Z+T Studio

Making green covered towers as a “forest in future”

Project Specs

Location:

感谢 张唐景观 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们,请至:Z+T Studio on gooood
Appreciation towards Z+T Studio for providing the following description:

大鱼公园位于广州市白云区黄石西路,距白云山西侧仅4公里,占地面积2.6公顷。地处老城区的缘故,开放空间建设和基础设施更新相对滞后,难以满足高密度人口生产生活的需求。城市更新中原先农业生产的土地利用得到改变,并力图使其转型成为具备高品质的城市公园。

Dayu Park is a 2.6- hectare community park located 4 kilometers west of Baiyun Mountain in Guangzhou, a southern metropolitan city of China. The town center with high-density of population and old infrastructure needs upgrading as so well open spaces, in order to have a better Living conditionin the urban environment. As a result, some land around city skirts for agricultureare transformed and reused as recreational community parks playing different roles during the urbanization process.

▼公园鸟瞰图,bird-eye’s view of the Dayu Park ©张海

初到场地考察,看到的是一片荒草。就像国内许多项目现场一样,“三通一平”的交地标准使得原有场地的一切历史都被抹去。项目周边倒是生机勃勃:北侧民房底层是各种小作坊,生产各样现代服饰产品微小的零配件,从衣服拉链到商标,手套,鞋底等等。现代工业的末端链在这里可以深切地感受到。

▼场地原貌,基地周边生机勃勃,original situation of the site, the other blocks surrounded are full of vitality ©张唐景观

At the first arrival we found out that the historical memorize of the site have been erased as a flat empty open space being ready for new development. Interestingly the other blocks surrounded are full of vitality: small retails for joint-venture products as clothing accessories, gloves, zippers are opened in the north of the site, suggesting a little background of the area.

▼改造后公园鸟瞰图,bird-eye’s view of the Dayu Park after renovation ©鲁冰

场地在前些年曾是一处鱼苗场,我们在网络上研究了它的具体过程:鱼卵在这孵化培育,然后育苗被销售到附近的各个鱼塘,完成它们非常短暂的一生。从空中看这些图片,大小格子状池塘及其不同的肌理和颜色,是并不常见的现代农业景观,更像是蒙特利安的抽象画。一片两万多方的土地,在历史长河中不停地被抹平、重现以适于人的生存。从森林到农田,到鱼苗场,到工业厂房,现在又将回到“森林”。许多人、许多地方都在很短的时间内经历了从农业时代到工业时代再到信息时代的快速转变。鱼苗场虽然只是一个片段,却是这片土地留下的不同印记,应该被尊重、展现和表达出来。

▼公园分区概念图,program concept ©张唐景观

▼区域设计概念图,concept diagram of the scene ©张唐景观

▼公园自然片段概念图,concept diagram of each zone ©张唐景观

As a fish farm in the past few years, the site carried certain characteristic in landscape perspective view. According to on line research, fish eggs were incubated from one ponduntil seedlings were ready to pick up; the fish retailers purchased, fed and sold them to the markets. The whole process is short but shows typical modern agriculture in the region. Viewing from aerial photo , those grid-shaped ponds with distinct textures and colors look like abstract paintings. The landscape transformed from forests to farmland, fish pond, factories, has a chance now to be back as“forest”as origin again. We want to rehabilitate their fish farm grid and farming process in the landscape design. Even though it was just a short period during the rapid development process, the meaningful context has the value for memorizing by the future community.

▼大鱼公园俯视图,top view of the Dayu Park ©鲁冰

建筑师藤本壮介希望将白云山的意向“借用”到社区,试图营造一种关于未来人居环境新的范式,将现场小规模工业景观转变成人与自然融合的“未来森林”。响应建筑的“林”,我们把景观定位为“水”;林是鸟的天堂,水是鱼的家园。大鱼公园,作为一段历史记录的短片,应塑造成为当地居民户外活动的重要场所。

▼公园分区,programs of the park ©张唐景观

Japanese Architect Sou Fujimoto, who’s in charge of housing design for the community, has concept of green covered towers as “forest in future”. In landscape concept we focus on water to recall the specific context, at the same time use fish as the design feature of the park.

▼从湿地花园看亲水平台、草坡地形和儿童活动区,viewing the water platform, grass slopes and children’s playground from the constructed wetland ©鲁冰

▼亲水平台俯视图,top view of the water platform ©张海

▼临水布置的亲水平台,the water platform beside the retention pond ©张海

▼亲水平台,布置有白色的细柱,the water platform with slender white columns ©张海

▼从亲水平台向草坡地形迈进,heading for the grass slopes from the water platform ©张海

▼草坡地形,the grass slopes ©张海

▼草坡地形,周边设有座椅,the grass slopes with seatings arranged on the periphery ©张海

▼人们在草坡上休息或玩耍,people’s are resting or playing on the grass slopes ©张海

▼草坡地形局部鸟瞰图,工业元素与绿植景观相结合,partial bird-eye’s view of the grass slopes, the industrial elements combine with the green landscape ©张海

▼草坡地形里的游乐空间,the recreation area of the grass slopes ©张海

大鱼公园具体的设计布局、功能划分、路线设计综合到许许多多的因素,包括周边的城市界面和不定因素(需要隔离的铁路,尚未改造的城市排洪排污沟,未来城市档案馆及施工通道,未来社区,远期规划道路临时用地等),而这些因素往往是设计初期需要综合考虑的。重要且复杂,却常常被忽略。

▼儿童活动区俯视图,top view of the children’s playground ©张海

▼儿童活动区远景,distant view of the children’s playground ©张海

▼儿童活动区局部,设有带白色屋顶的游乐设施,partial view of the children’s playground with the recreation facilities covered by white roofs ©张海

▼儿童活动区局部近景,partial close view the children’s playground ©张海

▼儿童活动区局部,孩子们在白色屋顶下玩耍,partial view of the children’s playground, kids are playing under the white roofs ©张海

▼儿童活动区局部,设有沙坑、滑梯和木饰面的围合结构,partial view of the children’s playground with sandpit, children’s slide and enclosures covered by wooden veneer ©张海

▼木制围合结构细节,details of the wooden enclosures ©张海

The design process is complexed with land use, infrastructure, construction access, train road impact etc. that factors uncertain in the future development. However, they are hard to be ignored even at the beginning of concept. The design layout, road system, and entrance are all based on the multi-functional guild lines of the region.Storm water management and run-off control are the basic sewer system in this project. The tropical plants community provides diversity of species and creativity of micro climate. Environmental education combined within the ecological system corresponds daily life of the visitors. Dory park finally indicates a community park model for celebrating the harmony of human habitats with their natural environment.

▼湿地花园,the constructed wetland ©张海

▼湿地花园的水上步道,the path above the water in the constructed wetland ©鲁冰

▼傍晚时分的大鱼公园,the Dayu Park at dusk ©鲁冰

▼大鱼公园夜景,night view of the Dayu Park ©张海

项目名称:广州大鱼公园
景观设计:上海张唐景观设计事务所
设计团队:张东、唐子颖、张卿、杨玉鹏、卞少豪、陈逸帆、杜欣波、王琪、魏劼睿
装置设计:张唐艺术工作室
设计团队:刘洪超、郑佳林、范炎杰、王虎、张喆鑫
水生态设计:张唐自然工作室
设计团队:王墨、徐敏
甲方:广州万科
甲方团队:陈浩、杨康明
施工方:博雅园林
建成时间:2018年10月
摄影:张海 、鲁冰

More: Z+T Studio        更多关于他们,请至:Z+T Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment