DAIMYO509 by CASE-REAL

A small foundation stone to a city with a disordered character

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 CASE-REAL 予gooood分享以下内容。更多关于他们:CASE-REAL on gooood.
Appreciation towards CASE-REAL for providing the following description:

Daimyo商业区位于福冈市中心,一条条狭窄的小巷中坐落着许多服装店和餐馆。与此形成鲜明对比的是,旧时的房屋仍旧保持在原地,与附近的高楼大厦一同为城市注入独特的氛围。在该项目中,设计师的任务是打造一个2层高的优质商业租用建筑。团队运用了先前在商业空间设计方面的经验,以充分符合建筑在体量、结构和功能上的需求。

▼住宅概览,project overview

Daimyo is a commercial area located in the heart of Fukuoka city, and is a home to many clothing shops and restaurants along its narrow allies. In contrast to this, old houses still remain standing which create a distinct atmosphere of low and high level buildings co-existing. The task we were given by our client was to design a 2 floor structure for high quality tenants. We decided to approach this task with our experience from commercial space design, and to adapt this into the architectural volume, structure and facility planning.

▼街道立面,street facade

▼外观细部,exterior detailed view

首层的体量适度地后退,形成一个隔离性的空间,使建筑与巷道保持一定的距离,同时避免了入口直接朝向街道。连接至二层的楼梯延续了这种后退的手法,沿着建筑的外轮廓一路旋转上升,同时为建筑赋予了独特的外观。

The volume on the ground level was set back in order to created a space which separates the relationship of the alley from the building and preventing the entrance from directly facing the streets surrounding. The approach created by this set back continues to the staircase which connects to the upper floor. In addition the line of the stair circles the building creating its distinct exterior impression.

▼后退的入口空间,the set-back space on the ground level

▼楼梯沿着建筑的外轮廓一路旋转上升, the line of the stair circles the building creating its distinct exterior impression

  

▼楼梯空间细部,stair area detailed view

▼楼梯栏杆细部,stair handrail detailed view

整个建筑基于框架结构而建,但所有的支柱均被隐藏在墙体内部。通常来说,肉眼可见的支柱在面积有限的建筑中无疑会带来阻碍和拘束之感,但该方案通过对结构的合理布局实现了宽敞平坦的室内空间,从而保证了功能布局的自由度。通风和排气管道等设备均安装在屋顶,预设的管道路径减少了建筑对外界的干扰,即便是在租户进驻之后也不会有太大的影响。

▼平面图,plan

The overall building was constructed based on a frame structure, but by having all its pillars enclosed in the depth of its walls. In general visible pillars in limited zoning are considered as restrictions to the tenant plans, but by successfully designing a structure which creates a flat space, we were able to maintain the freeness for the tenant planning. The outlet / inlets for some of the facilities including air supply and exhausts were accumulated on the rooftop. Expected piping routes were pre-arranged to prevent effects to the exterior even after the tenants move in.

▼通过对结构的合理布局实现了宽敞平坦的室内空间,the freeness for the tenant planning was maintained by successfully designing a structure which creates a flat space

▼走廊,corridor

建筑师希望,在一个因迅速更替和发展而略显混乱的环境中,这座建筑能够为城市带来一些安心稳定的感觉。

We wish for this project to be a small foundation stone to a city with a disordered character due to the frequent replacements of urban developments.

▼位于城市中心区的建筑,a house located in a busy urban area

▼夜景,night view

▼立面图,elevations

Type of Project: Newly build
Use: Building for rent
Period: Jun 2017 – Dec 2018
Structure: reinforced concrete structure
Scale: 2 Story
Site area: 146.58m2
Building Area: 113.84m2
Floor Area: 193.17m2
Location: Fukuoka, Japan
Schematic Design, Design Development, Design Supervision:
Koichi Futatusmata, Koichi Shimohira(CASE-REAL)
Contract Designt: Haruka Higuchi(Kyushukensetsu Co.,Ltd.)
Contraction: Nobuhiro Kajiyama(Kyushukensetsu Co.,Ltd.)
Structural Engineer: Hirofumi Ohno, Satoru Fujimoto(Ohno Japan)
Lighting Plan: ModuleX FUKUOKA
Photo: Hiroshi Mizusaki

More:CASE-REAL。更多关于他们:CASE-REAL on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment