BMLZ工作室,北京 / 堤由匡建筑设计工作室

内部和外部空间的有趣的互换

项目标签

位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢堤由匡建筑设计工作室将英文介绍及项目图片授权给gooood发行。更多关于:TSUTSUMI & ASSOCIATES on gooood
Appreciation towards TSUTSUMI & ASSOCIATES for providing the following description:

项目是为主要经营进口地毯和吸音材料的建材企业设计的综合体。将地上3层、地下一层构成的墅楼改造并局部加建为办公室,接待空间,展厅与住宅的功能。由于场地的高度差异,地下一层的南侧有外部空间,并在这里新建接待空间。因为不能从北边取得日光,所以我们设计时非常注重不要破坏现有部分的采光。经过各种研究,如庭院周围的矩形平面或体量分散式布局,最终选了简约盒子的新建体量。一方面,它只是个在墙上和屋顶上随意开洞的非常简单的盒子,另一方面,平面上四个小院子将其分割为几个空间,做成了复杂的平面。小院子的开洞面积不是很大,所以感觉像在室内,另一方面人在室内时,外部要素进入房间,给现有地下一层区域带来充足的日光。也就是说,内部和外部是发生了有趣的互换,或内外产生了交融。

▼建筑外貌如同在墙上和屋顶上随意开洞的简单盒子,the house looks like a simple box with a lot of randomly openings on its walls and roof

This is a building complex for an architectural material company that mainly deals with import carpet and domestic acoustic absorption material. We renovate and expand the existing building which has basement floor and 3 floors above the ground. Because of the difference of ground level, basement floor has open space on its south side, but on its north side it can’t get daylight. We need to carefully design the expanded volume so as not to block the daylight into the existing space. We studied a lot of models, like hollow volumes around central court or several separated volumes,and finally decided upon a simple box. In consequence, on the one hand its volume is just a simple box with a lot of randomly openings on its walls and roof, on the other hand the 4 scattered small courts make the plan complex. Because the openings of the small courts are restrained so that we feel it “inside”, but inside we can see trees and receive enough daylight from toplights so we feel it “outside”, of course the existing area also receive enough daylight. That is to say, the inside and outside are reversed, or those are merged.

▼屋顶,roof

▼外部要素进入房间,inside we can see trees

▼屋顶盒子给现有地下一层区域带来充足的日光,the existing area receive enough daylight

▼厨房,kitchen

▼办公室,office

在一楼的办公室,加了假梁,并设计了锯齿形的吊顶,以隐藏现有结构梁。通过在锯齿形吊顶的凹角处布置照明,模仿从工厂建筑的高窗进来日光,使其成为充满均匀光线而有节奏感的办公空间。

The ceiling of office area on the first floor is designed as sawtooth ceiling, adding the fake beams to hide the existing beam. By putting the lighting at the internal corner of the ceiling, as if the daylight from the sawtooth ceiling adds rhythm to the office place and it is filled with sufficient and homogeneous light.

▼一楼的办公室加了假梁设计成锯齿状吊顶,the ceiling of office area on the first floor is designed as sawtooth ceiling

在二楼,业主要求展厅,会议室和总董事长室。为了空间的开放性,每个房间用玻璃隔断隔开。玻璃隔断是凹凸的折线形,并玻璃壁凹部挂上常青藤。在走廊边的黑色玻璃的衬托下,不规则的凹凸玻璃反射了室内的风景,给空间增添了非日常的感觉。

On the second floor, galleries, conference rooms and president’s office are required, and each room is separated with glass partitions. Those partition is cranked to unevenness and Ivy is hanged inside glass alcove. Coupled with the black colored glass on the corridor, the uneven glass irregularly reflects the scenery and adds unusual effect to the ordinary life.

▼会议室和总董事长室用玻璃隔断隔开,conference rooms and president’s office are separated with glass partitions

▼玻璃壁凹部挂上常青藤,Ivy is hanged inside glass alcove

▼在走廊边的黑色玻璃的衬托下,不规则的凹凸玻璃反射了室内的风景,coupled with the black colored glass on the corridor, the uneven glass irregularly reflects the scenery

三楼的居住空间是基于灰色的简约空间。 匀整设置照亮墙面和天花的泛光照明,使它成为温暖的光线包围的舒服空间。

In the residence on the 3rd floor, the space is design as minimal in which gray is set as base color. Indirect lighting that illuminates the wall and ceiling is arranged in a balanced manner , making it a comfortable space enveloped in warm light.

▼居住空间是基于灰色的简约空间,the space is design as minimal in which gray is set as base color

▼夜晚与灯光下的建筑,in the dark

▼轴测图,axon

▼一层平面,the first floor

▼二层平面,the second floor

▼三层平面,the third floor

▼地下一层平面,the basement floor

▼剖面图,section

业主: 北京邦茂联筑建材有限公司
地址: 北京市通州区
面积: 740㎡
功能: 办公,接待,展厅,住宅
建筑室内设计:堤由匡建筑设计工作室 (堤由匡,李思明,史维维,宋林,崔君)
灯光设计:Lightmoment(田中圭吾、金森善弘)
机电设计:北京东洲际技术咨询有限公司(石川星明、竹林克宣、山崎隆司)
结构设计:北京炎黄联合国际工程设计有限公司 (鲍连生,刘彦慧)
摄影:广松美佐江、宋昱明(北京锐景撮影)

Client: BONUS&LAMBIENT
Address: Tongzhou district, Beijing, China
Area: 740㎡
Program: office, lounge, gallery, residence
Architecture & Interior design:TSUTSUMI & ASSOCIATES (Yoshimasa Tsutsumi, Siming Li, Weiwei Shi, Lin Song, Jun Cui)
Lighting Design; Lightmoment co.,ltd (Keigo Tanaka, Yoshihiro Kanamori)
Facility Planning; Beijing Dongzhouji Technical Consultation(Hoshiaki Ishikawa, (Hoshiaki Ishikawa, Katsunori Takebayashi, Ryuji Yamazaki,)
Structural design: Beijing Yanhuang International Architecture & Engineering Co.,Ltd.(Liansheng Bao, Yanhui Liu)

More: 堤由匡建筑设计工作室 /  TSUTSUMI & ASSOCIATES 更多关于:TSUTSUMI & ASSOCIATES on gooood



发表评论

5 评论

  1. 我觉得施工做的还不错,怎么没有写施工单位啊,还想联系下呢。

  2. 第七张大图,很有些西泽立卫周末住宅的感觉。

  3. Profile photo of Escape at dawn

    应该说是中规中矩的“还不错”的空间设计,但总感觉缺少打动人的地方,夜景树影斑驳有点看头

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×