Arc Side by Jolson Architecture and Interiors

Arc elements run through three layers of space

Project Specs

Location:

感谢 Jolson Architecture and Interiors 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Jolson Architecture and Interiors on gooood
Appreciation towards Jolson Architecture and Interiors for providing the following description:

该项目曾经是两套独立式公寓,现在经过整体改造,变成了一栋三层楼的住宅。建筑最初由Cox Carmichael于2001年设计并于2003年竣工,最近Jolson对其进行了彻底的改造。设计师保留了屋顶和围护结构,拆除了内墙和地板,从而形成流通的空间。建筑立面上的仰拱为了呼应邻近的维多利亚时期的住宅而建,设计师将其简化,创造出现代的家。

Initially designed for the current owners, what was once two self-contained apartments is now one three-level home, reimagined holistically. Originally designed in 2001 by Cox Carmichael and completed in 2003, the building was almost entirely gutted by Jolson recently. The roof and building envelope have been virtually retained, with the removal of internal walls and floors to allow for fluid and interconnected spaces. The façade, with its inverted arch (responding to its adjoining Victorian neighbours) has been simplified to create a contemporary home.

▼空间概览,preview © Lucas Allen

尽管住宅面积很大,分布在三层楼中,但空间完全不具有压迫性。厨房和客厅位于顶层,可以充分利用景观和采光,主卧位于中间层。设计师不仅为家人和客人规划出不同楼层的使用区域,而且巧妙地利用隐藏式滑动门分隔空间,在需要时提供灵活的空间与私密性。

Although this is a large home, spread over three levels, the spaces are far from overwhelming. The kitchen and living areas are located on the top level to take advantage of the views and light, while the main bedroom suite is on the middle level. Jolson not only strategically zoned these levels to allow for family and guests, but also manipulated the spaces with cleverly concealed sliding doors to create both flexible spaces and privacy when required.

▼弧线楼梯连接不同区域 © Lucas Allen
curved staircase connecting different areas

▼主卧位于中间层,main bedroom suite is on the middle level © Lucas Allen

▼三层的起居空间充分利用景观和采光,living space on second floor taking advantage of the views and light © Lucas Allen

▼客厅,living room © Lucas Allen

▼餐厅,dining room © Lucas Allen

▼厨房,kitchen © Lucas Allen

▼室内细节,details © Lucas Allen

设计的关键在于改变空间布局。原有的大多房间天花高度较低,只有单一朝向。通过彻底的改造,七米高的空间中置入引人注目的弧形楼梯,使每个空间都可以享受贯通东西的视野。原设计中的弧形仰拱是推动该项目的主要元素。内立面简化后,弧线成为每个空间的特征,包括光滑的曲面抛光石膏墙和天花的形式。不同于Jolson以往在高定住宅项目中采用的垂直形式,该设计提出了新的实践方向。Jolson团队还意识到不仅要为业主创造合适的空间,而且要考虑更加永久的美学,无论是现在还是将来都会受到赞扬。

Pivotal to this design is the change in format of the spaces themselves. Previously many rooms featured low ceilings and benefited from having only one aspect. With this substantial renovation, including a monumental void (7 metres in height) with its dramatic curvaceous staircase, each of the spaces can enjoy sightlines across each floor plate (east to west). The dominant cue in driving this design was the curved inverted arch from the original design. The façade was then simplified and the curves became a subtle feature within every space, be it the gentle curved polished plaster walls or the forms of the ceilings. Looking at Jolson’s extensive repertoire of fine bespoke homes, predominantly orthogonal in form, this design presents a new direction for the practice. The Jolson team was also mindful of not only creating the appropriate spaces for their clients but allowing for a more timeless aesthetic that would be as appreciated now, and well as into the future.

▼七米高的空间中置入引人注目的弧形楼梯 © Lucas Allen
space 7 metres in height with its dramatic curvaceous staircase

▼楼梯细部,details of staircase © Lucas Allen

▼弧形天花,curved ceiling © Lucas Allen

▼天花细部,details of ceiling © Lucas Allen

考虑到活跃的周边环境,该项目采用克制且低调的材料和色调。在材料方面,石材用于长椅和防溅板,钢材用于楼梯,黄铜用于细木制品、橡木用于地板。克制且精细的材料及饰面不仅提升了家的档次,而且将其提升至新的境界。永恒的设计充满了诗意,反光的滑动门放大了空间,这个家展示出简洁的弧线不仅可以启发建筑师,也可以使他们走上新的探索之路。该项目不仅是杰出的建筑作品,也是业主一家舒适且实用的居住空间。

Given the vibrancy of the immediate environment, the palette of materials and colours used for this project is deliberately restrained and understated. Materials, for example are limited to stone, used for benches and splash-backs, steel for the staircase, brass for joinery and American oak timber for floors. Restraint and meticulously detailed materials and finishes have elevated this home not just several ‘notches’ but into a new realm. A timeless design, filled with poetic gestures, including reflective sliding doors to magnify the aspect, this home shows how one simple curve can not only inspire the architects, but, as importantly, set them on a new path of discovery. And while this virtually new home is a masterpiece of architecture, it is also a comfortable and functional space for the clients and extended family.

▼克制且低调的材料和色调,restrained and understated palette of materials and colours © Lucas Allen

▼简洁的弧线元素,simple arc element © Lucas Allen

Project: Arc Side
Architect: Jolson Architecture and Interiors

Website: http://www.jolson.com.au
Photography: Lucas Allen
Website: https://www.lucasallen.com

More:  Jolson Architecture and Interiors     更多关于他们:Jolson Architecture and Interiors on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment