Aranya cafe, China by odd

Hat floating in the wind

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢 odd 予gooood分享以下内容。更多关于他们: odd on gooood.
Appreciations towards odd for providing the following description:

这座具有流畅曲面状如大帽子的建筑位于阿那亚公园,意在沿黄金海岸线为该区域打造一个简单而美好的度假社区。由于沿海,岸边形成了形状各异的沙丘,设计的灵感便来源于温和的海风。对于一个休闲度假,让人身心愉悦之地,风是非常重要的一个自然元素。

This smoothly curved big-hat-like building is built in the park of Aranya district, which is aiming for a simple and fine lifestyle resort community for along Gold Coast. The site is adjacent to the sand dune formed by sea breezesaftera long period. The design’s inspiration comes from a gentle breeze from the sea. The wind is one of essential natural elements to helps people chill-out, which is suitable concept for the resting place project.

▼建筑概览,over view

▼建筑外观,exterior view

▼宽阔的悬挑式屋顶如同一个巨大的遮阳伞,the widely cantilevered roof becomes sunshade

柱网结构和立面的曲面玻璃产生不规则平面,使一部分柱子位于室外,一部分位于室内,中心形成一个内庭院。不规则平面,曲面屋顶,引人进入的屋顶高起部分,为下面遮阴的低矮之处,形成一个有趣而不单调的空间感受。另外,120mm厚的金属铝屋顶和极其通透的玻璃立面,创造了一幅轻盈如风的画面。

he combination of the grid-system of the column structure and the curved glass facade also makes an irregularity in the plan ,which results in some columns being outdoors while others are indoors. The location of the courtyard is shifted from the center. As a result, this irregular plan with curved roof; the higher part of the roof welcomes visitor and the lower part becomes sunshades underneath, helps breaking boredom in the space. In addition, the 120 mm-high eave with an aluminum roofing system and ultra transparent laminated glass facade creates an image of the lightness of the wind.

▼室内概览,interior view

▼120mm厚的金属铝屋顶和极其通透的曲面玻璃立面,创造了一幅轻盈如风的画面,the 120 mm-high eave with an aluminum roofing system and ultra transparent laminated glass facade creates an image of the lightness of the wind

▼中心庭院,central courtyard

宽阔的悬挑式屋顶如同一个巨大的遮阳伞,游客在公园里游玩后可在此处歇息放松。尽管室内面积只有90平方米,但四周通高的玻璃立面则完全没有让使用者感到压抑。纯净明亮的空间内,不同时间光影的变化带给使用者不一样的感受。夜晚,在灯光的衬托下,曲面屋顶分外明显,如同漂浮在风中一般。

The widely cantilevered roof becomes sunshade ,which help visitor cool down after playing in the park. Even though the indoor area is 90 m², the full-height and double-side glass facade does not put any stress on those who take a break. The pure white-in-color finish gives the visitors various scenes by the slight change of the sunlight through the day. Moreover,at night, the gently curved ceiling is emphasized by the light-up. The roof exists as if it floats in the wind.

▼夜景,night view

▼在灯光的衬托下,曲面屋顶分外明显,the gently curved ceiling is emphasized by the light-up

▼光影的变化带给使用者不一样的感受,slight change of the sunlight through the day creates various scenes

▼轴测分解图,axonometric decomposition diagram

▼平面图,plan

 

项目名称:阿那亚咖啡厅
竣工日期:2018年6月
项目地址:河北秦皇岛金色海岸
面积:290㎡
设计范围:建筑及室内设计
设计公司:odd设计事务所
设计师团队:冈本庆三 出口勉 张凤 黄业彪
灯光设计:Ljus Design; Maki
摄影:北京锐景摄影

Project :Aranya cafe
Completion time:2018 June
Location:Gold Coast , Beidaihe, Hebei Province CHINA
Area:290 ㎡
Scope:Architecture and interior design
Design firm:odd (okamoto deguchi design)
Design team:Keizo Okamoto, Tsutomu Deguchi, Zhang Feng, Huang Yebiao,
Lighting Design : Ljus Design; Maki
Photos:Ruijing Photo (Misae Hiromatsu, Sun Yuming)

More: odd。更多关于他们: odd on gooood

Post a Comment