Angle Boutique, China by Various Associates

A multi-functional boutique & cafe with playful, layered spatial experience

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 万社设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Various Associates on gooood。Appreciation towards Various Associates  for providing the following description:

ANGLE安格集合店是一家集合咖啡、艺术展示、及买手店为一体的生活概念店,与栋梁创始人Charles共同创立于中国深圳。项目位于深圳湾一号南区商业区内,建筑面积约300平方米。设计委托方希望此项目不仅只是个买手店跟咖啡厅,可以具有更多功能跟趣味性的同时,能区别于传统的买手店。

ANGLE is a lifestyle concept store in Shenzhen, China that combines cafe, art gallery, and boutique. It is co-created with Charles Wang, co-founder of DONGLIANG. The project is located in South Area of No.1 Shenzhen Bay with a 300 sq. m space. The client hopes to see not just a boutique & cafe but one that is multi-functional, fun, and can differentiate itself from traditional boutiques.

▼门店外观,exterior view

空间原本为两个独立楼层,VA建议增加楼梯将其打通,在拉动上下楼商业动态的同时楼梯亦可当作展台使用。一楼作为咖啡餐厅的同时可兼做美术馆,二楼则作为高级女装买手店使用。另外,VA在这个项目中希望通过阶梯式的空间语言在满足设计委托方功能要求的同时,将所有展品最大化展示,亦能使空间设计具备独特的个性,在客人穿梭于一二楼之间的时候可感受不同的空间感及趣味性。同时,因项目位于深圳湾商业街道的转角处,拥有着两面玻璃幕墙展示面,考虑到安格二楼作为买手店的特殊属性,VA选择在结构上将橱窗语言最大化融入在设计中,使橱窗也成为室内空间的一个设计亮点。

The space was originally two separated floors. VA suggested using stairs to connect them. While improving business dynamics, the staircase can also serve as an exhibition stand. The ground floor is a cafe that can also be used as gallery space; the second floor is a high-end womenswear boutique. In addition to meeting the client’s needs, VA hopes to maximize the opportunity to showcase exhibits and give the space more uniqueness through the spatial language of stairs. In this way, customers can feel different sense of space and playfulness when traveling between the floors. Meanwhile, as it is located at a street corner, which allows it to have two continuous glass shop windows, VA chose to incorporate the art of window display to the greatest extent, making it a design highlight of the interior space.

▼在商业氛围浓厚的商业街转角,安格的设计语言用自己的方式彰显着个性,At the street corner of this thriving commercial area, ANGLE’s personality shines through with its own design language

 

外立面设计 | Facade design

考虑到安格作为买手店的特殊属性,VA通过增加了两层转角橱窗将立面玻璃幕墙利用率最大化,使安格拥有足够明亮的展示橱窗让人们从远处能清晰的看到橱窗展示。1.5 米进深的向外橱窗展示区,在避免室外光污染和玻璃反光的问题的同时亦使得店铺的展示面最大化;保证了室内光源的独立性也让衣物能以最完美的形式展示。

Considering the attribute of ANGLE as a boutique, VA maximized the usage of the glass facade by adding two layers of corner shop windows, so that it’s bright enough for people to clearly see the display from a distance. With a 1.5 m depth outward window display, it not only solves the problem of outside light pollution and glass reflection, but also maximizes the shop display space. This ensures the independence of interior light source, while showcasing the clothes in a perfect manner.

▼两层转角橱窗将立面玻璃幕墙利用率最大化,VA maximized the usage of the glass facade by adding two layers of corner shop windows

 

室内部分
Interior design

▼一楼空间概览,ground floor overview

▼一楼作为咖啡餐厅的同时可兼做美术馆,the ground floor is a cafe that can also be used as gallery space

岩石、胡桃木、红色大理石、靛蓝色皮质的碰撞使空间风格不受当下流行的影响,更持久且经典;而不同的空间层次感凸显了不同材质与自然光之间的融合。

The mix-and-match of granite, walnut, red marble and indigo blue leather makes a timeless combination that is not easily affected by the current trend. The diverse spatial layers highlight the fusion of various materials and natural light.

▼座位区,seating area

出菜口的设计如同一个精致的展示窗口;厨房则隐藏在了楼梯下方,充分打破了空间原本径深的局限性,提高空间使用率。阶梯链接着餐厅、展览区域及买手店,人们可以在行走的过程中观赏到展品。

The pick-up area resembles a delicate display window, with the kitchen hidden beneath the stairs. This perfectly breaks the limitation of the original space and adds in more depth, thus highly improves the utilization of space. The staircase connects the cafe area, gallery and boutique, allowing people to enjoy the exhibition as they walk.

▼出菜口,pick-up area

▼阶梯链接着餐厅、展览区域及买手店,the staircase connects the cafe area, gallery and boutique

室内的阶梯除了可以通向二楼,也可作为展览平台使用。阶梯式的语言将所有展品最大化展示,递进式的动线引导客人在行走往上的过程中接触到更多的产品。

While the staircase serves as the way to second floor, it can also be used for exhibition. The stair step design maximizes showcase of all exhibits. This progressive movement guides customers and exposes them to more and more products as they walk up.

▼层叠的空间使人们的行走路线不同于以往的体验,The layering of space provides people with a different routing experience from usual

富有层次感的结构,让人们身处不同的位置欣赏到的景观以及体验到的空间感也会随之变化。沿梯而上,风景各异。

The layered structure allows people to be able to see various views and feel different senses of space depending on where they stand.

▼空间层次,the layer of spaces

▼在细节处体现出不同石材间的颜色质感及空间造型的碰撞,the details show the contrast in color, texture and form between two types of stone

从入口处看,咖啡区域分成上下两部分, 处于最低位置的座位相对更私密且坐拥着最好的对外景观面。而上层部分的座位则能同时观看到外部与室内的景观,感官上更微妙,且不被前排客人阻挡视线

Looking from the entrance, the cafe area is divided into upper and lower levels. Seats on the lower level are relatively more private and have the best outside view. Sitting on the upper level seats allows you to have both outside and inside views. This feels subtler without the worry of being blocked by the front row.

▼咖啡区,cafe area

从外看整个空间由下至上蔓延,空间充满张力且层次感,拉动人们的行走路线;增加空间趣味性的同时;利用了空间本身的高度突破了空间的使用限制。

From the outside, the entire space extends from the bottom up, which is full of tension and layering while creating more walking paths for people and adding playfulness to the space. By this means, the utilization of height breaks limitation of space.

▼利用空间本身的高度突破空间的使用限制,the utilization of height breaks limitation of space

▼室内细部,interior detailed view

 

二楼买手店
2nd floor boutique

▼二楼买手店概览,Overview of second floor boutique

▼楼梯连接一楼吧台及二楼的展示台让空间更具趣味性,The display stand that connects ground floor counter and second floor makes the spaces more interesting to explore

▼细部,detail

干净、宁静、以及舒适的环境让人们可以更轻松的挑选喜好之物。矮台的高度可以当作展示台亦适合当作座位,可按情况随时更换功能。展架包围式摆放,方便顾客挑选及游览;避免形成死角区域。

The clean, quiet and comfortable environment makes the shopping experience very relaxing. The height of the low platform can be used as display stand as well as seats when needed. The display racks are arranged in a wraparound manner to avoid dead corners, so it is more convenient for customers to shop around.

▼矮台的高度可以当作展示台亦适合当作座位,the height of the low platform can be used as display stand as well as seats when needed

▼干净舒适的环境让人们可以更轻松的挑选喜好之物,the clean, quiet and comfortable environment makes the shopping experience very relaxing

窗帘外为独立的橱窗展示区 ,可在举办活动的时候打开窗帘与室内空间一起使用。

Outside the curtain is the independent window display area. When there is an event, it can also be combined with the interior space by opening the curtain.

▼橱窗展示区,window display area

▼打开窗帘,橱窗区可与室内空间一起使用, the window display area can be combined with the interior space by opening the curtain

 

夜晚景观
Night view

▼在夜晚中的橱窗,柔和、清晰、高级,the window at night looks soft, clear and high-end

▼首层平面图,plan level 1

▼夹层平面图,plan mezzanine

▼首层平面图,plan level 2

项目名称: 安格集合店|ANGLE
设计团队 | Design team:Various Associates 万社设计咨询(深圳)有限公司
主创设计师 | Main designer – Dongzi Yang 杨东子 ,Zuoqian Wang 王左千
项目经理 | Project manager – Qianyi Lin 林倩怡
材料团队 | Textile designer – Litian He 何李甜
事务所网站: https://various-associates.com
电邮联系方式: info@various-associates.com
地址| Location – South area ,N0.1 Shenzhen Bay, Shenzhen, China |中国,深圳,深圳湾一号南区
状态| Status – Completed Sep 2018 |完成于2018.09
项目面积(平方米)sqm-300 sqm
摄影师 | Photographs – Shao Feng 邵峰

More:  万社设计。更多关于他们:Various Associates on gooood

Post a Comment