MX581公寓楼,墨西哥 / HGR Arquitectos

用圆形天井连接公寓空间

项目标签

设计公司:

感谢 HGR Arquitectos予gooood分享以下内容。Appreciation towards HGR Arquitectos for providing the following description:

MX581位于墨西哥城,是一栋3层高的住宅建筑,共包含12个公寓单元。

MX581 is a 3-level, 12-unit residential building located on Avenida México # 581, colonia San Jerónimo Aculco, in Mexico City.

▼建筑外观,exterior view

L形的场地为功能空间的布局带来了挑战。设计师最终决定在建筑的一侧构建一个花园,从而为大楼赋予一个东西向的长方形体量。建筑的步行入口也位于这个花园内部,比街道层高出3米。建筑分为两个体量,每个体量包含6间单层公寓,面积为150-212平方米不等。两座塔楼通过位于中央的庭院相连接,住户也可以从庭院进入公寓。

▼平面图,plan

The “L” shaped site generated a challenge to accommodate the program of the building. It was decided to leave a garden on the side of the project, so that the building’s exterior could be rectangular with an east-west orientation. The pedestrian access of the building is through this garden, positioned 3 meters above street level. The project proposes two towers, each with 6 single story apartments, ranging from 150 to 212 sqm. These building towers are connected by a central courtyard from which you can access the apartments.

▼步行入口位于花园内部,the pedestrian access of the building is through this garden

环形的木制走道将庭院围合起来,同时连接了每层的4间公寓。环形的走道与方形的体量之间形成了4个三角形的露台,作为每间公寓的私人空间。预制的混凝土栅格墙被用于分隔这些露台,同时还保证了庭院的交叉通风。

Within the central courtyard, a wooden deck circulation was designed in a circular form, from where 4 units are accessed in each level. The design of the circle creates 4 triangular shaped terraces, which are part of each of the individual apartments. To delimit these terraces, a prefabricated concrete lattice wall was erected, which also separates these spaces from the neighbor buildings and garden, allowing cross ventilation in the courtyard, through the lattice.

▼环形的木制走道将庭院围合起来,the wooden deck circulation was designed in a circular form

▼混凝土栅格墙,the prefabricated concrete lattice wall

▼环形走道连接了每层的4间公寓,4 units are accessed in each level from the wooden deck

庭院的中央伫立着一棵9米高的日本番石榴树,为其周围所有的公共区域乃至公寓内部带来了令人放松的氛围。树周围环绕着花槽和座椅,邻居们可以在这里休息和交谈。

At the center of the circle a 9-meter-high Japanese guava tree was placed, allowing the view of all common areas of the departments to be of this tree, thus creating a relaxing atmosphere. Around the tree a series of planters and benches were designed where the neighbors of the building can share and coexist.

▼庭院鸟瞰,aerial view of the courtyard

▼番石榴树周围环绕着花槽和座椅,带来公共休息空间,around the tree a series of planters and benches were designed where the neighbors of the building can share and coexist

▼混凝土花槽细部,planter detail

庭院的北端设置了交通核心筒,电梯和楼梯连接了所有的楼层。停车场和大堂位于地下层,均与纵向的交通核心筒相连。地下层实际上与街道在同一个平面上,因此车辆可以直接进入建筑而无需使用坡道。

Additionally, at the northern end of the courtyard, the vertical circulation core which has an elevator and staircase that connects all levels is found. The parking lot and lobby are located at the basement of the building, which are also connected to the vertical circulation core. This basement is situated at street level, so that vehicular access can be direct and without the need for ramps.

▼首层公寓的天井,the patio of the apartment on the ground floor

所有公寓的公共区域都朝向庭院,而包含3间卧室的私人区域则面向场地旁边的街道,并通过倾斜的墙面来保证空间的隐私性,同时起到改善采光的作用。每间卧室的阳台都策略性地摆放了植物,不仅为建筑带来了自然气息,还能够阻隔来自街道的噪音。

The apartments were designed in such a way that the common area adjoins the central courtyard, and the private area – which consists of 3 bedrooms – faces the respective façade of one of the 2 streets that adjoin the project. To promote the privacy of these spaces, a facade with inclined walls was designed to help with lighting and privacy. Vegetation was strategically placed in all the bedrooms as well, which generates green views and helps as a sound barrier to the noise generated in the streets.

▼街道立面,facade facing the street

▼公寓的公共区域都朝向庭院,the common area of the apartment adjoins the central courtyard

▼顶层公寓设有双层高的起居室和餐厅,the apartments located on the top level have double height ceilings in the room and dining room

▼室内细部,interior detailed view

▼阳台,balcony

为了保证12个公寓单元都拥有充足的开放空间,公寓内同时设置了阳台和露台。此外,位于首层的两间公寓还拥有一个宽阔的天井,将建筑与后方的街道隔离开。位于屋顶的4间公寓设有私人屋顶花园以及双层高的起居室和餐厅。

To be able to provide open spaces in all departments, each of the 12 units has both balconies and terraces. Additionally, the 2 apartments on the ground floor have a large patio that separates the building from the back street. Finally, the 4 PH apartments located on the top level, have a private roof garden and double height ceilings in the room and dining room.

▼屋顶花园,roof garden

▼庭院夜景,courtyard night view

▼街道立面夜景,facade night view

▼地下室平面图,basement floor plan

▼首层平面图,plan level 1

▼顶层平面图,top floor plan

▼剖面图,sections

MX581
DESIGN: HGR ARQUITECTOS
SURFACE: 3,149 sqm / 12 APARTMENTS
DATE AND PLACE: MEXICO CITY. NOVEMBER 2018
LOCATION: AVENIDA MÉXICO # 581, colonia SAN JERÓNIMO ACULCO, delegación MAGDALENA CONTRERAS, México D.F. C.P. 10400.
CREDITS:
ARCHITECT: MARCOS HAGERMAN / HGR ARQUITECTOS. (WWW.HGR.MX)
m.hagerman@hgr.mx
DEVELOPMENT: CIUDAD VERTICAL (WWW.CIUDADVERTICAL.MX)
LANDSCAPING DESIGN: AMBIENTE ARQUITECTOS (WWW.AMBIENTEARQUITECTOS.COM)
EJECUTIVE DRAWING: RODRIGO DURÁN
PHOTOGRAPHY: DIANA ARNAU (WWW.DIANAARNAU.COM)
GRAPHIC DESIGN: LEOLAB (WWW.LEOLAB.MX)
STRUCTURAL DESIGN: GRUPO SAI
INSTALLATION: zMP INSTALACIONES

More: HGR Arquitectos

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »