ZENSE: The Rebirth By Department of ARCHITECTURE

ZENSE餐厅酒吧重生

Project Specs

Location:

来自 Department of Architecture 对gooood的分享。更多关于他们请至 Department of Architecture on gooood
Appreciation towards Department of Architecture for providing the following description:

gooood曾经报道过ZENSE。但ZENSE原有的设计在曼谷2010年红衫军暴动中被毁得面目全非,于是设计师抓住机会打电话给业主,希望设计一个重现和平时期辉煌与活力的ZENSE。

During 2010 Red Shirt Riot, many of Bangkok’s public buildings were set on fire.  Podium of ZEN Tower in Central World Complex was totally unrecognizable.  Smoke and heat went upward and destroy all furniture and finishing of all interior space on the tower.  ZENSE, then a newly-opened yet one of the hippest Restaurants/Bars in the city, situated on ZEN Tower top floor, was one of the casualties of this unrest.  As the original designer, DEPT was called to give ZENSE another life after the riot.

/wp-content/uploads/2013/05/_c_YasPTmsgmIZHprRYCKDZAQX4eelp7F5puXA9e3ZnxUdpTsLEceTCwPku0_yomFRZV4aawKSPMNeePV33I_BT4cnFe_ABA3op.jpg

建筑师加强了原有的空间设计,并使用了更有活力的配色方案与对比衔接,将室内装饰,室内设计,景观还有建筑紧密的结合在一起。

波折线这个元素被频繁的使用在空间中,楼梯,栏杆,座位,舞台,灯饰,天花都有。天花上用的是波折的细钢丝线,这些线条挡住了天花上的设备,并连同其它要素将空间变得活力,流动。室外的用餐凉亭也使用到波折线元素,其成为了曼谷美丽天际线的独特相框。时尚的元素,家具,装修,图案,让这里充满吸引力。

Our challenge is how to remind our guests of the splendor of the original ZENSE while not bring back memory of the unfortunate incident.  We decided to enhance our original spatial design in a more vibrant color scheme and stronger articulation.  We continue our original approach of fusing together four design disciplines: fashion design, interior design, landscape architecture, and architecture.    The essence of landscape architecture in interior spatial articulation is also maintained.

/wp-content/uploads/2013/05/_c_mgrUpvcGjpdHINm3XlLR7WsmpsWe3iPQPaaVIpWPEDuGfeuFCln4HDFVcg2nvjui13X9RYzNJ71Dhy__El7LyNrKt1FqGfVs.jpg

To reflect character of the project owner, ZEN Department Store, we introduce the dynamic world of fashion in the static domain of architecture, by adapting aesthetic and technique of pleating fabric into architectural elements and function.  In interior space, pleating elements are found throughout; from pleating stairs and railing, pleating seating, pleating performing stage, to pleating roof planes over show kitchens.   To create energetic flow of the space and to obscure all piping underneath exposed ceiling slab, pleating planes of fine steel lines were added as floating planes below ceiling.  These planes are also applied in floating dining pavilions which give such a unique picture frame to Bangkok city skyline.

To highlight the interface between fashion and architecture, elements of fashion were introduced in furniture and interior finishing.   Hound-tooth pattern was used not only on fabric but also on dining table stone top.   Layers of patterned & translucent partitions in restrooms were also inspired by lace fabric.

/wp-content/uploads/2013/05/_c_fv8Np0bjWrh_mrfTlRxMExm5PvVACOpOTWppXLf_jDl9INYtc6ioQdXs-BX1iUdfU9WDETOYM50VaSNJqSbwMCBZkIQYuCrg.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_LmEqqKvt88Pknz6lMCy0AQ296XOLBn2oxZ8FsiSP0erxH6J7nfhlZZP0U5krFtRRQ8RO9sfn9EkV5thy2NfF65DgZJqpHoZZ.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_EM6QBl4dml8T02DolNTh9MpEJh-0tlUBf7SejVsraskYMWQbdddtwKbIlPsXlf4XaJdEsYC-eu7ZeOIj3nDRAe8yiO9umdVc.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_-rqnBOe7NTIYWm5u4DnHUd3w1lgIc5hwb5wXEGcIrqO2A6POIMktsKIMYQYG_guPuiJd_Xe1cGSONJ2eA_atIS0ScM9k4vjd.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_qTkHAklYSU5A2itMOUju4shJSJLbAmPx_Joi_gn46VHMSZLSFJJGUq8bvEHEwDwX1JcVTWfunb9baxMEvVOmidsO_mZdzAms.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_5_r1fdTx3tEzVoioJALnvbwsJ09TItGkgZr4qh5kt-Th5B1mEOACsfBFSrW_ePbAGf0ZBLe-zisQVUBrRhKTcGzZAASgySax.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_cSNIrRN5yKro745yPMOYzG_ZmbOQltDmhyX7yr4EZNVJ134khklF_qykiY5EZWynnJL7syJp9haDhurtUUZ3mIjKUr-DV9pp.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_cEP11qRoWy-3HqykGWHOXBScicWzm4InztkZOdib2QJQi6706yc8dN3zwuRuPEgnZKhpBfRxnxnKlPNsBssvANA_31tV-o6l.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_QvTRtwgmeBKwv6T4bktDfvkLBKDFN1NyI1IANs0RXRavW5Cs_E_nTRMRJ_VQeFkMrDfUNhUu1B5bDZ6TNPeVgm-pCtHofMzj.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_U4V7ZFHaFI3AomSh3DR8oXDHLE8j63O7Oxp16GL7mCN7Xkso34aDy8G-WQP0zu3lkbWdFkJRg0eoQ-p_MKM8JhLzvBvPdgNT.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_uIn-ker3AQJNr5xRVhAmnRjX3vQ3jlVyVJ5N_aeR0pWAkoxScV9B0xBFVlwJLIzXhzDtFC88rvjsk0RPqWL8IXyfg18V3Q1-.jpg

/wp-content/uploads/2013/05/_c_PH0sg5-397i1yDwT276qKUIoRz34NeNjonANqMQN7jD4uhhhrd8hJZp6CU2UVXaBgEM5svkApC9X9UMI11N_qO9mbVdLa7cB.jpg

Owner : Zen Department Store
Architect : Department of ARCHITECTURE
Lighting Designer : Accent Studio
Project Location : Centralworld Shopping Complex, Pathumwan, Bangkok, Thailand
Area : 4,000 m2
Cost of the construction : 80 Million THB
Build time : 2011-2012
Photographer : Ketsiree Wongwan

More: Department of Architecture 对gooood的分享。更多关于他们请至 Department of Architecture on gooood

Post a Comment