More&less furniture Shanghai M50 store / SX Architecture

Saving is low carbon

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢善祥建筑将英文介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards SX Architecture for providing the following description:

《多少设计?设计多少?》
多少家具上海M50本店设计

“Design More or less? How many designs? ”
Design for More&less furniture Shanghai M50 store

/wp-content/uploads/2013/06/_c_ntPlDpikjzwmrWiGZXQ35vavdMlWuceSiBytqAnf6gZqrNc6BOHkc4i2ET8ADcFQ8CN1tZlTi8wajcPMGYOY9j0Gfh_wQlTX.jpg

多少家具是由著名家具设计师侯正光先生创办的品牌,主要设计、生产和销售具有当代中国文人色彩的原创家具及家居用品,以实木居多,这是其旗舰本店。店址在上海最著名的创意产业园莫干山路的M50园区院内,店面坐落于一层,在一个较深的小弄堂里,并不好找。主要面积在一层,内部有一个小夹层,作为储藏及产品包装间。店铺原为厂房,又曾住过设计公司、画廊等,内部保留了当初厂房的混凝土框架。如何让店铺做到容易被发现并有着较强的视觉识别特征,是业主的第一要求;空间不能抢夺展品的风头,还要容易更换布局和家具组合,是业主的第二要求;造价要尽量低,是业主的第三要求。节约就是低碳,这是一个很简单的道理。要求看似很少,但给设计师发挥的空间却不多。

/wp-content/uploads/2013/06/_c__Zc6HMtqvv6c2w_yMJN6_bv9tZ8hW4SzrDeigR1XM3GZ_i-TEMYC0upHgzOvfc0B5JEmxdWZoAWVIoH9Xko6xeuPaYBFPtLY.jpg

More less furniture is a brand established by the famous furniture designer Mr Hou ZhengGuang, which mainly designs, produces and sells original furniture and household items with contemporary Chinese cultural features, the majority of products take solid wood as materials. This is its flagship shop, the store locates in M50 park, Moganshan road, Shanghai’s most famous creative industry park. It is on the first floor, in a deep small alley, which is not easy to be found. The main area is on the first floor with an interlayer inside as storage and product packing room. The store was once a workshop, and also design companies, art galleries have ever lived here, the internal part retains the original concrete frame of a plant. The owner’s first requirement is to make it easy to be found and equipped with strong visual identity characteristics; the owner’s second requirement is that the space shall not compete for people’s attention to exhibits, but easy to change the layout and furniture combination; and the owner’s first requirement is to make cost as low as possible. Saving means low carbon, which is a very simple principle. Although the requirements seem very few, actually there is not much room for the designer to express.

/wp-content/uploads/2013/06/_c_SYxz4mQ0NYmPx-fxb2eUo95lTOIEyWDHIB9y17g8clbsWiovfNi6wgy2bqQ0wVkFERL145nfe9fgSi_dnKODCYG3yNZ1hP1p.jpg

一提到家,人们往往首先想到的是一个有着坡屋顶的小房子,这是一个非常概念化的家的样子,也许是从幼儿时代就被老师或卡通画影响的缘故吧。今天的都市,有个单独的坡屋顶的房子肯定也是别墅豪宅。另外,多少家具有一句广告语:小隐于宅,为这句话配的也是一个很具有绘画感的小房子图形。于是,在长方形店铺平面里嵌入两个小房子形的“家”,构成了空间的主要趣味。第一个“家”布置在入口,一部分由门头伸出500mm,在弄堂口一眼便望见,十分醒目。第二个“家”布置在店铺的最内部。一前一后,一大一小。尺度不只是抢眼,经过推敲,控制在与人身高最贴切的分寸,有一定的亲和感。小房子粉刷成白色,也即是没了颜色,以烘托家具。同时白色在灰色调为主的园区内也比较出挑。展厅内部空间高度4米,柱子和顶均保留了当年厂房的混凝土毛坯状态,后来使用者刷过的涂料被半铲半留,造成一种不新不旧的灰色调效果。大部分墙面贴了干草色的草编墙纸,柔化了混凝土的冷硬。又加入了两组似透非透的竹帘,使空间隔断产生了另一个虚的层次。

最终,展厅呈现出以下特点:不低调,不张扬;不粗放,不细腻;不豪华,不简陋;不高大,不低矮。剩下的风头就该是属于家具的了,想出多少出多少。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_BZhyiMp206M_fL82CMTnr8_wWlwrv3BbV8umR6bdzZuNeAlHC6P3ZurIG0WmFegq8sQ9rZbPXLUcy0WcksDLr4dN0xJjkxut.jpg

At the mention of home, people always think of a small house with slope roof firstly, this is a conceptualization house, which may result from influence of teachers or cartoons in the early childhood. For current cities, a house with single slope roof is sure to be a villa. In addition, More  less furniture has a slogan: it is cozy to be hidden in the house, what matches the sentence is also a small house graphics with the strong sense of painting. Thus, two “homes” with small house shape are embedded in the rectangular plane of shop to constitute the main interest of the space. The first “home” is arranged at the entrance, part of it heads out 500 mm by the door, which is very eye-catching and can be seen in alley entrance at first glance. The second “home” is laid in the most internal shop. One is in front and the other one at back, one large and the other small. It is not just eye-catching, after deliberation, the size is also controlled to the most appropriate height of humans, so that it has a certain rapport. Small houses are painted white, namely no color, in order to foil furniture. Meanwhile, white is outstanding in the park dominated by the gray tone. The height of internal exhibition space is 4 meters, concrete blank state of the workshop is retained for pillar and roof, then the paint brushed by users was half shoveled and half left to create a gray tone effect that is neither new and old. The hay color straw wallpaper is attached to most of the walls, which soften coldness and hardness of the concrete. Moreover, two bamboo curtains which seem to be transparent are added, making the space apart to produce another virtual level.

Finally, exhibition hall presents the following features: not low-key, not publicized; not casual, not fine; not luxurious, not simple; not tall, not low. Then the rest limelight should belong to furniture at whatever level you like.

/wp-content/uploads/2013/06/_c_5jIeq_PWUKor5qF91N71_haeGBjV43vhtab108DYLIIC91M09G59GfABQifyGqTM2hqNz2KbEL7MnMqbTaR3hSsde89FXe9M.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_IxdoWlxfbq54vDZkWollXjUBaLdF0MLWyftpwnqq1Pu5-fUf1WVm4B28b7vEiSKyfsA_ktPMrUTvOfhcikc04RedJ7tpMmrE.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_SRsttGYdx7_RxY34df2DQRtShi3vpZZ0-KrsTTkny5_TyxtyCfx8oZF7HZgMX3cdDVThbn8JkJTjlAK9c6FyusPtR918NH3x.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_U9EFg-OF3gFpZVPs3wiR8tviZS3GztbaD5k3-OjfNlUfaC4kuziTHWsjoIOI7p2Z51sSNRf6XoRHvlGsUYpHh36cbiiY50DG.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_5blDVwIvZ0KeceaWkeQCMU61SNsmS01ib_R59YMziSUZbu7B0lplXwU4qDIiyTJ5SHG6HrfnEjuFEsWh4-CtWBByTxh7e_Ss.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_9OZEdcymtw7rRCLToTBEeArRd-Ao96iyRKvQMGmnq-bP7P8cJxqP2guPwbkVuCMDvb4rTex1nhPOq7XtsX2RwG-usg0uF3MD.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_lZE2JCV8CsXEPNeoM1bVhTDj2tyn8D5at34tn21Es2uQ1mU0zFy8CTO8tn-V12l4X2k-PWp7d4fGsyfNIiLgJ6sMiir6odWL.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_Xh3jO8iir3eQwO6XkGBVBQbUEbMRljDoK-jMv4A9AA80iYe5zbWSiaSm_O2D_z7X_4K7akJHDH9ioTiG1OAROPSwpVuqTaO2.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_Q_8nInePdCKCzeEEN6I3zM_wOnWhv5MGiTAcvCYg3IX5345Hn67LdJ_SZDexjdrhya3_9xxIo1IpMrylDg5KiIE3bm-jOrSw.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_OvJAEKxi7D1jpCHFr1gj0PKsSRlmSLwUn-G7U5mUqMBQFpf4gmixZUW93dh6qHns8qW1QI2_UMvQfom-Af7qykHP2zpUUw4i.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_ahrV-mQAe9pcC3FpzO91Nkc7s8cKrarzHmrhbvb_sFqzAo5GQa_c9uk7nOxOONnTWVZY20wtR5axetRtBIZcjnfGtBxPSLmu.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_4D88ZynR45Ks4ctrJsuq6FdAt9Ojy4BNkld3PghN2k44WwCssXldzvrn92JhcSsCwA5BePEO4aqRoBcYGuUV4N2oJXjQoO0r.jpg

设计:王善祥  上海木码设计机构         
参与设计:龚双艳          
摄影:胡文杰(其中10、28、29摄影为王善祥)
设计时间:2012年6月                                   
地点:上海莫干山路50号                
设计面积:208平米                            
主要材质:石膏板、乳胶漆、草编墙纸、实木复合地板、竹帘
Designer: Wang ShanXiang  Shanghai Mooma design agency
Participation in design: Gong ShuangYan
Photography: Hu WenJie (among these, 10, 28 and 29 photography are made by Wang
ShanXiang)
Design time: June, 2012
Location: Moganshan road NO.50, Shanghai
Design area: 208 square meters
Main materials: plasterboard, emulsioni paint, straw plaited wallpaper, solid wood
composite floor, bamboo curtain

/wp-content/uploads/2013/06/_c_Ulxa-xXd8EvDdg2IJjlxAMhuA2p_kLmtSUHu1qfJNu3mK3V8ZCyukwfEgvTjUNXCt-fbeR2H08Gj1XVSTjAEoQEvG4THDyak.jpg

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_0nRR3xmgbmSBqOXSMBKBovUVpjOsCBzo2_UtjK-Fub0rbEGv3OJQ72po-cvt5S9-xjSYziPli1Kaz8anUlCipVDSeRmZ3Nx3.jpg

 

MORE:  善祥建筑  SX Architecture

Post a Comment