Vivienda en Sant Joan / Egue y Seta

Fresh two-bedroom, two-bedroom cottage.

Project Specs

Location:

非常感谢 Egue y Seta 将以下内容授权gooood发行, 更多关于他们:Egue y Seta on gooood
Appreciation towards Egue y Seta for providing the following description:  

尽管业主预算十分紧张,西班牙巴塞罗那设计工作室Egue y Seta依然把这个面积仅为75平方米的小公寓改造得极有品质。两室两厅的小屋风格清新,能够适应业主未来生活填充与变化,同时室内公共区域与休息区域分区明确。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_WCZxlmXFzCKmy2Gnjh1cTrTBOWn-dYu5LtaYiXauoe2rMhzJJtlzDBTSF2DDPCn-Wu56BbUqA7RaQTiIRMhUiat1NOwp-aXt.jpg

Can the layout of a house be improved by eliminating unnecessary partitions while maintaining the original number of rooms?

Can you spatially communicate contiguous (public and private) spaces without affecting the privacy of the tenants?

Can you justapose various textures and finishes while maintaining a “light” visual atmosphere. One such that would work as blank canvas ready to receive the decorative contributions of future inhabitants of the space?

The renovation project of the housing unit in Sant Joan gives a convincing answer to all the above questions. And its result, comparable to an endless number of examples due to its typology and similar dimensions, confirms that design and the experience of the interior architects, are not at all incompatible with tight budgets or smaller homes.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_fuEDeJcHw-GDvjIA7YrCckmwCMMiPxiCH3GJfEXVd0YDr8dXblVwLnvp2ekJG_uGVgW8GXxmQ_QVtS42iTsdjPCei3JAKJcZ.jpg

The initial briefing of the project consisted of:
1.- Maintain current value of housing in terms of number of rooms, considering the possibility of future re-selling;
2. Achieving a much more attractive lay out in terms of space distribution and lighting;
3.- Bluring the boundaries of the corridor, integrating it to the whole while making it the star architectural element as a communicator and  a “livable”
space.

Additionally we wanted to optimize itineraries, and wean those most public of the most private.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_ALOHJOdO_OeE5GCPQfjE9zeD8MEJKgWZMIPDPY2tc8cWJUn0IId_UD7TduBM0QujUrtYh_RekMeAGugrraXlgcRMqSievkdn.jpg

建筑师调整了过去的平面图,进门首先把过去直对着的卧室门朝内移动,接着修改墙体形状,将进门区域变成独立的玄关区,然后将走廊尽头直达的客厅餐厅空间的分隔墙打掉,合并为一个大空间。走廊两侧顶上的照明灯造型像台灯一样,这种可调式灯具造型很有张力和可变性,也为这个联系了动静双区,并有着厨卫入口的交通空间提供了灵活的光环境。

Thus, the design process began by dividing the house into two separate realms: one private and one public. Exchanging for this purpose, the locations of the kitchen, bathroom and dressing rooms. The master´s bedroom in its new location, adjacent to the bathroom and dressing room, offered the possibility of accessing these rooms through and independent route, making of this bedroom what is commonly referred to as “en suite”. Meanwhile the relocated kitchen, opened naturally to the social area through a corridor and widened access.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_c7j9r2x0RsIhRIF_D_0v0-w5kOapoJLB-OJGOCYHUhLeVa08cjadUGYhjkK5bzvdx9NeztQhiXCPH3hdas7lnyh337-CpS26.jpg

客厅整体为白色,靠近走廊的一侧是白色的桌子,这里是工作台也是展示区,餐桌放在中间,客厅布置在最内侧,最内侧的墙设计成为相当有风情的温暖红色砖墙,地面是白色绿纹的花瓷砖,一张暖色的波斯地毯放在沙发跟前,定义出十分惬意的客厅休息区。因为分隔墙被打掉,两扇玻璃门并置在同一空间中,光明的空间品质被大大的提高。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_pmU46gfh7vFpulLc9NRnSAmznDpfA_0fKw2OBiseLuMduDZmuQm13FB0ww_vMcdGwvJeoRXT67voKV_ynpPzRd6YxYoWTu2L.jpg

This social area, in the main façade “wing” of the house, revolves around a large wooden table that separates the three subareas located here: the study area, the dining room and the lounge. Over this table a pendant lamp claims the attention, running along a top rail that allows it to move and adapt to different uses while hanging from a ceiling of Catalan vault of restored wooden beams. In the background, a brick wall, bathed in dimmable indirect light, recalls the historical and architectural heritage of this listed building, while relating harmoniously with the original pavements of traditional hydraulic tile, reclaimed and polished to give them new life and aesthetic validity. Above it , a Persian rug is arranged as a means of unobtrusive spatial boundary that defines a living room space that looks over the magnificent Passeig de St. Joan of Barcelona through two superb balconies.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_GTxVBVX0AFE8fnyUVl39GxN91hhx4qmqywC1x1WUbARBmqLtyT2mnjxFVZRR85h4cGh_SsyEHtbRgHd2mHOGWFrEoS2DfF_u.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_RtjQrFeXNZ67pp_3k1_sVpwLpRXTx0vRx8n8xPnQ0LOrfZYRk6KNpR3AtInjkdQ66LoIr4BD57PU60JJJhG5YmkvQZWp99SJ.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_vqm50aEOAPdqEuMlYqkmKG7kAWj_JL4AwhDDUpsc0Gjzrna4IExM_OyMSICbynGRWOHKfiQft3VInCBoixfvQLwsyOV4pGY5.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_22E9ibn-bDkhv8LpKU0cvQltvA5kZkCfdbQdAI_RT31N_y9piBevr0WvqXkoTa1Gmmpd_T-OW9R8F-jhcDgtdePe57bWwcVL.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_I-rzTM6jHmz480XjkrVz5OVR5WJe2HPZsbhFWQUwxpkE7lKxwqp67rrXYDqeyoIYUCt3ccESRvPvWakK7CzNHOyhcNUEvjh7.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_sGMMb6d74sAJndiV0Rp6Yjbj3hA5xm9BNx4mHpoaRs70qGIKPNYV7uNmpVf8QWZyHAdSkjzSDJVQBCDssP7ubZI1xRAABaqC.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_C2v8Z68PnrfDuzAgsUEIIZvrY_en3MYJqeAWTr4d297zvHNz1JD6dwDc7S7F3cfu8hTSL_OdP5x8HOXvIwJYttuh2ZT4AK7e.jpg

厨房位于客厅后面,建筑调整了厨房和储物间的墙体,打造出一个带酒吧的宽敞开放厨房。酒吧餐桌的出现模糊界限,让这个区域平易近人,也与客厅有跟密切的联系,正对着厨房的墙面挂着一幅看不见尽头的远景挂画,另一侧的墙面安放了可涂写的乐趣黑板。这是一个轻松惬意,光照充足的空间,在这做饭不仅仅更有趣,这里也能够变成朋友聚会小喝一口的地方,做家务等待衣服洗好时看IPAD的地方,等等,无限可能性。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_1ZIlFOGyf4JqHZwGo2eH4xjKEFqUj5gb-ERV03GXAYfbBg8g0P_OD13QhAjqF_DpL4DMBImWBUFyed5FW4vSbn8aQKROPn8v.jpg

Just steps away from the dining area, and without the interposition of doors or walls, the kitchen is found. This room, which previously used to be private and technical, now proposes a close visual relationship with the dining room, benefiting from all the light that washes over the main facade while annexing to the its limited space those few square meters occupied by the hall. The small bar, approachable from both sides, blurs the frontiers between the two spaces, and the signature photograph on the opposite wall manages to deepen the perspective and give continuity to the proposed style. The kitchen, more and more, a gathering place for families where not only the mother cooks, or where those who cook no longer do it strictly on their own, is now home to many different activities: Here, of course we cook, but here we also eat, wash the clothing, read the newspaper, browse our “ipads”, work, have a drink with friends, along with a very extensive etcetera. The fact that the client can now do all this in a well lit open space with views, is one of the greatest achievements of this project.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_BMgSE6SnLCtBI4LyyktwiGf6Q6lgK7zyBRzEFZMparVnemtkWGL5HiJuzzJuD_JqbGRA0zniplkM_tEsgIh47IM-xyY0ziq0.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_RVjM1uYcn19P3uPcnGhTgu0gPt0m8P3rS1GnTiEmYjhimbLGuWxaoZ8ebQcP92gF7VWPoeGTuINpGnJE4z-RbUrzkNIik-Qh.jpg

卧室,卫生间,更衣室的入口同处一个平面,同时他们内部还有门可以进行互通。卧室铺着温馨的木地板,床头墙挂着设计师Cristian Zuzunaga创作的超赞像素化装饰画。洗手间以白色调为主,一面墙铺着蓝色的瓷砖,瓷砖都是10厘米见方的方块瓷砖,同卧室的像素化马赛克挂画形成呼应。绿色植物精心点缀在卫生间里。

喔唷,这是一个小小的,温馨的,梦想之家。它热情,好客,也是主人的绝妙港湾。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_6ALkvmQclA9_5_Rr_FRYuVX_jsTPIHxOIkX95cLvW6ypj37zJaECF4n9eA4RLqUYcEXIBh2Ji1fngq0dgazxcbendLgzNjBg.jpg

The Master´s Bedroom, in its new “en suite”  status poses not only a possibility of private access to the bathroom and dressing room, but also invites an “intimate” visual relationship between the shower and bedroom realms. Separated only by a glass wall and a Venetian wooden shutter, it allows light to enter as well as an intimacy / sensuality play between both areas. In this bedroom, of neutral aesthetic, the headboard wall stands out, covered with a stunning “pixelated” graphic by designer Cristian Zuzunaga. The bathroom is divided into two sub spaces in order to improve its performance: in the front portion two sinks (one for each of the owners) are found installed over generous marble vanity tops , while at the back, the most intimate portion of the bathroom houses the toilet and shower sanitary ware furniture. Following the formal discourse linked to the shape of the pixel applied in the bedroom, here the white and turquoise color tiles were broken down to a format of 10x10cm.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_snDrO3Jt4G-EcJgvRNsVbw12m_hKoUdCHeJXm9BoabGw7F_6kfDnnSSZj4hNFlQ5ZbEKxca5qPNNXUQC05AXOQM81_0NGj8O.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_QrdAMD-qTPsUTTjH5jGFF8-5Qq1FMSXvrFoKBNeYcUXjf3Hjqu2bR_d0EDFWN9l0lmnSmNAAoyxmdhXGY4lyvKuyeZ15VFjl.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_9UlpgG6677bgMbli8Z8U73L40FNxk_byCWYG-NCIF8lJu3b6Qj7JMJJ4kaVQGvqe6i_3cD-j7QBU1WcuzWPJMBd6d-kpX-cG.jpg

All in all, the stylistic renewal and spatial redistribution of the property have undertaken opposite chronological trajectories. The first wandered back in time to find historical references in the architectural past, while the second tried to reflect current lifestyles and future necessities, always gaining in each case, natural light for each stay, a greater feeling of general spaciousness and an exponential increase in the range of uses of the unit as a whole.

If the house of your dreams invites you look to into the future while remembering the history; if it entices you to use the space in more than one way; or if it welcomes your guests, while it feels intimate and exclusive to you, this house in Sant Joan could be yours: Egue y Seta and your designers.

Project:Vivienda en Sant JoanDesigners
Egue y Seta www.egueyseta.com
Daniel

Pérez + Felipe Araujo

Promoter:Private
Location:Passeig de Sant Joan (Barcelona)
Completed date:2014
Photographer:Víctor Hugo www.vicugo.com
Area:75m2

/wp-content/uploads/2014/10/_c_hETFdnr3FEzUxXEgcPAneMwuejldjZrL8xCTkmpp7vPvXUELlSSOZpL0AKJOHOxYVTlVrJ-F-_K66ppEmcsqsl3JXoJc1_At.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_3xNIIm40EktFNeUFVeJSHot0KSxaEk0gF5WQj1xXR2MvrTrZTrYh5AHHOTLAYKEP08zu2vSDqkLPzofeJVQAg_Xkqa1V-NOL.jpg

 

More: Egue y Seta更多关于他们:Egue y Seta on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment