The most mysterious bookstore in Shanghai – Toyou by Wutopia Lab

Yu Ting hides two mountains in Jean Nouvel’s newly designed building

Project Specs

Location:

感谢 Wutopia Lab 予gooood的分享。更多关于他们:Wutopia Lab on gooood
Appreciation towards Wutopia Lab for providing the following description:

“没人迈步向前,没人惹人耳目”——贺宁.H.贝尔格沃格斯

Wutopia Lab俞挺为旭辉集团设计的二酉书店于2021年5月1日对外开放,仅仅三个星期,这家新书店就成为了大众点评黄浦区书店音像店排行榜第一。成为了让努维尔设计的网红建筑恒基旭辉天地里的网红书店。

Wutopia Lab’s Toyou bookstore designed for the CIFI Group opened to the public on May 1, 2021, and in just three weeks, this new bookstore became the No.1 in the ranking bookstore and audio-visual stores in Huangpu District by Popular Review. It has become a popular bookstore in this popular building, The Roof designed by Jean Nouvel.

▼视频,video © CreatAR

 

看得见的山和看不见的山
The visible mountain and the invisible mountain

二酉书店得名于大酉山和小酉山。大小酉山是学者为避免秦始皇焚书而保存典籍的地点。日后为中国文化传续的象征。二酉就是设计的线索,俞挺决定将两座抽象并象征大小酉山加以空间化后植入书店。

Toyou Bookstore got its name from Big You Mountain and Little You Mountain. “Er” in Chinese indicates the number “two”. The two mountains are the site where scholars preserved books from burning by Qin Shi Huang. It is a symbol of the continuity of Chinese culture in the future. Taking the two mountains as the theme of my design, I decided to spatialize the two abstract and symbolic mountains into the bookstore.

▼书店外观,exterior view © CreatAR

 

二酉的背景故事
Er You’s backstory

书店的名字和理念得自于旭辉的林峰总的创意偶得。二酉书店为书为山、诗为树、花为缀、茗为香、酒为伴的理念是整间书店的精神所在。二酉加一点即为酒,这是爱书人爱酒人林峰将概念和人生串联起来的神来之笔。

▼大小酉山,Big You Mountain and Little You Mountain © Wutopia Lab

The name of the bookstore and the concept came from the creative happenstance of Mr. Lin Feng of CIFI Group. The bookstore’s philosophy that takes books as mountains, poems as books, flowers as decorations, tea as fragrance, and wine as companion, forms the spirit of the entire bookstore. If, “Er You” (in Chinese character) add a dot, it becomes the character “wine”, this is a magical touch to link the concept and life together by Lin Feng, both a book and wine lover.

▼入口立面,entrance facade © CreatAR

 

小酉山
Little You Mountain

设计于是变得简单直接。当读者进门的时候,会看到一个白色的山,这是白色人造石制作的书架。光线从石壁里面透出来,这时她又像一个灯山,它就是二酉书店的小酉山。看得见的小酉山是二酉书店的新书精品书推荐区。

▼设计示意,concept © Wutopia Lab

The design therefore became simple and straightforward. When the reader enters the door, he or she will see a white mountain, which is a book-shelf made of white artificial stone. The light comes through the stone wall, and then it looks like a light mountain, which is the Little You Mountain of the Toyou Bookstore. The visible Little You Mountain is the recommended area for new and fine books in the Toyou Bookstore.

▼入口处白色的山,a white mountain at the entrance © CreatAR

▼小酉山,Little You Mountain © CreatAR

▼看得见的小酉山是二酉书店的新书精品书推荐区 © CreatAR
The visible Little You Mountain is the recommended area for new and fine books in the Toyou Bookstore

 

大酉山
Big You Mountain

二酉书店的大酉山并没有鲜明的外观视觉形象。读者需要穿过书架和隔墙来到书店的主要空间,其实是来到了大酉山的内部。大酉山因为其大而看不见,正所谓不识真面目,只缘在山中。俞挺把彼此联系贯穿的山洞抽象成我们习惯的空间体验,而非真实地模拟。连续不断的酒红色穿孔铝板形成的洞口,以及书架形成的各种可以坐下来的角落和空间,其实就是大酉山里的环环相扣的山洞。读者就在这个山洞中发现等待揭晓的秘籍。对洞穴的类型学提炼,帮助建筑师利用组织书架,隔断,商品以及书本摆设而在不大的空间中形成了极丰富的空间体验,做到了处处有惊喜,步步有景。

▼设计示意,concept © Wutopia Lab

There is no distinctive visual image of the Big You Mountain in the Toyou Bookstore. Readers need to walk through the bookshelves and partitions to get to the main space of the bookstore, which is actually the interior of the Big You Mountain. The Big You Mountain is invisible because it’s too big. As the old saying goes, you can’t see the real face of the mountain, but only be thankful to be in the mountain. I abstracted the interconnected caves into the spatial experience we are used to, rather than a realistic simulation. The continuous burgundy perforated aluminum panels forming the caves and the bookshelves forming various corners and spaces to sit in are in fact the interlocking caves in Big You Mountain. It is in this cave that the reader finds the secret book waiting to be uncovered. The typological refinement of the cave helps the architect to use the organization of bookshelves, partitions, commodities and book arrangements to create a very rich spatial experience in a small space, so that there are surprises everywhere and identical views at every step.

▼大酉山入口,entrance to the Big You Mountain © CreatAR

▼酒红色穿孔铝板形成洞口,The continuous burgundy perforated aluminum panels forming the caves © CreatAR

▼大酉山内部,the interior of the Big You Mountain © CreatAR

 

中国性
Chineseness

这个步步有景是中国传统园林设计的基本手法。当读者意识到步步有景时,不由得会将大小酉山的体验和游园联系起来,于是会明白,在店外看到透明玻璃后闪闪发光的白山时建筑师所隐藏的开门见山的小心思,会明白在小酉山边上的水井,滴泉的隐喻(山不在高,水不在深)以及恍然发现的中国性和稀薄的禅意。这决定它是一间真正意义的现代中国书店。

“Having a view every step of the way” is actually a basic technique of traditional Chinese garden design. When the readers realizes that, they cannot help but associate the experience of the Big and Little You Mountain with the tour of the garden. There are a lot of metaphors which the architect hides in those scenes. The shining white mountain behind the transparent glass outside the store (you open the door and your see the mountain, means “straightforward”), the well at the side of the Little You Mountain and the dripping spring (the old saying: the mountain is not about its height, the water is not about its depth) The Chineseness and a hint of Zen which readers would suddenly find out,  defines it as a modern Chinese bookstore in the true sense of the word.

▼小酉山边上的水井,the well at the side of the Little You Mountain © CreatAR

 

秘境
The Secret Place

繁弦催斗酒
姚紫羡青茶
三市藏二酉
周游不问家

两山之间的圆形空间就是秘境。属于书店主人自己的世界,它像一个壶,其中自有天地,山石,翠松,书酒和主人,这就是在上海浮华闹市中的洞天福地。设计秘境的俞挺不由得羡慕不已而写了一首五绝。

建筑师羡慕的秘境更是主人寄放安顿自己心灵的去处。壶中方寸虽小,却可让人,而知天外又有天当止则止;且悟道非可道应行便行。

The circular space between the two mountains is the secret place. It is the bookstore owner’s private space, like a jug, in which there is heaven and earth, mountains, rocks, pines, books, wine and the himself, a cave in the midst of Shanghai’s glitz and glamour.

▼秘境,the secret place © CreatAR

 

二酉书店是理解上海的一个入口
Toyou Bookstore is an entrance to understand Shanghai

旭辉林总想做一个特别的书店。他觉得,我们日常所遇到的大多数书店仅仅是卖书和一些文创产品。他想创造一种展示生活方式的书店。能够结合鲜花,结合酒,结合茶以及精挑细选的书。俞挺自设计第一家钟书阁松江旗舰店开始,就不愿意去设计书店原教旨主义偏爱的那种所谓纯粹但其实枯干的书店。他认为书店应该不仅仅吸引爱书的人更应该接纳那些原本不爱读书的普通人。书店就应该是一个微型的文化综合体,是互联网背景下具有客户高粘性的社交文化场所。他觉得林总的概念正好合乎他的构想,这也是俞挺接这个设计的原因。

The client Mr. Lin from CIFI Group wants to make a special bookstore. He felt that most of the bookstores we encounter everyday only sell books and some cultural and creative products. He wanted to create a bookstore that showcases a lifestyle, is able to combine flowers, wine, tea and carefully selected books. Since designing the first Zhong Shu Ge flagship store in Songjiang, Yu Ting has been reluctant to design the so-called pure but dry traditional bookstores favored by fundamentalism. He believes that bookstores should not only attract people who love books but also accept ordinary people who do not love reading. A bookstore should be a miniature cultural complex, a social and cultural place with strong attractions in the context of the Internet-driven world. He felt that Mr. Lin’s concept was right in line with his vision, which is why Yu Ting took on this design.

▼从大酉山望向生活区,view towards the living area from the Big You Mountain © CreatAR

 

生活 Life

大酉山的主空间分成两个区,一个就是层层叠叠由角落组成的阅览区。一个是被俞挺称之为活色生香的圆弧形长桌所主导的生活区。在如画卷徐徐展开的桌面上可以有咖啡,茶,酒,阅读,香道,花道,盆景以及吃几口的闲适心情。这画卷集中体现了林总和俞挺所设想的复合业态。但不仅于此,读者会发现,大酉山除了可以展览和路演,还有无处不在的鲜花点缀在洞口,书架,吧台,书桌甚至书店门口。所谓仙山,才能四季花开不败,唯有知识,才能流传百世。

The main space of Big You Mountain is divided into two zones, one is the reading area with layers and layers of corners. The other is the living area dominated by the long circular tables that Yu Ting calls “living color”. On the table like a scroll, you can have coffee, tea, wine, reading, incense, floarr and the leisure mood to take a few bites. This scroll is a concentrated expression of the complex commercial environment envisioned by Mr. Lin and Mr. Yu. But not only that, readers will find that in addition to exhibitions and roadshows, there are also ubiquitous flowers dotting the entrance to the cave, bookshelves, bars, tables and even the entrance to the bookstore. The so-called immortal mountain, where flowers bloom in all four seasons, stands for  knowledge, the only thing that passes on to a hundred generations.

▼生活区概览,living area general view © CreatAR

▼由“活色生香”圆弧形长桌所主导的生活区,the living area dominated by the long circular tables called “living color” © CreatAR

 

情绪 Emotion

俞挺认为建筑师可以拿书店作为一个工具来理解这个城市,来理解这个城市的人,来理解这个城市文化后作出的一个积极的反应。每个书店都可以是一种短暂,或者是足够长,或者是非常长的一种理解和反应。这种反应成就了书店和所在城市的彼此。和俞挺设计的其他书店不同,二酉书店的反应呈现一种安静,像一首小诗。不是长诗,或者节奏紧张明快的现代诗,不会充满攻击性,它非常平缓,甚至有些古典。安静对俞挺来说其实也是非常难得的一个情绪。因为他的生活当中充满了各种波折。加上性格敏感,俞挺也不是能够特别安静。在设计和建造书店的时候,一个不太能够安静自己的人需要面对各种人的焦虑。细微的焦虑一开始就像微微风,之后可能会有点点像暗潮汹涌即将吞噬人的时候,俞挺要表现成淡定和安静,只有战胜自己的同时,才能够抚慰其他人。这是俞挺试图控制那种不安扰动所创造的安静的书店,回想他做过的那么多书店里面,这个书店可以说是情绪最为平和、节奏最为舒缓,游走期间当中是带着微笑,而不是各种惊讶或者欢呼,所以情绪在这里是安静。

Yu Ting believes that architects can take the bookstore as a tool to understand the city and its people, then make a positive response to the culture of the city. Each bookstore can be a brief, or long enough, or very long time kind of comprehension and reaction. This kind of reaction makes the bookstore and the city benefit from each other. Unlike other bookstores designed by Yu Ting, the response of Toyou Bookstore is quiet, like a small poem. It is not a long poem, or a modern poem with an intense rhythm, it is not aggressive, it is very calm and even a little classical. Quiet is actually a very rare emotion for Yu Ting. Because his life is full of various twists and turns. With his sensitive personality, Yu Ting was not able to be particularly quiet. When designing and building the bookstore, a person who is not very quiet needs to face all kinds of anxiety from people. The subtle anxiety is like a slight breeze at first, and then it may be a little bit like a dark tide that is about to engulf people, Yu Ting has to be calm and quiet, and only when he can overcome himself can he comfort others. This is a quiet bookstore created by Yu Ting’s attempt to control the disturbance. Looking back on so many bookstores he has done, this bookstore can be said to be the most emotionally calm and the most soothing, with a smile during the wandering period, instead of all kinds of surprise or cheering, so the emotion here is quiet.

▼情绪在这里是安静,the emotion here is quiet © CreatAR

 

捷径 Shortcut

读者通过书了解这个世界,并懂得更好的去理解世界或理解其他人。通过书店这一个微小的被建筑师精心塑造过的世界,使得读者有了一个更短的捷径,更快更直接地深入理解更为广袤世界和人。所以,二酉书店,这个被俞挺精心塑造的微小世界可以成为读者或者游客深入理解上海的一个入口。

The reader learns about the world through books and knows how to better understand the world or understand other people. Through the bookstore, a tiny world carefully created by the architect, readers now have a shortcut to understand the wider world more directly. Therefore, Toyou Bookstore, a tiny world carefully shaped by Yu Ting, can become a portal for readers or visitors to gain a deeper understanding of Shanghai.

▼大酉山一角,a corner of the Big You Mountain © CreatAR

建造这个入口只花了40天。二酉书店体现所有艰难的训练和思考,在最后都展现出不可思议的轻松这个状态,这也是俞挺理解的中国美学要义。

It took only 40 days to build this entrance. Toyou Bookstore embodies all the difficult training and thinking, and at the end it all shows an incredible ease, which is what Yu Ting understands as the essence of Chinese aesthetics.

▼访谈视频,interview video © Wuto-lini studio

 

“你是赤裸的,而我就是你的赤裸” ——贺宁.H.贝尔格沃格斯

 

▼轴测图,axon © Wutopia Lab

▼平面图,plan © Wutopia Lab

▼动线示意,circulation © Wutopia Lab

项目名称:二酉书店
设计公司:Wutopia Lab
主持建筑师:俞挺
项目经理:濮圣睿
项目建筑师:杨思齐
设计团队:郭宇辰 詹孛迪
施工图设计:上海呈煜空间设计有限公司
项目地址:上海旭辉天地
建筑面积:452㎡
设计时间:2021.2-3
建设时间:2021.4
照明设计:张宸露

摄影:CreatAR Images
视频:CreatAR Images
访谈视频:Wuto-lini studio

业主单位:旭辉集团
建筑材料:穿孔铝板、石英石

Project Information
Project Name:Toyou Bookstore
Design Firm:Wutopia Lab
Chief Architect:Yu Ting
Project Manager: Pu Shengrui
Project Architect:Yang Siqi
Design Team:Guo Yuchen, Zhan Beidi
Construction plan deepening team: Shanghai c-yuspace Design Co., Ltd
Location:The Roof, Shanghai, China
Building Area:452㎡
Design Time:2021.2-3
Completion Time:2021.4
Lighting Consultant: Chloe Zhang

Photography: CreatAR Images
Video: CreatAR Images
Interview Video: Wuto-lini studio

Client: CIFI GROUP
Material: Perforated aluminum plate, Quartz

More: Wutopia Lab。更多关于他们:Wutopia Lab on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment