The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

闹中取静-曼谷高层公寓小区景观设计

Project Specs

Location:

非常感谢 XSiTE Design Studio 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards XSiTE Design Studio for providing the following description:

The Key Sathorn – Ratchapreuk位于曼谷吞武里区,是一个拥有超过800个公寓的居住小区,由三座公寓楼和一个停车场组成。这里闹中取静,交通便利,离曼谷的Wutthakart BTS火车站不远。小区的居住密度偏高,这种高密度住宅的户外活动区域通常被放置到小区最显眼的位置,以促进公寓销量。但这次景观设计并非从经济角度出发,而是意图为在此居住的居民打造一个舒适怡人的户外环境,并保证他们的私人生活不受外界干扰。

The Key Sathorn – Ratchapreuk is a 23-storey and 7-storey condominium with more than 800 units in Bangkok locates in Thonburi zone. Where is still calm area not far from Bangkok downtown near Wutthakart BTS train station. The purpose of landscape architectural design for this project is to create a pleasant outdoor space with sense of privacy for crowded people who live here. That is different from this kind of residences in the market. That landscape area is normally placed at a visible area to be seen and to help closing sales.

002-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

设计着重于空间氛围的营造。方案采取了小组团的形式,将不同的功能区拆散安置在场地的不同角落。花园式布局让空间节奏疏密有致,同时也限定了每一个区域的边界,保证在其中活动的居民的隐私。

So the design concept is to play with the order of approaching to each space. By an intention to create an enjoyable various experiences while walking through each area space by space with a garden design principle instead of park. So each area is placed in different spots of the site that serves the functional requirements and the limitation of spaces on ground. In the meanwhile it has to create the pleasant privacy among residents.

▽ 主要活动区域,two gardens

022-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio   023-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

在场地的主入口处,大堂占据了视觉的中心位置。经过精心修建的灌木整齐地排列在路边,和步行长廊一起引导着人们前行。大堂入口处水平延伸的矮墙和矩形灌木丛造型简洁,仿佛在欢迎着人们回家。

Start from the site main entrance, there is a pedestrian walkway surrounded with clean mass of shrubs to escort people to the main lobby that is the focal point from main entrance. Low wall and topiary are placed to complement with relax horizontal line in architectural elements to create the sense of serenity, modern and yet welcome.

▽ 步行长廊,pedestrian walkway

001-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

▽ 入口大堂,main lobby

003-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

由于场地规模的限制,游泳池只能被安排在大堂背后临近入口的地方。为了保证内部空间的私密性,设计师在两个区域之间添置了一道水景墙,将入口大堂和泳池从空间上划分开来。但与此同时,视线仍可透过景墙到达泳池末端和公寓底层部分,空间趣味十足,连贯性也得以延续。

Because the area limitation so the swimming pool has to be located next to main lobby that very near the main drop off. That’s why the water feature and the landscape decoration wall are introduced in this in-between area to create the curiosity, connectivity and the privacy of these 2 areas at the same time.

▽ 水景墙,water feature and the landscape decoration wall

004-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

005-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

潺潺的水声暗示着访客墙后便是他们无法前往的泳池区域。泳池的侧面是通向另一栋公寓楼和主花园的花园小径。高耸的灌木和列植的树木为小路带来林荫,让这普通的过道成为了舒适的漫步道,同时也阻隔了视线,进一步保证了泳池的私密性。

Arrival visitors could hear the water sound and know there is a pool behind the wall but cannot access.
 Along the pool is a garden walkway to another building and main garden. The high shrubs and trees are used to create both privacy for pool area and shady walking experience that turns the normal circulation to the lovely strolling experience.

▽ 花园小径,garden walkway

007-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

009-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio   010-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

泳池区域的种植设计概念为“四季的变迁”,在不同时节绽放的花木告知着住客季节的更迭。清新的绿色配搭着暖铜色的墙面,热带的植物和泳池水景,为归家的住客洗涤每日辛勤工作的疲惫。

The pool area’s planting concept is “ Season changed”. That people can enjoy with the featured flower trees that blossom differently in each season. The fresh color of plantings is complement nicely with warmness of copper like wall tiles, tropical plants and water features in pool. So residents can refresh themselves from tired daily life.

▽ 泳池,the pool

012-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

▽ 泳池细部,details of the pool

014-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio   015-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

顺着泳池前行,跨过一条小小的水道后,便来到了位于第二栋公寓前方的主花园。造型简洁的亭子位于外侧尽端,成为花园和小区内部车道间的屏障,保护内部宽敞开阔的草坪。人们在这里所拥有的树木环绕的私密绿地空间,在熙熙攘攘的城市生活已是一种奢侈。砾石铺装的粗糙纹理和自然生长的草本植物则和中央整齐平坦的草坪产生了有趣的对比,让场地愈显生机勃勃。

From the pool across a little canal is where the main garden located as a multi purpose space for the second building. The garden pavilion with the clean simple form and a touch of welcome is placed to create the privacy for the garden from the internal road. After walked through the pavilion then it’s revealed the big open lawn. That is used to create a sense of luxury for city people that lacks of green open space surround by trees and shrubs to create privacy for residential units. While the rustic surfaces of gravel steps and wild grass plants are used to create a contrast from neat big lawn to make space more lively interesting.

▽ 主花园,main garden

018-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

020-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

021-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

▽ 平面图,plan

024-The Key Sathorn – Ratchapreuk by XSiTE Design Studio

Landscape Architect: XSiTE Design Studio
Project Team: Director – Thotthanet Luekijna
Client: Land and House PLC.
Location: Bangkok, Thailand
Use: High-rise residence
Building: 4 Buildings, 23-storey, 7-storey, 3-storey residential building and 7-storey parking
Total units: 834 Units
Unit type : 1 bedroom and 2 bedroom
Site Area: 12,230 sq. m
Design Year: 2012
Completion year: 2014
Photographer: Rungkit Charoenwat

MORE: XSiTE Design Studio

Post a Comment