Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

To use the changes of material and space to blur the boundary between indoor and outdoor.

Project Specs

Location:

非常感谢建筑营设计工作室予gooood分享以下内容。更多关于他们:建筑营设计工作室 Arch Studio on gooood
Appreciation towards Arch Studio for providing the following description:

项目位于北京东郊一处居住区之中,设计范围是联排别墅楼当中一个单元的上下三层。一层以及地下室是上下联通的,主要用来做主人对外接待;二层有独立的出入口,主要满足家庭内部起居。

The project is a three-story townhouse located in a residential area in the eastern suburbs of Beijing. The first floor and the basement are a connected space which is used to receive visitors. The second floor is for daily living, it has separate entrances and exits.

▽ 入户,entrance hall

002入户 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 书房,study

003书房 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 餐厅,dinning area

012小餐厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

 

东方气息的居住氛围 oriental living atmosphere

设计的基本思路是利用材料和空间的变化来模糊原本室内的内外、界面之间的关系,创造一种开放而充满层次的漫游环境,让室内脱离局部的装饰,回归到自然、朴素、静谧的具有东方气息的居住氛围。

The basic concept of the design is to use the changes of material and space to blur the boundary between indoor and outdoor, and the relationship among interfaces, to create an open environment rich in layers, thus to make the interior space get rid of limited decoration, and return to a natural, simple, quiet and oriental living atmosphere.

▽ 一层茶室,tearoom at the first floor

007茶室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 地下一层客房, guest room at the basement

016客房2 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio     016-2过廊 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

 

一层 first floor

一层围绕会客厅和书房这两个木盒子空间展开,橡木格栅+搁架以备藏书、展示、陈列之需,同时构建出由外到内半透明的层次关系。

The design of the first floor is developed around living room and study room, oak grille and shelves are used to meet requirements of book collecting, exhibition and display, and to create a sense of layer of semitransparent from outside to inside.

drawings 1F Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 客厅,living room

001客厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 书房,study

004-1书房 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 走廊, hallway

005走廊 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 客房, guest room

010客房 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

 

茶室 tea room

茶室利用灰色水泥漆结合定制的混凝土台面和桌面,灰盒子与背景的反差产生不同尺度的空间感受,同样的手法也用于客卧室。

The tea room use gray cement paint combined with custom-made concrete counter top and table top, in this way the contrast of grey box and the background will result in space experience of different scales. The same technique is used in the design of living room and bedroom.

006茶室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio     008茶室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

 

地下一层 basement floor

地下一层重新整合了下沉庭院与内部空间的关系,庭院种植竹林使下层空间产生内外景观的交互。地下车库也被改造成为明亮的客房空间。

For the basement floor the designer reintegrates the relationship between sunken garden and the interior space, bamboo forest in the courtyard creates landscape interactions between interior views and outdoor views. The underground garage has been turned into a bright guest room.

drawings -1F Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 地下庭院 sunken garden

018地下庭院 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 餐厅, dinning area

013小餐厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

014餐厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 客房, guest room

015客房2 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

 

二层 second floor

二层内部居住部分置入一个“穹顶”柔化屋顶与墙面的关系,使内部环境柔和而富于变化。

“Dome” is used in the living area of the second floor to soften the relationship between the roof and the wall, which makes the interior space soft and full of change.

drawings 2F Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 客厅, living room

020起居室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

021起居室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 餐厅, dinning area

022餐厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

023餐厅 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 卧室, bedroom

025卧室 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

▽ 上下三层分析图, diagram

drawings 分析图 Haitang Villa, Beijing by Arch Studio

项目名称:海棠公社住宅
设计团队:韩文强、李云涛
设计公司:建筑营设计工作室
项目地址:北京市,朝阳区
项目类型:居住,室内设计
建筑面积:510平米
设计时间:2015.03—2015.05
施工时间:2015.05—2015.11
摄影师:魔法便士(www.zoomarch.com)

Project Name: Haitang Villa
Designers: Han Wen-Qiang, Li Yun-Tao
Design Company: Arch Studio (www.archstudio.cn)
Location: Chaoyang District, Beijing, China
Design Scale: Residence, Interior Design
Area: 510 ㎡
Design Time: 2015.03—2015.05
Construction Time: 2015.05—2015.11
Photographer: Magic Penny(www.zoomarch.com)

MORE:  建筑营设计工作室   Arch Studio ,更多关于他们:建筑营设计工作室 Arch Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment