The “Church” in the valley – Mabian Visitor Center, China by We&Arch

Sea of Clouds fills the Valley, Stroll on the Mountain of Tea.

Project Specs

Design:
Location:

感谢 吾和建筑设计事务所 予 gooood 分享以下内容。更多关于:We&Arch on gooood
Appreciation towards We&Arch for providing the following description:

马边游客中心项目位于中国四川省,乐山市马边县福来村,是一个为马边县及福来村发展注入新活力的扶贫支持项目。选址充满浓厚的地域特色,漫山的茶园、云海中的山谷、露出山体的红砂岩和特色的民俗风情,都成为项目设计的脉络。

The project is in Mabian, Fulai village, Sichuan, China. This is a financial support project that intend to injects new development vitality into Mabian County and Fulai Village. This place is full of regional characteristics. Tea garden spread in the mountain, the valley filled with clouds, red sandstone exposes from the mountain, and special local customs born in this land. These all become the context of design.

▼在地生长,embedded in the mountain scape © 存在建筑

项目用地面积1462㎡,建筑面积400㎡,土建投资200万元,装修投资100万元,总投资300万元。

The site area is 1,462㎡. Total investment is 3 million, 2 million for construction, 1 million for decoration.

▼项目区位,location map © We&Arch

▼地域背景,regional analysis © We&Arch

 

形态衍生 | Form Processing

地处山谷半腰,群山环抱,云海翻涌,我们希望游客中心将如一个存在了千百年的教堂一样,矗立于山谷之中,为每一位到访者提供一次精心设计的大自然朝圣之旅。

▼用地周边,site analysis © We&Arch

▼地形条件,topographic condition © We&Arch

The site is located at a hillside in a valley, surrounded by mountains and embraced by clouds. We wish the visitor center could stand there as an ancient church that has been existed for thousands of years. And provide a designated pilgrimage to nature for everybody.

▼如山谷中的教堂,提供自然的朝圣之旅,like an ancient church built in the valley © 存在建筑

项目用地的最高点与最低点存在约10M高差,以大致20% – 35%的坡度坡向山谷,将景观尽收眼底。

The section has 10 meters height difference within, with a 20-35% gradient slope towards the valley.

▼空间形体衍生,Space processing © We&Arch

水平方向上,70°的水平视角望向山谷,景观范围达到最佳。垂直方向上,在近二层高度形成30°俯角,达到最佳观感。

From horizontal view, 70 degree is the optimal sight range. For vertical view, the second floor allows a 30 degree sight which is such ideal.

▼视野分析,horizon analysis © We&Arch

综合地貌与视角,建筑形态便自然衍生——顺应山坡向上爬升,自然碎裂形成三个几何体量,仿佛漏出山体的红砂岩岩石,依次向上叠加,在顶部体量回望处收归山谷最佳景致。

▼模型:顺山而上,model: climbing up the slope © We&Arch

Combining the terrain and view, the building climbs up the slope of the mountain, naturally breaking apart to form three geometric structures, as if they were red sandstone rocks leaking out of the mountain and stacking upwards in turn, and the best view appears at the top of the building when looking back at the valley.

▼三个几何体量顺应山坡向上爬升, three geometric structures climb up the slope of the mountain © 存在建筑

▼如山体裸露的红砂岩,依次叠加,the volume stacks upwards like red sandstone rocks leaking out of the mountain © 存在建筑

 

路径体验 | The Journey

最低处的红砂岩体块,漂浮在山坡上,巨大的开口朝向远方的山谷,这里是游客中心的入口。沿着一条坡道走上第一个台地,转折之后进入游客中心的接待服务厅。回看入口处,一个20m长的水平洞口第一次将远处的群山框入画框,安静而神秘。继续向上步入第二个台地空间,这是一个较为昏暗的空间,几个条形天窗和立面水平条窗引入了自然光线和外部景色,形成具有特征感的交流展示空间。

The lowest block of red sandstone, floating on a hillside with a huge opening towards the distant valley, is the entrance to the visitor center. Follow a ramp up to the first terrace and after a twist, you will enter the reception hall of the visitor center. Looking back at the entrance, you can see a 20m long horizontal hole framing the distant mountains for the first time, quiet and mysterious. Continuing upward to the second terrace space, you can a darker space with several barred skylights and horizontal barred windows on the facade that introduce natural light and exterior views, creating a communicative space with a characteristic sense.

▼朝向山谷景观的巨大开口
the huge opening towards the distant valley © 存在建筑

© We&Arch

▼转折的框景,the framed scenery © 存在建筑

从第二个台地空间继续向上行走,经过转折,一处高耸楼梯出现在眼前,随着向上行进,远山和天空被立面上的巨大洞口裁剪出一幅壮美画面。直到走出第三个体量的屋面,站在最高的观景台上,层层叠叠的远山和山谷,填满整个山谷的云海景观,才终于一览无余的展现在面前。

As you continue walking upward from the second terrace space, you can see a towering stair in front of you after a twist. As you move upward, the distant mountains and the sky are reduced to a magnificent picture by the huge cave on the facade. It is not until you walk out of the roof of the third building and stand on the highest observation deck that the mountains and valleys, and the sea of clouds that fill the entire valley, are fully visible in front of you.

▼拾级至顶,景收眼底,view from the roof top © 存在建筑

▼路径楼梯的场景张力,the tension in the scene of the staircase route © 存在建筑

▼路径楼梯细节,detailed view © We&Arch

此时,顺折行楼梯穿越屋面而下,折梯如飞桥一般悬浮、出挑,你可以感受漫步云端,山揽入怀。远山、民居、屋面与折梯,恰如其分地碰撞出一副独特味道的画面。整个山谷如一副山水长卷在第一台的屋面上呈现展开。

中途的停留、驻足与取景,便有“你在桥上看风景,而你和桥也成为了一副景”之韵。

Then, walking down the folding stairs, the stepladder is suspended and protruding like a flying bridge. You’ll have the feeling that walking in the clouds and embracing mountains. Distant mountains, houses, roofs and folding stairs all merge together, present a unique and special picture. The entire valley unfolds like a long traditional Chinese picture scroll on the first roof terrace.

Standstill, intermission, and watching, that scene is just like the poem, “you watch the scenery on the bridge, while you and the bridge are part of it.”

▼云端揽景,view in the cloud © 存在建筑

▼远景与屋顶的戏剧场景
the dramatic view of roofs in the distance © We&Arch

从折梯返回地面,恰是旅程起始入口的转折处,身处同处而观感与心境已全然不同,这是一种很妙的体验。

Back to the ground from the stepladder is just the turning point of beginning in this journey. What a fantastic coincidence to be the same place but with totally opposite perception and mood.

▼起点·漂浮的盒子与转折的路径,the beginning of the journey © 存在建筑

砂红与白,简洁的面域与雕刻质感的线型折梯,材质与形态的对比营造出带有戏剧味道的场景,让人过目难忘。质感涂料的使用,在照顾到有限造价的同时,营造建筑自然的质朴气质。屋顶天窗透出的点点光晕,与远山和城市星光自然融合,是能感受到温馨的画面。

Red and white, concise surface and linear sculptural  stepladder. The contrast of material and shape creates a dramatic scene, which is unforgettable. The use of painting material decreases the cost and increase the effect. The little halo diffuses from the roof skylight, merges with mountain, city, and starlight naturally, depicts a picture that only exist in fairy tale.

▼山谷里的星光点,the little halo diffuses from the roof skylight © 存在建筑

▼天窗近景,a close view to the skylights © 存在建筑

 

展望 | Outlook

游客中心在使用体验上,将成为了一个可以被赋予多种功能的多元空间——驿站、茶室、展厅、书吧……

For experience, the visitor center becomes a multi-dimensional space that can transfer among various functions – courier station, teahouse, exhibition hall or book bar.

▼第一台地空间室内,interior view of the first terrace © We&Arch

▼第二台地空间室内,interior view of the second terrace © 存在建筑

▼俯瞰,overlook © We&Arch

▼第三台地空间室内:高耸的楼梯空间
interior view of the third terrace: the stair well © We&Arch

▼第三台室内空间:空间转折从暗到明,镜框天空拾级景易
the space turns from dark to light, and the view changes with the stair levels © 存在建筑

▼兼顾建筑气质与造价的质感涂料使用
the use of textured coatings that combine architectural elegance and economy © We&Arch

游客中心在形态塑造上,面朝云海,背靠青山,希望营造一个独特的形象将游客吸引留下,激发他们对未来旅程的期待。

We shape the body of the building to face the sea of clouds and backed by green hills. We try to create a unique figure that could attract visitors and make them stay, and stimulate their interest for the following chapter.

▼夜景,night view © 存在建筑

▼面朝云海背靠青山,一个独特形象的多元空间,a diverse space with a unique image © 存在建筑

▼夜间鸟瞰,aerial view by night © 存在建筑

▼模型,model © We&Arch

▼地面层平面图,Floor plan of the visitor center © We&Arch

▼屋顶平面图,Master plan of the visitor center © We&Arch

▼立面图1, elevation 1 © We&Arch

▼立面图2,elevation 2 © We&Arch

▼剖面图,profile © We&Arch

项目名称:马边游客中心
设计方:We&Arch-吾和建筑设计事务所
公司网站:https://www.we-arch.art
联系邮箱:wuhedesign@vip.163.com
设计时间:2019年11月-2019年12月
建设时间:2020年04月—2021年05月
设计主创:张园华,张琪
设计团队:钟雁萍,袁竟,蒋杰,漆巧,雷淋
设计管理:黄建华、雷京川、邱飞
项目地址:四川省马边县福来村
建筑面积:400㎡
摄影版权:存在建筑摄影:陆昀/ We&Arch
施工:四川煜昌建筑工程有限公司
客户:马边福来中旅投资运营有限公司
品牌:多乐士真石漆,布朗尼深灰色仿石材瓷砖

More:吾和建筑设计事务所。更多关于:We&Arch on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment