Xi’an Gaoxin No.6 High School Library by Wall Architects of XAUAT

The first campus library of Hope Project in Shaanxi province

Project Specs

Location:

非常感谢 垣建筑设计工作室(西安建筑科技大学建筑学院) 予gooood分享以下内容。更多请至:Wall Architects of XAUAT on gooood
Appreciations towards Wall Architects of XAUAT for providing the following description:

 

学校背景
School background

西安市高新第六高级中学座落于户县(原称鄠县)城东约8公里处,北面秦户路,南依北庞村,是一所环境清幽的农村普通高级中学。该校创建于1956年,始为初级中学,1970年改为高级中学,属县立直属中学。2018年划归高新教育局统一管理,得到高新一中倾力帮扶。目前学校有32个教学班,1500名学生,属全寄宿制。

Xi’an Gaoxin No.6 High School is a rural ordinary high school with quiet environment,which is located about 8 kilometers east of Huxian County,with Qinhu Road in the north and Beipang Village in the south.This school was founded in 1956, began as a junior high school,then became a senior high school in 1970. This school was placed under the unified management by the Education Bureau of Gaoxin district in 2018, and has been fully supported by Xi’an Gaoxin No.1 High School.At present, the school is an all boarding school,has 32 classes and1500 students.

▼“大”到“小”的身体体验,From big to small physical experience © 王毛真

 

项目缘起
Project origin

2019年为助力陕西希望工程三年攻坚公益计划,共青团陕西省委与三星(中国)半导体有限公司签署《支持陕西省社会公益事业发展战略合作协议》,由三星集团向陕西省青基会捐资援助高新六中等学校改善基础教学条件。2020年三星集团再次向陕西省青基会捐资援建陕西希望工程首个校园图书馆,成为陕西省社会公益事业发展战略合作协议的重点项目之一,取名为“终南书阁”。

In 2019, Shaanxi Provincial Government signed“the Strategic Cooperation Agreement to Support the Development of Social Public Welfare in Shaanxi Province”with Samsung (China) Semiconductor Co., Ltd.,in order to facilitate the three-year public welfare plan of Shaanxi Hope Project. Samsung donated funds to Shaanxi Youth Foundation to assist Xi’an Gaoxin No.6 High School to improve basic teaching conditions.In 2020, Samsung once again donated to Shaanxi Youth Foundation for the first campus library of Shaanxi Hope Project, which has become one of the major projects in the strategic cooperation agreement, and is named as “Zhongnan Shuge”.

▼深檐与花园的对仗,Deep eaves with gardens © 吴瑞

 

塑造场所
Shape the place

不论是中国传统书院还是世界各地大学,图书馆(或称藏书阁)都是核心建筑,象征了学校的文化和精神内涵。基于此,校方精心挑选了位于校园主广场西侧的空地,希望通过图书馆的建设来提升校园主空间的品质,展现一个农村中学面向未来的决心。

Whether a traditional academy in China or a university around the world,the library has always been the core building,symbolizing the cultural and spiritual connotations of school.Based on this, the school carefully selected the site located on the west side of campus main square,hoping to improve the quality of the main space through the construction of library, and showing the determination of a rural middle school to face the future.

▼场所与大屋顶概念示意图,concept diagram © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

该用地是一个未经打理的小花园,植物在其中自然生长,师生较少进入。设计之初走访时花园中还有两颗苍天的白杨树,但疫情之后再次调研时白杨树已病死移走。花园的西侧毗邻学校运动场的钢结构看台,看台屋顶覆盖下的空间被一堵隔墙分为东西两部分,靠近花园部分的空间未能得到有效利用,但却提示了半室外空间在未来的改造可能性。天气晴朗时,站在花园内可透过看台与旁边建筑的空隙远望村落屋顶与秦岭山脉共同构成的天际线。

The site is a small untended garden where plants grow naturally, teachers and students rarely accessed.At the beginning of design investigation,there were two tall poplars in the garden, but after the epidemic, the poplars had died and were removed.On the west side of the garden,the steel structure stand are divided into two part spaces by a partition wall,the space near the garden has not been used effectively, but it suggests the possibility of the semi-outdoor space in the future.On a clear day, standing in the garden, you can see the beautiful skyline of the village roof and the Qin Mountains through the gap between stand and neighboring building.

▼原状照片,Original condition Photo © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

借助花园,我们试图打造一个与自然融通的图书馆,还原那种下课之后蜂拥跑向自然的儿时记忆,并实现每个学人对于“树下读书”的诗意想象,这也从根本上有别于封闭内向性的传统图书馆模式,而产生积极融入校园环境的开放意识。为此,建筑被压缩为一个长方形体量,尽可能靠向校园主广场,以保证对花园的最小干扰,同时与看台围合限定出一个尺度宜人的“小院子”。这个“小院子”利用图书馆建设开挖的土方堆叠出了自然起伏的缓坡地形,并在施工结束后栽种回原有的树木,以保证场所记忆延续基础上的优化。图书馆的长条形体量与东面广场南北方向的两栋教学楼共同围合限定出广场这个“大院子”,并赋予“正面性”观感以满足仪式性集体活动的需要。在此,图书馆成为了限定校园空间的要素,产生了前后两个不同性格的大小“院子”,界定出校园空间的多元特征。

With the aid of the garden,we try to design a library in harmony with nature,to restore the childhood memories that we ran to the nature after class,to realize the poetic imagination of “reading under the tree” from each student,which is fundamentally different from closed introversion mode of traditional library,but positively into campus environment.So, the building was compressed into a rectangular volume,as close as possible to the main square in order to reduce damage to the garden,but enclosed with the stands to define a “small courtyard” with pleasant dimensions.This “small courtyard” used excavated earth to stack the natural undulating gentle slope terrain, and after the completion of construction,we move back the original trees to ensure the optimization of site on the basis of continuity of memory. The library with two teaching buildings which located on the north and south sides of the square are enclosed together to define the “big courtyard” of the square, and give the square a “positive” look and feel to meet the needs of ritual collective activities.Here, the library becomes the defining element of the campus space, producing two “courtyards” of different character, which define the multiple characteristics of the campus.

▼模型 – 前后两个不同性格的大小“院子”,model – two “courtyards” of different character © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

 

形式的两面性
The two sides of the form

建筑东西两面不同的场所性格反过来也决定了建筑的形式生成。因为建筑面积较小,东面之于广场的限定作用就要求通过尽可能完整的体量来实现,从而产生7.5米高的“大尺度”东界面作为仪式性“正面”,以塑造集体活动时的稳定感与围合感;西面则需要消解尺度的“大”来应对阅读者与花园之间的身体感受,最简单的方式即学习”关中民居”屋顶半边盖的单坡语言,由高点缓缓下降后产生檐下2.4米高的“小尺度”空间感受。具有鲜明特征的单坡“大屋顶”由此造就了形式的两面性,其覆盖的下部空间满足了身体从“大”到“小”的体验。试想,花园内的小树茁壮成长为苍天大树,树影婆娑于这片迷人的场地、秋叶落满屋顶和草坡、孩子们怡然自得的分散在花园各处……一起构建起“树下阅读”的诗意。

The different characters of this building’s two sides in turn determine the library’s form.Because this building is small,we have to keep a complete volume to define the square,so as to produce a “large scale” of east surface as a ceremonial “front” which has 7.5 meters high,also to create a sense of stability and enclosure during collective activities;On the west side,wu need to weaken the “large scale” to deal with the physical experience between the garden and the readers. The simplest way is to learn single slope language from “Guanzhong Traditional House”, which is slowly descending from the high point to creat the “small scale” feeling about 2.4 meters high.The distinctive “big roof” creates two sides of the form, and the lower space covered by it satisfies the body experience from “big” to “small”.Just imagine,the small trees in the garden will grow into big trees in the sky, then their shadows dance in this charming site, their autumn leaves fall all over the roof and the grassy slope, and the children scatter around the garden happily, creating a poetic “reading under the tree” together.

▼“檐下阅读”的诗意,The poetry of reading under the Eaves © 刘怡嘉

▼通透的内外空间,Transparent inside and outside space © 刘怡嘉

 

共享的檐下空间
Shared space under the eave

“大屋顶”之下的空间界面在北、东、南三个方向略向内收缩,形成檐下“可以坐的立面”,满足师生课余的休憩和交流。西界面向内收缩4.2米,形成“大屋顶”悬挑所覆盖的“半室外空间”,面向花园的书墙把“室内阅读”反转到了这个“半室外空间”,既融通了内外关系,又可在在图书馆关闭的情况下继续满足师生的使用,促发校园共享生活的多元发生。台基部分也做了地面板的悬挑处理,使绿草可以渗入到板下,让建筑显得更加轻盈。试想,雨季来临,顺坡屋顶而下的雨帘、半室外的阅读、雨滴拍打树叶的声音……一起构建起“檐下阅读”的诗意。

The space interface under the “big roof” slightly contracts inwards in the north, east and south directions, forming a “sitting facade” under the eave to meet the needs of teachers and students for rest and communication after class.The west boundary is contracted inward by 4.2 meters to form a “semi-outdoor space” covered by the cantilever roof. By setting a book wall here, the “indoor reading” is reversed to the “semi-outdoor space”, which not only integrates the internal and external relations, but also achieves the spatial feeling of “much in little”.Even when the library is closed, these spaces under the eave can still meet the needs of teachers and students, promoting the multiple occurrence of campus shared life.The platform is also cantilevered on the floor panels, allowing the green grass to penetrate under the panels, and making the building more light.Just imagine, when the rainy season comes, the rain curtain falling along the slope roof, the reading outside and the sound of rain drops beating on the leaves will form the poetry of “reading under the eave” together.

▼檐下空间,The space under the eaves © 刘怡嘉

▼内外的模糊,Blurring inside and out © 李少翀

 

开放的日常与静谧的世界
Open daily and quiet world

“大屋顶”架构与其覆盖的下部空间分别形成了建筑内部的上下两层,展现出开放与静谧两种不同的空间氛围:一层除了框架结构柱和包裹空间的低矮书柜(0.75米高),均采用通透的玻璃界面以达到与周围环境最大化的互融。悬挑的屋檐与室内吊顶处在一条水平线,使内部空间进一步延展到周边的景观中,满足了师生在绿意盎然中愉悦的阅读和研讨时光;

The “big roof” structure and the space covered below respectively formed upper and lower levels of this building, they also showed two different atmospheres about openness and tranquillity: on the first floor, in addition to the frame structural columns and the low bookcase (height 0.75 m) the enclosure of space is made of transparent glass to achieve maximum integration with the surrounding environment.The cantilevered eave are at a horizontal line with the interior suspended ceiling, let the interior space extend to the surrounding landscape, satisfying the pleasant reading and discussion time for teachers and students in the green atmosphere.

▼与室外融通的一层空间,The first floor is integrated with the outdoor space © 李少翀

▼通高的研讨区,Research area © 李少翀

二层借助“大屋顶”的架构形式及包裹感产生了静谧的阅读体验,部分暴露的结构梁制造出空间的张力和精神性体验。坡屋顶较矮处被部分抬起,其一是为了获得空间使用的净高(2.4米)。其二是形成采光、通风和借景的水平高侧窗,在天气晴朗之日还可远观如画的秦岭山脉。其三是利用起伏变化的屋顶与暴露的结构共同产生空间尺度和领域上的分化,每个空间领域结合不同位置与大小的窗洞口取得了与外部景观之间的视线呼应,制造出阅读环境的微妙差别,让每一个阅读者都可找到适合自己的阅读位置。

The second floor creates a quiet reading experience with the help of the “big roof” and the enclosed feeling of space. The partially exposed structural beams create the tension and spiritual experience in this space.The lower part of the pitched roof is partially raised, firstly is to obtain the clear height for use (2.4 meters).Secondly is to form a high level window for lighting, ventilation and viewing, it can also view the picturesque Qin Mountains on a sunny day.Thirdly is to use the undulating roof and exposed structure to create the differentiation of spatial scale and domain. Each space domain is combined with the different window openings to achieve the line of sight echo between the external landscape, creating subtle differences in the reading environment, so that every reader can find a suitable reading position.

▼静谧的二层阅读体验,A quiet  reading experience in second floor © 王琛

▼包裹性与精神性的二层空间,An enveloping spiritual second floor space © 王琛

 

博爱精神
The spirit of fraternity

“终南书阁”面积只有300平米,却兼具图书陈设阅览、电子阅览、学习研讨等功能。在建设伊始就得到社会各界力量的广泛支持,特别是陕西省图书馆捐赠优质图书1.5万册,并免费设立数字资源服务站让该校师生享受到陕图的全部数字阅读资源,使“终南书阁”成为陕西希望学校藏书最优质、环境设施最先进的现代化小型校园图书馆。在2021年4月23日世界读书日的开馆仪式中,校长吴钊认为“终南书阁”不仅为师生提供了一个高标准的图书馆,更直观地向学生展示了社会力量参与公益的博爱精神和社会正能量。

The floor area of “Zhongnan Shuge” is only 300 square meters, but has book reading,electronic reading,study,discussion and other functions,getting the broad social support form the start of the construction,especially Shaanxi Provincial library donated 15000 high-quality books, and free to set up the digital resource service station let the school teachers and students can enjoy all the digital reading resources.All the supports make this library become the most advanced modern small campus library of shaanxi hope school,which has the best quality of collection and environmental facilities.At the opening ceremony of World Book Day on April 23, 2021, President Wu Zhao believed “Zhongnan Shuge” not only provides teachers and students with a high standard library, but also demonstrates to students the spirit of fraternity and positive energy.

▼开馆仪式场景,Opening ceremony scene © 王毛真

 

结尾
Epilogue

这个低造价的校园图书馆在各方的努力下仅用2个月就建造完成并投入使用,受到学校师生的喜爱。建筑自身虽遗憾很多,但我们依然感动于从概念伊始到建成过程中得到的支持与鼓励。看到放满书籍的书架和坐满学生的空间,我们唯一的愿景就是希望建造更多的“希望图书馆”来帮助农村孩子们享受到更好的公共资源…..

The low cost campus library was built in only two months with the efforts of all parties and is popular with teachers and students.Although the building itself is not perfect or even regrettable, we are still touched by the support and encouragement received from the beginning of concept to completion.Seeing the bookshelves full of books and the spaces full of students, our only wish is to build more “Hope Library” to help rural children enjoy more and better public resources…..

▼模型,model © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

▼图书馆区位图 ,site location © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

▼一层平面 ,Site plan © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

▼剖面图,sections © 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院

项目名称: 西安高新第六高级中学图书馆
地点:中国陕西省西安市鄠邑区
设计单位: 垣建筑设计工作室-西安建筑科技大学建筑学院
主持建筑师: 吴瑞、王毛真、李少翀
设计团队:杨晓涵、刘怡嘉、牟子雍、郭铭杰、王琛、胡祎航
合作建筑师:李兴辉
结构设计:边真
技术顾问:冀楠、王凯利
业主:西安高新第六高级中学
捐赠方:三星(中国)半导体有限公司
层数: 地上二层
建筑规模:300㎡
设计时间:2020.07-2021.01
建成时间:2021.04
材料:混凝土;水泥纤维板;玻璃
摄影:刘怡嘉、王琛、李少翀、王毛真

Project name: Xi’an Gaoxin No.6 High School
Location: Huyi District, Xi’an, Shaanxi Province, China
Design: Wall Architects of XAUAT
Partners in Charge: Wu Rui,Wang Maozhen,Li Shaochong
Project Team: Yang Xiaohan,Liu Yijia,Mou Ziyong,Guo Mingjie,Wang Chen,Hu Yihang
Co-Architect:Li Xinghui
Structural Engineer: Bian Zhen
Design Consultant:Ji Nan,Wang Kaili
Client: Xi’an Gaoxin No.6 High School
Donor:Samsung China Semiconductor Co.,Ltd.
Storey: 2 Floors
Building Area: 300m2
Design Stage: 2020.07-2021.01
Construction Stage: 2021.04
Materials: Concrete,fiber cement board,glass
Photo credits: Liu Yijia,Wang Chen,Li Shaochong,Wang Maozhen

More: 垣建筑设计工作室(西安建筑科技大学建筑学院)。更多请至:Wall Architects of XAUAT on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment