The bio-retention basin by civiliti

Rejuvenate historic sites and enrich urban life

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 civiliti 予gooood分享以下内容。更多请至:civiliti on gooood 
Appreciation towards civiliti for providing the following description:

拉钦运河丰富的工业遗产因新增的一个公园和独特的生物滞留池而再次闻名。景观设计师根据场地的历史,运用当代设计语言创建了娱乐区和休闲长廊,同时为蒙特利尔的径流管理提出了一个环保的解决方案。作为蒙特利尔最显著的特征之一,拉钦运河至今仍是这座城市辉煌过往的代表。运河于1825年首次开放,在19世纪期间进行了两次扩建,为许多工业驳船提供了直接通往港池和码头装卸产品的通道。这条运河在20世纪逐渐被废弃,于60年代被明确禁止通航。

▼项目概览,overview

The Lachine Canal’s rich industrial heritage is celebrated thanks to the addition of a new park and a unique bio-retention basin. Drawing on the site’s history, the landscape architects used contemporary vocabulary to create play areas and a leisurely promenade while proposing an environmentally sound solution for Montréal’s run-off waters. One of Montréal’s most salient features, the Lachine Canal, is to this date a strong reminder of the city’s illustrious past. First opened in 1825 and expanded twice during the 19th Century, the Canal harbored numerous industries with direct access to basins and docks, where barges would load and unload raw materials and finished goods. Gradually abandoned during the course of the 20th Century, the Canal was definitely closed to navigation in the sixties.

▼公园休闲区域,the recreation area

尽管处于闲置状态,场地所在的地理位置却十分重要,部分区域被一些需要大片土地的企业占用。1978年,在拉钦运河的遗产价值还不为人所知的时候,加拿大邮政在一块曾被4个港池占据的土地上建立了一个大型的分拣中心(这些港池在1965年至1970年之间被回填过)。该中心于2003年关闭,土地转为加拿大土地公司所有。蒙特利尔市政和市民团体共同打造出了一个总体规划,将该地块划分为私人住宅、补贴住房和公园区域。所有新的公共空间都被包含在旧有港池的规划范围内。

The surrounding area, vacant yet strategically located, was partly taken over by some enterprises needing large tracts of land. In 1978, at a time when the Lachine Canal’s heritage value was little understood, Canada Post built a major sorting center on a site formerly occupied by 4 basins, backfilled between 1965 and 1970. The facility shut down in 2003 and the land became property of the Canada Lands Corporation. With the involvement of the City of Montréal and citizens’ groups, a master plan was eventually developed and the site slated for private residential buildings, subsidized housing and park areas. All new public space was planned within the limits of the old basins.

▼公园中的娱乐设施,recreational facilities in the park

Civiliti受命设计一个面向家庭的新公园(现在称为Bassin-gravier),以及一个生物滞留池。两者均位于第3港池曾经所在的地方。 设计任务还包括延长港池街,以及对加拿大公园中沿着拉钦运河的自行车道进行改建和建筑处理。港池街、10条人行道和一个生物滞留池最初是作为公共区域的一部分而修建的。金属格栅、排水管道和其他部件的设计方式,都包括了能够显示流向生物滞留池的水流的图形线索。该港池是所有建于蒙特利尔密集城市环境的同类中最重要的一个,它吸收港池街的径流水进行现场处理并渗透回地下水位。木甲板和人行道似乎漂浮在港池的半水生植物之上,行人可以从港池街到达运河。

▼项目平面图,plan


▼从公园向对岸望去,look across the park

▼公园一角,a corner of the park

Civiliti was mandated to design a new family-oriented park, now called Bassin-à-gravier, and a Bio-retention Basin, both to be located where Basin No 3 had been. The mandate also included the prolongation of Basin Street as well as the realignment and architectural treatment of Park Canada’s bicycle path along the Lachine Canal. Basin Street, 10 pedestrian walkways and a bio-retention basin were first built as part of the public domain. Metal grates, drainage channels and other components were designed in such a way as to include subtle graphic clues showing the flow of water towards the bio-retention basin. The basin—the most important of its kind to have been built in Montréal’s dense urban context—absorbs Basin Street’s runoff waters for their on-site treatment and percolation back to the water table. Wood decks and walkways that appear to float above the basin’s semi-aquatic plants allow pedestrians to reach the canal from Basin Street.

▼公园人行道的空隙间种有许多植物,there are many plants growing in the Spaces between the walkways in the park

街对面,原3号港池的北部被改造成一个游乐场和景观区,低矮的折线元素让人想起19世纪用来在运河上航行的旧木驳船。它们高低错落着,仿佛漂浮在地面上,人们可在那里开展各种活动。港池以前的墙壁虽然被埋在了地下,但仍然完好无损,并通过大型石灰岩板和耐候钢挡土墙的整齐排列从场地中突显出来,石灰岩板则沿着生物滞留池和操场区域延伸。从形式和材料上看,巴辛·格拉维耶公园使用的设计语言让人回想起该遗址的海事历史。甲板、帆、栏杆、船长室和其他元素被改造成一套独特的游乐场设施。整个项目使用了三种材料:用于水平和倾斜表面的木材;用于较大体量的倾斜墙壁的混凝土;用于斜面的钢。

▼木甲板和人行道似乎漂浮在港池的半水生植物之上,行人可以从港池街到达运河,Wood decks and walkways that appear to float above the basin’s semi-aquatic plants allow pedestrians to reach the canal from Basin Street

▼低矮的折线元素让人想起19世纪用来在运河上航行的旧木驳船, landscaped area where low curved elements recall the old wooden barges that used to sail the canal in the 19th Century

Across the street, the northern part of the former Basin No 3 was transformed into a playground and landscaped area where low curved elements recall the old wooden barges that used to sail the canal in the 19th Century. Varying in height and used for a number of activities, these seem to emerge from the ground as if they were floating. The basin’s former walls, buried but still intact, are signaled through alignments of large limestone slabs and a Corten-steel retaining structure. The limestone slabs run along both the bio-retention basin and the playground area. The vocabulary used in the Parc du Bassin-à-Gravier recalls the site’s maritime past, formally and in terms of materials. Decks, sails, railings, captain’s cabin and other elements were transformed into a unique set of playground furniture. Three materials were used throughout the project: wood, for horizontal and oblique surfaces; concrete, for larger volumes with slanted walls; and steel, for oblique surfaces.

▼港池以前的墙壁虽然被埋在了地下,但仍然完好无损,并通过大型石灰岩板和耐候钢挡土墙的整齐排列而突显出来,the basin’s former walls, buried but still intact, are signaled through alignments of large limestone slabs and a Corten-steel retaining structure

More: civiliti,更多请至:civiliti on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment