Tea Pavilion in Return Village, China by WISTO DESIGN

A Leisure Commune in Quiet Countryside

Project Specs

Location:

非常感谢 纬图设计机构 予gooood分享以下内容。更多关于他们:WISTO DESIGN on gooood.
Appreciation towards Wisto Design for providing the following description:

位于重庆武隆仙女山的归原小镇,仙山之间,藏于云海,是一处百年老村庄修复改造而来的文创村落。规划以生态农业为基础,打造文化创意体验和新田园生活方式,为古老村庄注入新鲜活力。

The Village of return located in the Fairy Mountain of Wulong in Chongqing, hidden in the sea of clouds between the fairies, it is a cultural and creative village restored and transformed from a century-old village. The plan is based on ecological agriculture, creating cultural and creative experiences and new rural lifestyles, injecting fresh vitality into ancient villages.

▼项目概览,project overview ©纬图设计机构

我们将茶亭的位置选在村口,希望这里能成为村民们聚会唠嗑的休闲公社,也可供来小镇避暑的旅人们小憩。在得到茶亭优美形态的同时,最大化的保证茶亭的内部活动空间。聊天,喝茶,炉火,看书,公社会议……茶亭弥补了村内缺乏公共空间的不足,满足了村民们的日常聚会需求,也以欢迎的姿态面向路过的每一个人。因为靠山面水,也自然地成为小镇一处雅致景观。

We chose the location of the tea pavilion at the entrance of the village, hoping that it would become a leisure commune for the villagers to gather, and also for the tourists who come to the town to take a summer break. While obtaining the beautiful form of the tea pavilion, it maximizes the guarantee of the internal activity space of the tea pavilion. Chatting, drinking tea, burning fires, reading books, commune meetings … The tea pavilion made up for the lack of public space in the village, met the daily gathering needs of the villagers, and also welcomed everyone passing by. Because of the mountains and the water, it also naturally becomes an elegant landscape of the town.

▼夕阳下的竹亭,the bamboo pavilion in the sunset ©纬图设计机构

茶亭总高度约5米,长约22米,进深8米,主体结构以钢架为主,内部运用“竹”为原材料搭建出茶亭的内部空间结构。在乡野山居,以单体材料表达三维曲面并非易事。设计师化繁为简,在现场凭借最简单的仪器和最基础的技艺,将所有的三维曲面简化为可以控制竹子的每一个点位及高度。让所有元素皆可控,把竹子的形态控制下来。110根竹竿以参数变化由底部向上扩散,渐变出的蘑菇状结构在视觉上营造出支撑整个屋顶的错觉,体现“千竹万竹”的设计理念。与此同时,竹子自身的结构,也化解成亭子的形态之美。

▼3D模型和轴测示意,model and axon exploded ©纬图设计机构

The total height of the tea pavilion is about 5 meters, the length is about 22 meters, and the depth is 8 meters. The main structure is mainly a steel frame. The internal space structure of the tea pavilion is constructed by using bamboo as the raw material. In rural homes, it is not easy to express a three-dimensional surface with a single material. The designer reduced complexity to simplicity. At the scene, with the simplest instruments and the most basic techniques, all three-dimensional surfaces were simplified to control every point and height of bamboo. Make all elements controllable and control the shape of the bamboo. The 110 bamboo poles diffused upward from the bottom with parameter changes, and the gradual mushroom-like structure visually creates the illusion of supporting the entire roof, reflecting the design concept of “thousands of bamboo and thousands of bamboo”. At the same time, the structure of bamboo itself has also been resolved into the beauty of the pavilion.

▼竹子自身的结构化解成亭子的形态之美,the structure of bamboo itself has been resolved into the beauty of the pavilion ©纬图设计机构

竹,是当地农家最常用的生活材料,竹篓,竹筐,竹篱,甚至以竹篾为筋的土坯房,农人们熟悉竹的每一种状态。在竹亭的建设过程中,我们邀请到当地竹艺非遗物质传承人共同探讨,关于竹子的温度、质感,柔韧度,粗细选择,持久性……上百次反复试验,终于推导出原生竹子最佳的韧性和最完美的呈现状态。尊重材料,因为材料会说话。我们用竹材本身来推演形态,立求让它自己成全自己,不勉力。在不断的推演中,竹材也不断给我们惊喜。这些以现代工艺材料看来非常费力的形态,在竹材的应用里却是天然变形轻易可达。

▼径流分析,runoff analysis ©纬图设计机构

Bamboo is the most commonly used living material of local farmers. Bamboo baskets, bamboo baskets, bamboo hedges, and even adobe houses with bamboo rafters as tendons, farmers are familiar with every state of bamboo. During the construction of the bamboo pavilion, we invited the local bamboo art non-heritage inheritors to discuss together about the temperature, texture, flexibility, thickness selection, and durability of the bamboo … Hundreds of repeated experiments, and finally the original bamboo Best toughness and perfect presentation. Respect the material because it speaks. We use the bamboo material itself to develop the form, and strive to let it fulfill itself, without reluctance. In the continuous deduction, bamboo materials also continue to surprise us. These forms, which look very laborious with modern craft materials, are easily accessible by natural deformation in the application of bamboo.

▼被撑开的竹子,the expanded bamboo ©纬图设计机构

▼竹子细节,bamboo detail

屋顶形式我们抽取了当地民居屋顶的部分元素,抽象出新的曲线屋顶造型,就像凝固的山风一样飘逸轻盈。柔软的屋顶轻而飘逸,利用起伏的屋檐将前场景观更多的纳入亭内,同时获得了更充分的亭下空间,惬意而辽阔。

Roof form We extracted some elements of the roofs of local houses and abstracted the new curved roof shape, which is as elegant and light as the solid mountain wind. The soft roof is light and elegant, and the undulating eaves are used to incorporate more of the front yard landscape into the kiosk. At the same time, a sufficient space under the kiosk is obtained.

▼屋顶视角,roof top view ©鲁冰

基地背后是保留完好的自然山石风貌,为了与自然的山石相接,我们选择干打垒土墙与之呼应,尽量保持风土原貌。亭前,是碧绿而又宁静的一汪碧潭,小船漂浮其中。清风徐徐拂过,水波微微荡漾,落日的余晖洒在水面,平静惬意。

Behind the base is a well-preserved natural mountain landscape. In order to connect with the natural mountains and stones, we chose to dry the base earth wall to echo it and try to keep the original landscape. In front of the pavilion is a green and peaceful pond, with a boat floating in it. The breeze was passing slowly, the waves were slightly rippling, and the afterglow of the setting sun sprinkled on the water, calm and pleasant.

▼从水潭望向竹亭,view from the pond ©纬图设计机构

▼干打垒土墙细节,plate wall detail ©纬图设计机构

▼融入自然风貌,integrating into the natural environment ©纬图设计机构

我们用在地材料,以创新手法,萌发新乡村主义聚落,营造创新气质与人文格调,展现乡创社群新生活方式。它是景观,也是静谧乡野的休闲之所。

We use the local materials and use innovative methods to germinate new ruralism settlements, create an innovative temperament and humane style, and demonstrate the new lifestyle of the rural community. It is a landscape and a place to relax in the quiet countryside.

▼竹亭近景,a close view to the pavilion ©纬图设计机构

▼手绘,sketch ©李卉

▼场地平面图,site plan ©纬图设计机构

▼立面图,elevations ©纬图设计机构

▼剖面图,section ©纬图设计机构

项目名称:武隆归原小镇茶亭
业主单位:凡策控股
景观面积:3750㎡
茶亭面积:120㎡
项目地址:重庆市武隆县
景观设计:纬图设计机构 
景观设计团队:李卉,李彦萨,田乐,周芯宇,李理,高原,宋照兵,胡小梅,廖春庭
公司网站:http://www.wisto.com.cn/
联系邮箱:hr_cq@wisto.com.cn
设计时间: 2017
建成时间: 2018
项目类型:景观构筑物
摄影:纬图设计机构,鲁冰

Project Name: Tea Pavilion in Return Village, Wulong Countyl 
Owner: Fance Estate Consulting Co., Ltd.
Landscape area: 3750㎡
Tea Pavilion area:120㎡
Project address: Wulong County, Chongqing
Landscape design: WISTO DESIGN
Landscape Design Team: Li Hui, Li Yansa, Tian Le, Zhou Xinyu, Li Li, GaoYuan, Song Zhaobing, Hu Xiaomei, Liao Chunting
Company website: http://www.wisto.com.cn/
Contact email: hr_cq@wisto.com.cn
Design time: 2017
Built in: 2018
Project Type: Landscape structure
Photo: Wisto Landscape, Lu Bing

More: 纬图设计机构。更多关于他们:WISTO DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment