Tamarind bistro and music house by BodinChapa Architects

Use new materials in old houses.

Project Specs

Location:

感谢 BodinChapa Architects 对gooood的分享。更多关于他们:BodinChapa Architects on gooood
Appreciation towards BodinChapa Architects for providing the following description:

Tamarind音乐酒馆位于清莱,翻新了2座50年的老木屋。无论是中午喝咖啡、吃午餐,还是晚上听音乐,它都是理想之选。

Tamarind bistro and music house is the renovation of 2 old wooden houses with over 50 years old , which is located in Chiangrai, to be desirable location at a various times by selecting it to be the cafe & restaurant in the middle of the day and a music house at night.

▼从街道看向建筑,view from the street to the project © Witsawarut Kekina

设计面临的挑战是用最少的预算达到最好的效果,同时将当地常见的破旧老木屋翻新成一个有趣的地方。原本的房屋有50多年历史,破败不堪,改造后的建筑可以吸引不同年龄层的人群,使这片区域得到充分利用。

The challenge of the design is to use less of the construction’s budget with the best value and can change the aspect of Chiangrai people that still familiar with a scary old wooden houses into an interesting area , as well as being able to bring a group of people with various ages to efficiency use the area since the original area was an old wooden building with over 50 years old , causing the internal and external conditions quite shabby and decay over the time .

▼建筑外观,左边是咖啡厅,右边是餐厅,appearance,on the left is a cafe and on the right is a restaurant © Witsawarut Kekina

▼入口空间,entrance space © Witsawarut Kekina

在掌握原有建筑的细节并检查了可被保留的构件后,建筑师以展现该区域原有的特点进行设计。场地的亮点是两座木屋和一棵茂密的古树,因此,如何利用它在一天中的变化成为设计的关键。设计师连接室内外空间,以此提高建筑的透明度。室内的墙体由不透光的实木制成,建筑师利用原有的结构进行改造。

After gathering the original building ‘s detail and examining the structure that can be kept and used again, the architect designed by trying to bring out the identity that is in the area. The highlight of this area is the wooden house and a large tree that has a long life with a beautiful shape that provides shade to the area is the key to the design with a variety of applications throughout the day . The designers tried to connect the inside and outside spaces to reduce the opacity of the building. The inside space is made from the use of a solid wood throughout the wall and there’s a small amount of light, which it mustn’t cause any change from the original structure.

▼设计策略,design strategy © BodinChapa Architects

▼建筑一层使用玻璃砖,using clear glass blocks to form the below building © BodinChapa Architects

▼二层透明墙板近景,close shot of the translucent polycarbonate sheets at the second floor© BodinChapa Architects

该项目的策略是在原有框架之中插入半透明的现代材料。首先,建筑师移除了二层的墙体,保留原本的开窗,将半透明塑料板切割成与原木板相同的尺寸,以原有的安装方式替换老旧的木墙。其次,底层的外墙使用玻璃砖建造。这些材料不仅价格低廉,便于施工,而且使得原本封闭昏暗的房屋变得更加通透。

Beginning with the inserting a translucent modern materials into the building frame at various points. Removing the top of the wall and keep the wall frame with the original opening, changing the materials from the old wooden wall to the scales flake polycarbonate sheet, cut into the same size as the original one, Install the old wall wheel pattern same as the installation of wooden wall along the original building and choose to use clear glass blocks to form the below building. Aside from these materials can be founded in the area with affordable price, it also helps to make the opaque building to be more translucent, able to use a natural light inside the building by the construction method is also friendly to the local technicians as well.

▼咖啡厅外观,cafe appearance, © Witsawarut Kekina

▼餐厅外观,restaurant appearance © Witsawarut Kekina

▼餐厅外观,二层采用透明的塑料板材料,restaurant appearance,the cafe’s second floor using polycarbonate sheets © Witsawarut Kekina

▼餐厅一层餐饮空间,restaurant’s first floor dining space  © Witsawarut Kekina

▼餐厅一层舞台,restaurant’s first floor stage  © Witsawarut Kekina

▼餐厅的舞台通高空间,restaurant’s height space of the stage © Witsawarut Kekina

▼餐厅二层餐饮空间,restaurant’s second floor dining space © Witsawarut Kekina

▼半透明的墙体,translucent walls © Witsawarut Kekina

建筑师仿照原有建筑的样式进行重组、使用现存的建筑框架、尽可能保留原有光照方式,让使用者在不同的角度欣赏古树。因此,建筑师在墙壁上使用半透明材料,树木的阴影透过它将室内外联系起来,增添了不同时刻的趣味性。

Begin by copying the original building’s style to reorganize , choose to use the existing building frame and keep the old light way pattern as much as possible , and use the effect of the tree in the different styles to use it in the design. We therefore look for the translucent materials to decorate so that the effect of shadows , reflection from the tree can link to the exterior and interior of the building and also increasing the interest of the building in the various moments through lighting.

▼从露台看向庭院,view from the terrace to the tree © Witsawarut Kekina

▼从不同的角度看向古树,different views to the tree © Witsawarut Kekina

景观元素围绕两栋房屋之间的树木设置,连接建筑外部空间,在郁郁葱葱的树荫下形成就餐区。

The courtyard between the 2 buildings uses a landscape to surround the courtyard in the middle of the tree to connect the space between the building , creating a dining area of the the restaurant under the shade of the beautiful tree.

▼俯瞰庭院,景观环绕树木,overlooking the courtyard,a landscape surrounding the tree © Witsawarut Kekina

▼树荫下的就餐区,dining area of the the restaurant under the shade of the tree © Witsawarut Kekina

整个建筑融入周围环境,为该区域增添趣味性,并且利用低预算满足了改造的需求。

The overall building can add much more interest of the area without being different from the surrounding, meet the demand of the building’s change with the efficiency budget.

▼夜景,night view © BodinChapa Architects

▼一层平面,first floor plan © BodinChapa Architects

 

▼二层平面,second floor plan © BodinChapa Architects

Project name: Tamarind Bistro and Music House
Company name: BodinChapa Architects
Website: www.bodinchapa.com
Facebook: www.facebook.com/BodinChapaArchitects
Instagram: bodinchapa_architects
Contact e-mail: bdcaarchitects@gmail.com
Project location: ChiangRai, Thailand
Built Area: 250 Sq.m.
Completion Year: 2019
Other participants:
Contractor: Onhill design & Construction
Photo credits: Witsawarut Kekina

More:  BodinChapa Architects     更多关于他们:BodinChapa Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment