TaiKoo Hui Sustainable Toilet, Guangzhou by ​​Ida and Billy Architects

明亮的石窟

Project Specs

Location:

来自Ida&Billy Architects对gooood的分享。
Appreciation towards Ida&Billy Architects for providing the following description:

这个地下洗手间的设计概念为「明亮的石窟」。我们希望借着这一个对自然的抽象表现,在眼花缭乱五光十色的商品中为游人带来一股清泉。明亮的「石洞」是这位于地下层洗手间的设计概念, 我们希望这抽象的自然, 能在眼花缭乱五光十色的商品中为游人带来一股清泉。

太古汇位于广州市的商业中心,集购物商场、两座甲级写字楼塔楼、酒店及服务式公寓于一身。商场每天游客数以万计,集团希望藉这个可持续发展洗手间提升其公共设施,并增加公众环保意识,为商业及零售业树立可持续发展的榜样。设计力求回归自然,包括形式上以及环保上 – 可持续发展、空间塑造及人体舒适带动了整个设计。

A bright grotto – a contemporary abstraction of nature – to refresh shoppers amidst delicate garments and dazzling commodities, is our design concept for this underground toilet.

Situated in the commercial center of Guangzhou China, the TaiKoo Hui is a mixed use complex incorporating a shopping mall, two Grade-A office towers, a hotel, and serviced apartment. The shopping mall receives tens of thousands of visitors daily, and its amenity facilities require an upgrade. The sustainable design toilet aims to raise the environmental awareness in the public realm and to become the role model of sustainability in the commercial & retail sector. The design aims to tie back to nature, formally as well as environmentally. Sustainability, spatial sculpting and human comfort drive the whole design.

TK_01 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

 

Male toilet 男士洗手间

设计大致采用原有布局,减少结构与喉管上的改动,并保留其由厕所间、洗手间和小便间组成的三个走廊空间布局。设计拆除原有墙身饰面,重现原有圆形和斜正方形结构柱,并以拱顶连成一白色整体,以独特的型态重新展现。

洗手间的白色墙身及天花以拱形接合成一整体 。拱形采用GRG玻璃纤维强化石膏板,是耐用的环保物料。拱形减少积聚尘垢的边缘,亦能散射LED灯光予植物及洗手间整体照明。

Minimum alterations are made to the original efficient layout, to minimize structural and piping alteration. It consists of three corridors of cubicles, washbasins & urinals. Wall furring was removed, the ‘found’ round and tilted square columns are painted to form a homogenous white mass to engage the space with unique shape and angle that hint the underlining structures.

White and ‘cyclorama’ setting is applied to give a bright and clean ambient – walls join the ceiling seamlessly and smoothly with curved surfaces, to diffuse light for plants to duo-function as general lighting. Glass Fiber Reinforced Gypsum (GRG) panels are used to form the curved surfaces, for their durability and use of recycled materials. The curved edges also eliminate possible dark, dirty edges.

▽ 设计将洗手间塑造成一明亮的石窟 – 一个对自然的当代抽象演译。白色洗手台与曲面天花连成一整体,树形的形象呼应其回收洗手用水并用作灌溉的环保理念。
The toilet is expressed as a bright grotto – a contemporary abstraction of nature. The new washbasin counter curves up to join the wall and ceiling as one integral piece, with a tree-shaped icon echoing to its collection of grey water for irrigation.

TK_02 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 设计拆除原有墙身饰面,重现原有圆形和斜正方形结构柱,并以拱顶连成一白色整体,以独特的型态重新展现。
The original wall furring was removed to reveal the structure. The ‘found’ round and tilted square columns are painted to form a homogenous white mass to engage the space with unique shape and angle that hint the underlining structures.

TK_03 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

绿色植物有助净化空气和增加空气含氧量,并加入自然色彩及生命。植物种在走廊两侧顶端,以方便管理;泥土部分隐藏于墙身内,让植物于墙上仿如绿色笔触。洗手间设有污水过滤设备,洗手盆的污水经过处理后,经由自动洒水系统灌溉植物。

地台为深灰色水磨石,并包含以原有地台砖打碎成的银灰颗粒,体现循环再用的概念。

洗手台由白色人造石组成,将LED灯带、镜面、曲面天花形成一整体,树形的形象呼应其回收洗手用水的环保概念。设计特别采用洗手、干手功能合一的水龙头,以取代擦手纸,并保持洗手台和地面干爽整洁。

设计选用了无水小便器、节水座厕及真空座厕,以节省八成用水,及减少六成废物体积。并安装了两部抽风扇加强室内空气流动,于秋冬取代空调、于春夏减低冷负荷。

Indoor plants are grown to purify air, raise indoor oxygen level, and add life and colors of nature. The plants are grown above human level for better management and tidiness. Pots are hidden inside the GRG furring, to enable the plants to form pure strokes of green. Irrigation utilizes grey water collected from the wash basins, supported by a local filtration system.

The floor is a newly-casted dark grey terrazzo stone. Here the original sandstone and grey tiles are crushed as aggregates for the new terrazzo, forming unique silver grey chips to reveal the idea of recycle.

The new washbasin counter is an all-in-one station. The white corian counter curves up to join the LED lighting strip, mirror and ceiling as one integral piece, with a tree-shaped icon echoing to its collection of grey water for irrigation.  An integrated water tap cum hand dryer product is installed for sustainability and cleanness: it avoids dripping water on counter-top and floor, saves spaces and paper towels.

Waterless urinal, water-saving water-closet & vacuum toilet are applied to save water usage by 80%, and reduce waste volume by 60% on a daily basis. Two fans are added to enhance fresh air movement, to replace mechanical cooling in winter and to reduce the cooling load in summer.

▽ (left 左)洗手间选用了无水小便器、节水座厕及真空座厕,以大量节省用水及减少废物体积。Waterless urinal, water-saving WC & vacuum toilet are applied to largely save water and to reduce waste volume. (right 右)设计特别采用洗手、干手功能合一的水龙头,以取代擦手纸,并保持洗手台和地面干爽整洁。Integrated water tap cum hand dryer product is installed for sustainability and cleanness: it avoid dripping water on counter-top and floor, save spaces and paper towels.

TK_04 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects                 TK_05 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 绿色植物有助净化空气和增加空气含氧量,并加入自然色彩及生命。植物种在走廊两侧顶端,使其整洁及方便管理;泥土部分隐藏于墙身内,让植物于墙上仿如绿色笔触。
Indoor plants are grown above human level for better management and tidiness. Pots are hidden inside the GRG furring, to enable the plants to form pure strokes of green.

TK_06 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 洗手间的白色墙身及天花以拱形接合成一整体,简洁明亮;拱形并减少积聚尘垢的边缘。
The white and ‘cyclorama’ setting gives a bright and clean ambient, and to eliminate possible dark, dirty edges.

TK_07 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 洗手间塑造成一整体石窟空间,带着捉迷藏的玩味。地台为深灰色水磨石,并渗进以原有地台砖打碎而成的独特银灰颗粒,体现循环再用的概念。
The toilet forms a whole integrated grotto space, with a playful sense of hide-and-seek. The floor is a newly-casted dark grey terrazzo stone, with sliver grey chips crushed from the original floor tiles.

TK_08 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 设计大致采用原有布局,减少结构与喉管上的改动。原来墙身饰面拆去,重现原有圆形和斜正方形结构柱,并以拱顶连成一白色整体,以独特的型态重新展现。
The design utilizes the original efficient layout to minimize structural and piping alteration. Wall furring was removed, the ‘found’ round and tilted square columns engage the space with unique shape and angle.

A-SECT-1

 

Baby care room & Children toilets 母婴室及兒童洗手間

母婴室亦作了改良并成为充满趣味的空间。设计对原有布局作了微调,以加入座椅等候区及增加一母婴室;折曲的通道和拱门让母婴室中央成为犹如石窟的空间。

这个纯白「石窟」内,为图案不同的房子,并以高低不一的拱门连接 – 高门通往母婴室、矮门通往儿童洗手间。

The baby care rooms are also upgraded with improved facilities and a playful design. The original layout is given minimum alterations to allow for a seating area and an additional baby care room, the resulted kinked passage and simplified arches continue the ‘grotto’ idea.

Within this white grotto are rooms of patterns, each consists of a simple geometry or theme, and led through  arched openings of varying heights – higher ones for the baby care room, and lower ones for the children toilets.

▽ 母婴室的折曲通道及简化拱廊延续「石窟空间」这设计概念。入口为一通高的几何图案,由此引进「石窟空间」,再以高低不一的拱门连接各房间 – 高门通往母婴室、矮门通往儿童洗手间。
Looking from the entrance, the kinked passage and the simplified version of arches continue the grotto idea. A full-height pattern of simple geometry marks the entrance. Arched openings of varying heights lead to the individual rooms – higher ones for the baby care room, and lower ones for the children toilets. 

TK_10 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 放大了的几何图案使母婴室充满趣味,而浅灰地台及简化拱廊则使走廊感觉宽阔。
Magnified patterns gives a sense of playfulness for the baby care room, while light grey tiles and simple arches make the small passage look spacious and light.

TK_11 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects   TK_12 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 每个房间有其独特的几何图案,形成家庭及小孩的小天地。儿童洗手间内的镜子造型更特意跟随房间的独特图案。
Each room consists of a simple geometry or theme, as a self-contained world for the family and the kids. Mirrors for the children toilets are shaped according to the geometry of the individual rooms.

TK_13 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects   TK_14 TaiKoo Hui Sustainable Toilet by ​​Ida&Billy Architects

▽ 设计对原有布局作了微调,以加入座椅等候区及增加一个母婴室。整个设计仿如一个纯白石窟空间内藏数个几何图案房子。
The original layout is given minimum alterations to allow for a seating area and an additional baby care room. The whole facility is a collection of rooms of patterns within a white grotto.

A-SECT-1

TaiKoo Hui Sustainable Toilet太古汇環保洗手間
Architects : ​​Ida&Billy Architects
建筑师 :
Location :​​ TaiKoo Hui, Guangzhou, China
地址 : 中国广州太古汇
Year : ​​​2016
年份 : 2016
Client : ​​​TaiKoo Hui (Guangzhou) Development Company Limited
项目业主 : 太古汇(广州)发展有限公司
Project Team : ​​Ida Sze, Billy Chan, Michelle Tam
设计团队 :
Contractor : Guangdong No.1 Construction Engineering Co. Ltd. (Fit-out contractor)
承建商 : 广东省第一建筑工程有限公司 (精装修承建商)
Photo credits :​​ Courtesy of Ida&Billy Architects Ltd.

MORE: Ida&Billy Architects

Post a Comment