Suzhou Taihu New Town Wujun District Kindergarten, China by Tus-Design Group Co.,Ltd

Colorful childhood 

Project Specs

Location:

感谢 启迪设计集团股份有限公司 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:Tus-Design Group Co.,Ltd on gooood 
Appreciation towards Tus-Design Group Co.,Ltd for providing the following description:

苏州太湖新城吴郡片区是一个新兴的住宅片区,东南方向比邻东太湖水面,环境舒适,景色优美。吴郡幼儿园是这个片区配建的第一座幼儿园,占地12527㎡,9轨27班。

Wujun District, Taihu New Town, Suzhou, is a newly developed residential area. It is adjacent to the water surface of East Taihu Lake in the Southeast direction, with comfortable environment and beautiful scenery. Wujun kindergarten is the first kindergarten in this area, covering 12,527 ㎡, 27 classes.

▼吴郡幼儿园鸟瞰,aerial view of the Wujun Kindergarten  摄影:张超

 

多彩童年|Colorful Childhood

片区里所有的居住建筑,主要体现两种色调:灰白和土黄。建筑师觉得这不应该是美丽的湖边的色彩,于是希望给这个湖边的环境加入一抹亮色,给这个社区增加更多的生气,让居民从周边高楼上看下来,能立刻找到这个以幼儿园为“注点”的滨湖空间,而不至于迷失在灰白和土黄的钢筋水泥的“森林“里。

All residential buildings in the area mainly reflect two tones: grey and loess. The architect thought that this should not be a beautiful lakeside color, so we hoped to bring a bright color to the lakeside environment, add more vitality to the community, let the residents see from the surrounding high-rise buildings, can immediately find this lakeside space with kindergarten as the ” note point ” without losing in the “forest” of grey and yellowish steel and cement.

▼幼儿园为灰白和土黄的居住建筑注入色彩,the kindergarten brings colour into the grey and loess residential buildings  摄影:张超

▼居民从周边高楼上看下来,可以立刻找到这个以幼儿园为“注点”的滨湖空间,the residents from the surrounding high-rise buildings, can immediately find this lakeside space with kindergarten as the ” note point ”   摄影:张超

设计灵感来自于英国著名当代艺术家霍华德·霍奇金的一组作品,其中色块无与伦比的表现力,让建筑师似乎看到了湖边明媚的阳光和绚烂的景色。于是,色块就成了建筑师给这个城市空间和幼儿园孩子们的礼物。柠檬黄、橘红和草绿,是幼儿园入口的主要印象。园中主体的基本教学单元,上下三层叠加在一起,组成一个着色单元,每个相邻的单元用不同的颜色区分。在东西侧面上用主色调的浅色点缀,并用同色系的着色立杆来勾勒条窗。由于色块使用了同色系的不同深浅颜色,有层级地区分搭配,所以色彩效果特别丰富,而不杂乱。儿童对待色彩的方式,与成人不同。五彩斑斓对成人来说,也许有时“无力招架”,但儿童一定能充分地消化和吸收色彩带来的快乐。

▼设计灵感来自于英国著名当代艺术家霍华德·霍奇金的一组作品,the design was inspired by a group of works by the famous British contemporary artist Howard Hodgkin

The design was inspired by a group of works by the famous British contemporary artist Howard Hodgkin. The unparalleled expressiveness of the color blocks makes the architect seem to see the bright sunshine and gorgeous scenery of the lake. As a result, the color block became a gift for the city space and kindergarten children from the architect. Lemon yellow, orange and green are the main impressions of kindergarten entrance. The basic teaching units in the garden are composed of three levels, each of which is divided by different colors. On the East and West sides, light colors of the main tone are used to embellish the windows, and coloring poles of the same color system are used to outline the windows. Because the color blocks use different shades of the same color system, there are different levels of regional collocation, so the color effect is particularly rich, but not messy. Children treat colors differently from adults. Adults maybe sometimes be unable to stay in too many colors, but children must be able to fully digest and absorb the joy of colors.

▼色块成为建筑师给这个城市空间和幼儿园孩子们的礼物,the color block became a gift for the city space and kindergarten children from the architect   摄影:张超

 

向阳而生|Born towards the Sun

项目用地轮廓是一个直角梯形的形状,北、西、南边直角相交,西边线与正南北方向线基本一致,东边是斜边。建筑布局首先试图满足有限用地内容纳9轨教学用房的要求。考虑过用地尺寸、分班活动场地和集中大操场之后,采用三排三层的建筑体量,是最适合建筑场地条件的。但在用一条南北贯穿的连廊将三排教室连接起来之后,问题来了,贯穿连廊在实现了交通联系的同时,给连廊东侧的教室带来了一定程度的日照自遮挡影响,让这种最适合也最高效的建筑格局不能够实现。但注意到用地东边界的斜线之后,建筑师找到了最简答的解决办法。我们把三排教室和连廊整体在平面上旋转约10度,连廊基本与东边界平行,这样计算出来的日照结果,刚好解决了连廊的自遮挡问题,大大改善了三排教室和教室间活动场地的日照状况,还顺便扩大了最北侧教室楼与入口前道路的距离,改善了幼儿园入口的空间尺寸。我们的设计,给教室和操场,注入了一种“向阳而生”的生命力。

The contour of project land is a right trapezoidal shape. The right angles of north, West and South intersect. The west line is basically the same as the North-South line, and the East is the oblique line. Firstly, the architectural layout tried to meet the requirements of 27 teaching rooms with limited land content. After considering the size of land use, classified playground and large centralized playground, three rows and three floors of building volume were the most suitable building site conditions. But after connecting the three rows of classrooms with a north-south corridor, the problem arose. While the corridor achieved traffic links, it also brought a certain degree of sunshine self-shielding effect to the classrooms on the east side of the corridor, which made the most suitable and efficient architectural pattern impossible to achieve. But after noticing the slanting line of the eastern boundary of the land, the architect found the simplest solution. We rotated the three rows of classrooms and corridors about 10 degrees on the master plan, and the corridors were basically parallel to the eastern boundary. The calculated sunshine results just solved the problem of self-shielding of the corridors, greatly improved the sunshine condition of the three rows of classrooms and the activity venues between classrooms, and conveniently enlarged the distance between the northernmost classroom building and the road in front of the entrance, and improved the space ruler of the kindergarten entrance. Our design, to the classroom and playground, injected a kind of ” Born towards the Sun ” vitality.

▼一条南北贯穿的连廊将三排教室连接起来,三排教室和连廊整体在平面上旋转约10度,连廊基本与东边界平行,after connecting the three rows of classrooms with a north-south corridor, architects rotated the three rows of classrooms and corridors about 10 degrees on the master plan, and the corridors were basically parallel to the eastern boundary   摄影:张超

 

集成,灵活|Integration, Flexibility

三排教室由北向南平行排开,这样的格局非常符合幼儿园的班级集成方式,可以让幼儿园有很灵活的划分年级组的选择。比如,可以将小、中、大班三个年级,各自集成在三个不同的楼层;也可以将三个年级各自集成在不同的三栋楼中。建筑师给了园方充分的灵活度,来应对使用中不时变化的要求。

Three rows of classrooms were arranged parallel from north to south. This pattern was very in line with the way of class integration in kindergartens. It allowed the kindergarten to have a flexible choice of grade groups. For example, junior, secondary and senior classes could be integrated into three different floors, or three grades can be integrated into three different buildings. The architect has given the gardener sufficient flexibility to cope with the ever-changing requirements in use.

▼沿街入口立面,entrance facade along the street   摄影:张超

▼色块式的立面,facade as colour blcoks   摄影:张超

▼标准教学单元北立面,north facade of the basic teaching units   摄影:张超

▼标准教学单元南立面,south facade of the basic teaching units   摄影:张超

 

多彩礼盒环抱的童年时光|The Childhood Surrounded by Colorful Gift Boxes

西侧的大操场,是整个幼儿园的主空间,它被多功能音体教室、连廊和单元教室三面环抱。三个面上的部分墙面,被设计成弧形曲面,增强了大操场被环抱的感觉。三个弧面依然强调了色彩在这个建筑中的主题位置,像是三个彩色的大礼盒,环绕着操场上跑跳嬉戏的孩子们。

The big playground on the west side is the main space of the whole kindergarten. It is surrounded by the phonetic classroom, the corridor and the unit classrooms. Part of the walls on the three surfaces was designed to be curved surface, which enhances the feeling that the big playground was surrounded. The curved surfaces still emphasize the thematic position of color in the building, such as three large colored gift boxes surrounding around children running and playing on the playground.

▼三个弧面强调了色彩在这个建筑中的主题位置,像是三个彩色的大礼盒,the curved surfaces still emphasize the thematic position of color in the building, such as three large colored gift boxes   摄影:张超;创意图片制作:张慧洁、陈树楠

 

材料的精致表达 Exquisite Materials

幼儿园的外立面采用铝板外饰面。通过对于铝板和土建墙身的进退尺寸的精确控制,建筑师在建筑外立面上实现了丰富的层次变化和细节效果。大形体的交错,小形体的交错,体现楼层变化的凹槽和突出线条,条窗的勾边,等等细节,都体显了建筑师对材料的精致表达。

The exterior facade of kindergarten are aluminum alloy sheets exterior decoration. By precisely controlling the advance and retreat dimensions of aluminum alloy sheets and civil walls, architects have achieved rich level changes and detailed effects on the facades of the building. The interlacing of large and small shapes, the grooves and prominent lines reflecting the floor changes, the edges of windows, and so on, all show the architect’s delicate expression of materials.

▼外立面采用铝板外饰面,exterior facades of kindergarten use aluminum alloy sheets   摄影:张超

▼围墙,enclosing wall   摄影:张超

▼教室内部,interior of the classroom   摄影:张超

▼音体教室,phonetic classroom  摄影:张超

▼洗手间,restroom   摄影:张超

▼主入口夜景,night view of the main entrance   摄影:张超

▼西操场夜景,night view of the west playground   摄影:张超

▼内院夜景,night view of the inner courtyard   摄影:张超

▼效果图,rendering

▼区位,location

▼总平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼地库平面图,basement plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

设计单位:启迪设计集团股份有限公司
主创建筑师: 李少锋
建筑设计:陈苏琳、方彪、吴洁、王翔、夏雨、张智俊
结构设计:袁雪芬、张志刚、陈光、孔成
设备设计:庄岳忠、吴卫平、周秀腾、张广仁
外装设计:李德生、杨飞
景观设计:张益欣
摄影:张超
项目详细地址: 江苏省 苏州市 吴中区太湖新城,芙蕖街西侧,原博街南侧,东太湖路北侧。
建筑面积(平方米): 20503.5㎡
设计时间:2014~2017
竣工时间:2019
结构形式:钢筋混凝土框架结构

More:启迪设计集团股份有限公司   更多关于他们:Tus-Design Group Co.,Ltd on gooood 

Post a Comment