Dengfenglai Guest House in Zhejiang, China by ZX STUDIO

Facing up to the ocean, looking up at the starry skylight

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 周鑫工作室(联系邮箱:zhouxin0406@126.com 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:ZX STUDIO on gooood. 
Appreciations towards ZX STUDIO (contact: zhouxin0406@126.com) for providing the following description:

 

限制和诉求 | Limitations and Claims

项目位于浙江省舟山市嵊山镇,当地民宿类项目有明确的执行手册,对总面积,每层面积,建筑高度均有限制,乃至对建筑风格也有所限制。进而造成建筑造型以及空间打造均极其受限。

This project is located in Shengshan Town, Zhoushan City, Zhejiang province. The local B&B project has a clear implementation manual, which limits the total area, floor area, height of the building, and even the architectural style. As a result, architectural styling and space creation are extremely limited.

▼民宿外观全景,overall exterior view of the guest house

嵊山岛作为中国最东边的有人居住的岛屿,空气潮湿,时有大风乃至台风,建筑选材受限,运输成本以及人力成本均较岛外有大幅上升。业主姐弟希望面积尽量用足,尽量每个客房要有不同的感受,并且每个房间都要有尽量多的看海界面;希望至少能打造成舟山地区排名前列的民宿项目,同时尽量控制造价。

As the most inhabited island in the east of China, Shengshan Island has humid air, strong winds and even typhoons. The construction materials are limited, and transportation costs and labor costs are significantly higher than those outside the island. The owner and sister hope that the area should be used as much as possible, try to have different feelings in each room, and each room should have as many sea-viewing interfaces as possible; hope to at least be the top-ranking B&B project in Zhoushan area, and try to control the cost.

▼民宿远景,上山坡道延续公路路径;拉长上山坡道,以放缓住客心境;到达山腰,方向弯折,让建筑突然完整呈现,distant exterior view of the guest house, the route leading up to the guest room extends the road, strengthening the route to relax guests; the guest room shows completely when the route comes to the hillside and bends

▼民宿主入口,入口同样做了多稿比选,但这并不难,难的是业主对当地政策的掂量,以及对设计方案的支持,main entrance of the guest house which is determined after several discussions about the design and taking the local policies and clients’ support into the consideration

 

形体与景观 | Form and Landscape

在概念设计沟通方案方向阶段,提供了十余概念方案供讨论,业主最终选择了这个几个体块咬合的方案。一年多时间里,陆续上岛十余次,一次业主提及,是不是还没去过荒村(当地一旅游景点),于是一并前往,到后一边闲聊一边继续讨论方案,此时业主提起,他们老家原本就在这个村,由于生活不便,村里人陆续才陆续搬离。她感觉实施方案里形体的错动咬合关系跟村落中散落错动的房子不无相似之处。或许是巧合,或许是相似形式牵引出了记忆。但可以明确的是,本案形体设计平面布局的出发点其实都是基于业主的诉求以及场地景观资源。

In the phase of conceptual design, more than ten conceptual plans were provided for discussion, and the owner finally chose this several block occlusion scheme. In more than a year, I have been on the island more than ten times. Once the owner mentioned, I haven’t been to a deserted village (a local tourist attraction), so I went there and went on a chat and continued to discuss the plan. Their hometown was originally in this village. Due to the inconvenience of life, the villagers gradually moved away. She felt that the staggered occlusion of the body in the implementation scheme was not similar to the scattered house in the village. Perhaps it is a coincidence, perhaps a similar form has drawn memories. However, it can be clarified that the starting point of the layout of the physical design of the case is based on the owner’s appeal and the site landscape resources.

▼民宿入院后场景,通过弯折放缓入户坡度,将绿地做成斜坡,减少压迫感,view after entering the courtyard, lowering the slope of the access by bending the route, turning the green space into the slope to reduce the sense of oppression

▼院内休息平台区,场地设计同样几经修改,受限于当地对绿化面积的控制,休息平台区被压缩,篝火区域被取消,the terrace inside the courtyard, due to the local limitation of the green space, after several changes, the terrace is reduced and the campfire area is cancelled

项目落成,七个房间各有不同,101有院有私享泳池区;201有画框海景,正对远处海中央岛屿;202有270度宽画幅海景;203有山色加海景;301是套房,客厅卧室均有宽画幅海景,卧室有整张床大小的星空天窗以及私家小院;302同样是复式套房,客厅270全景海面,卧室以及主卫均有星空天窗,另外还有海风露台以及宽敞独立小院。303躺在床上看山看海也能看星空。

The project is completed, the seven rooms are different, 101 have private pool area; 201 has a picture frame sea view, facing the central island in the distance; 202 has a 270-degree wide-format sea view; 203 has a mountain and sea view; 301 is Suite, living room bedroom with wide format sea view, bedroom with full bed size skylight skylight and private small courtyard; 302 is also a duplex suite, living room 270 panoramic sea, bedroom and main guard with starry skylight, and sea breeze terrace Spacious separate small courtyard. 303 lying in bed to see the mountains to see the sea can also see the stars.

▼民宿外观局部,一层泳池顺应场地将建筑包裹,partial exterior view of the guest house, the pool on the first floor embraces the house alongside the site

▼民宿外观局部,在面积严格限制的情况下,通过墙体楼板开洞,增加室内往外观看时的空间层次,partial exterior view, increasing the openings on the walls and floor slabs to enrich the scenery view under the condition of the limited area

 

路径与感受 | Path and Feeling

项目本身其实面积不大,建筑只有四百平方左右,场地相对岛上其它民宿项目,用地会稍微宽松。方案通过拉长上山路径,以及将院内路径弯折,适当拉长客人入住的行走路线,沉淀心境,增加客人对入驻民宿的期许。

▼民宿室外交通流线局部,拉长上山路径,将院内路径弯折,partial view of the outdoor circulation, stretching the path up the mountain and bending the path inside

The project itself is not large in size, and the building is only about 400 square meters. The site will be slightly looser than other projects on the island. The plan stretches the path up the mountain and bends the path inside the courtyard to appropriately lengthen the walking route of the guests, to precipitate the state of mind and increase the expectations of the guests.

▼室外庭院局部,蓝色的泳池和大海与白色的墙体和地面交相辉映,partial view of the courtyard, the blue pool and ocean complement the white walls and floors

▼室外庭院局部,采用白色混凝土片墙限定景观视野,partial view of the courtyard with white concrete walls defining the scenery view

▼室外庭院局部,部分步道采用木板铺地,partial view of the courtyard, some paths are paved with wood panels

 

空间与时间 | Space and Time

通过空间水平向以及竖向的多层渗透,加上开窗位置的变化,让进入室内的光线有控制的出现,将视线无限拉长,让空间流动。希望在小空间里,通过设计手法,将感知空间放大,将时间放缓,将空间类型做丰富。以期避免常规走廊串房间类型的项目里相对单调无趣的体验。

▼室外公共露台空间,the public exterior terrace

▼室内用餐区及室外露台区,享有极致的海景,interior dining area and exterior terrace with an amazing ocean view

▼一层书吧区,等待民宿主及客人们,用生活,慢慢使空间丰满,the reading area for owners and guests to enjoy the life

▼室内公共休息区,interior public rest area

Through the horizontal and vertical multi-layer penetration of the space, together with the change of the position of the window, the light entering the room is controlled to appear, and the line of sight is infinitely elongated, allowing the space to flow. I hope that in a small space, through the design method, the perceptual space will be enlarged, the time will be slowed down, and the space type will be enriched. In order to avoid the relatively monotonous and uninteresting experience in the regular corridor string type of project.

▼从客房室内透过玻璃窗俯瞰室外景色,overlooking the exterior scenery from the interior guest room through the glass window

▼二层客房局部,设有画框海景,partial interior view of the guest room on the second floor with a picture frame sea view

▼二层客房局部,享有山景和海景,partial interior view of the guest room on the second floor with a mountain and sea view

▼二层客房局部,享有270度宽画幅海景,partial interior view of the guest room on the second floor with a 270-degree wide-format sea view

▼三层套房的起居室空间俯视图,top view of the the living room of the duplex suite on the third floor

▼三层套房客房局部,享有270°全景海面,partial interior view of the duplex suite on the third floor with a 270-degree wide-format sea vie

▼三层客房的卧室空间,具有极好的景观视野,the bedroom of the guest room on the third floor with a good scenery view

▼三层客房的卧室空间,设有整张床大小的星空天窗,partial interior view of the the bedroom of the guest room on the third floor with full bed size skylight skylight

▼三层的私人室外露台,the private terrace on the third floor

 

房子与人 | A house with People

业主用了一年时间找地,半年时间寻找设计方,再经过一年时间,项目将近完工,为赶客流高峰,目前该项目已正常营业,但局部还在逐步完善,室内软装也在根据业主资金情况不断添置或优化。房子因人而活,也因人而变,因人而不同。

The owner spent a year looking for the land and half a year looking for the designer. After another year, the project is nearly completed. In order to meet the peak of customer flow, the project is now in normal operation, but part of it is still gradually improved. The house lives by people and varies from person to person.

▼民宿空间局部,方形洞口将室外的景观引入室内,partial interior view of the guest house, openings on the wall introduce the outside environment into the interior space

▼民宿的楼梯空间,stairs of the guest house

▼傍晚时分的民宿,exterior view of the guest house at dusk

▼一层平面图,1F plan

▼二层平面图,2F plan

▼三层平面图,3F plan

▼四层平面图,4F plan

▼1-1剖面图,1-1 section

▼2-2剖面图,2-2 section

▼3-3剖面图,3-3 section

项目名称:等风来
设计方:周鑫工作室
项目设计 年份:2018
项目完成年份:2019建成
主创及设计团队:周鑫工作室
项目地址:浙江舟山
建筑面积:约400㎡
摄影版权:木野
合作方:鑫海营造(施工方)
业主:吕艳 吕冬
产品:德国的摩根智能家居系统;美国博浪冷气地暖一体机;美国博浪承压模块热水系统;美国艾瑞克斯床垫;吉田雅阁智能马桶;德国innoci洁具

More: ZX STUDIO(联系邮箱 | contact: zhouxin0406@126.com) 更多关于他们,请至:ZX STUDIO on gooood. 

Post a Comment