Stepping Park House by VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)

Indoor forest in an urban context

Project Specs

Location:

非常感谢 VTN architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:VTN Architects on gooood.
Appreciation towards VTN architects for providing the following description:

场地位于胡志明市的一个新住宅区域内,北侧有一座公园。在胡志明市得到一块靠近绿色公共空间的场地是非常难得的。建筑师因此将重点放在设计一座将公园绿色景观引入室内空间的住宅,让它成为环境的延伸。

▼城市中邻近公园的住宅,house next to a park in the city

The site is located in a new residential area of Ho Chi Minh City, with a park on its northern side. It is a rare opportunity to get a site in Ho Chi Minh city, which is adjacent to a green public space. We therefore focused on designing a house which becomes an extension of its environment by integrating the green of the park into the interior space of the house.

▼住宅入口外观,exterior view and the entrance

建筑师通过在对角线方向上切割三层楼的体块创造一个大的贯通空间。在首层,这个空间作为起居室,朝向公园开敞;在顶层是绿色覆盖的家庭房间。围绕贯通空间的墙面覆盖着常春藤。百叶窗为顶层空间提供荫凉,贯通空间融合了交通流线元素和植被树木等自然元素,为私密房间提供自然光并营造了一种从公园到建筑整个三层楼的延续性感觉。住宅的目标是在室内创造一种森林一样的环境。

A large void was created by cutting the volume through the three floors, in the diagonal direction of the section. On the ground floor, the void serves as living room, open to the park; on the top floor as a green covered family room. The façade surrounding the void is covered with ivy plants. Louvres provide shadow on the top floor. The void incorporates both circulation elements and natural elements like plants and trees, providing the private rooms with additional natural light. It gives a feeling of continuity of the park, to all three floors of the building. The house aims to create an environment similar to a forest, despite being indoors.

▼贯通空间在一层作为起居室并朝向公园开放,the void on the ground floor serves as living room, open to the park

▼沿住宅对角线的贯通空间-楼梯,a void was created in the diagonal direction of the section-stairs

向上沿对角线开放的贯通空间形成烟囱效应,为住宅带来自然通风。这样可以实现空调使用的最小化。在空间中行走,人能够感受到从起居室到顶层的风。绿色立面缓冲了热带气候的强烈阳光。这种设计模式成为热带气候住宅的范例。

The void that is opened diagonally upwards brings natural ventilation through the house, as a result of the chimney effect. In that way the use of air conditioners is minimized. Walking through the space, one will feel the wind moving from the living room to the top floor of the house. Green facade eases the intense sunshine of the tropical climate. The model becomes a precedent for housing in tropical climates.

▼向上沿对角线开放的空间形成烟囱效应为住宅带来自然通风,the void that is opened diagonally upwards brings natural ventilation through the house as a result of the chimney effect

▼百叶窗为顶层空间遮蔽阳光,绿色立面缓冲了热带气候的强烈阳光,louvres provide shadow on the top floor and green facade eases the intense sunshine of the tropical climate

与公共空间形成对比,私密房间如卧室设置在实体体块中。在窗口种植的树木遮挡直射阳光、降低吹入热风的温度并用绿色照亮室内空间。

Contradictory to the common spaces, private rooms such as bedrooms are placed in solid volumes. Planting trees in the opening of these volumes blocks direct sunlight, cools the wind and brightens up the interior space with green.

▼卧室位于封闭的实体空间中,bedrooms are placed in solid volumes

▼窗口种植的树木遮挡阳光和冷却热风,planting trees in the opening direct sunlight, cools the wind

这座住宅是“House for Trees”(树林之屋)系列的最新作品。越南绿地稀缺已经造成了许多环境问题如城市洪水、气候过热和空气污染。寻求解决这一问题的途径是建筑需要重视的一项紧迫挑战。VTN architects即使在小型住宅中都尽可能的融合绿色植被,在城市中创造一片公园,最终使“绿色建筑”遍布整个世界。

This house is one of the latest projects in a housing series called “House for Trees”. The shortage of green space in Vietnam is causing environmental problems such as urban flooding, overheating and air pollution. Presenting a solution to this problem is an urgent challenge that architecture needs to address. VTN architects integrates green as much as possible even in small houses, creating pockets of park in the city, and eventually aim for the “green building” to spread to the world.

▼洗手间,bathroom

▼住宅夜景,night view of the house

▼一层平面图,ground floor plan

▼二层平面,first floor plan

▼三层平面,second floor plan

▼屋顶平面,roof plan

▼立面,elevation

▼剖面,section

Project name: Stepping Park House
Status: completed 2018
Location: Ho Chi Minh City, Vietnam
Site Area: 252 m²
GFA: 475m²
Design Firm: VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Principal Architects: Vo Trong Nghia, Hidetoshi Sawa
Project Architects: Nguyen Van Thien
Photography: Hiroyuki Oki
Contractor: Wind and Water House JSC

More:  VTN architects  更多关于他们:VTN Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment