Spiral by I.R.A.

A jewel-like skeleton reaching above the sky

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 I.R.A. 将以下内容授权gooood发行。 更多关于他们:I.R.A. on gooood.
Appreciation towards I.R.A. for providing the following description:

该项目位于东京的一处狭长场地,是为一对夫妇打造的独栋住宅。除了满足业主提出的要求之外,设计还需要考虑道路、街道立面、地形以及朝向等一系列条件限制。

Narrow city type site shape that can be said to be one of the best in Tokyo. It is a detached house for two couples who are required to meet all the conditions such as roads, frontage, terrain, and directions, and the restrictions imposed by them.

▼住宅概览,overall view ©Nobuaki Nakagawa

与一般的业主不同,该房屋的主人希望拥有一个超封闭的居住空间;另一方面,在小型场地建造房屋时需要满足当地法规在容积上的限制。最终的房屋呈现为一个由道路、层高以及对角线定义的宝石般的形态。

The client rarely (for our clients) wanted an ultra-closed space. On the other hand, there were also domestic demands for maximum volume on a limited small site. It becomes a jewel-like skeleton when restricted by roads and altitude and marked diagonal lines.

▼建筑呈现出由道路、层高以及对角线定义的宝石般的形态 ©Nobuaki Nakagawa
a jewel-like skeleton when restricted by roads and altitude and marked diagonal lines

建筑的空间布局不仅仅取决于它的大小比例,还致力于让一层空间显得更加开阔,同时增加二层空间的深度、提升三层空间的高度。在此基础上,所有的场景需要形成彼此连接的关系,使建筑内部形成一个贯通的整体。为了实现这些目标,建筑师尽可能地选用钢架和钢板来定义空间边界,并将平时用于支撑门窗的轻质基材作为建筑的支撑元素。该做法使得外墙可以尽可能地扩展至场地边界线,既保证了空间的宽度,又让4.8米高的悬挑空间得以实现,从而为建筑赋予凌空而立的观感。

▼一层门厅和自由空间,hall way and free space at the first level ©Nobuaki Nakagawa

 

▼走廊,corridor ©Nobuaki Nakagawa

▼平时用于支撑门窗的轻质基材作为建筑的支撑元素 ©Nobuaki Nakagawa
the weak material that normally only plays a role
as a base material that supports the sash supports the building

▼二层通往三层的楼梯,stair leading to the third level ©Nobuaki Nakagawa

▼顶层天窗,skylight ©Nobuaki Nakagawa

▼屋顶露台,terrace ©Nobuaki Nakagawa

▼卧室,bedroom ©Nobuaki Nakagawa

The volume of architecture is not just proportional to its size. According to the program, visually give space as much as possible on the first floor, depth on the second floor, and height on the third floor to connect all scenes continuously and bring depth to the architecture. Can you do it? Therefore, we tried to restrain members as much as possible by using steel frame and steel plate structure together. As a result, the weak material that normally only plays a role as a base material that supports the sash supports the building, the free outer wall peels off to the site boundary line to secure the width of the building, and a cantilever of 4.8 m is secured. This has been achieved, and it has become possible to reach a height that allows it to reach above the sky.

▼二层餐厨空间,kitchen and dining area ©Nobuaki Nakagawa

▼浴室,bathroom ©Nobuaki Nakagawa

旋转楼梯和中庭空间在每个楼层通过立体而流畅的视觉线条连接起来,营造出一个具有深邃感的空间。

Spiral stairs and voids arranged around each floor are connected by three-dimensional flow lines and visual lines, creating a deep space.

▼楼梯细节,spiral stairs ©Nobuaki Nakagawa

▼三层走廊,corridor on the third floor ©Nobuaki Nakagawa

外立面采用了弹性良好且防水的纤维增强塑料,实现了无接缝的施工。在建筑师看来,简洁而不加修饰的空间以意想不到的方式扩张了建筑的感官体验,使该项目成为密集都市环境中的一处难得的平衡点。

Elastic FRP waterproof was used for the outer skin, aiming for seamless construction. I think that the volume of non-details expands this architecture sensually. It can be said that this architecture is the base point of modern urban housing in order to scoop up the equilibrium of dense cities.

▼街道视角,view from the street ©Nobuaki Nakagawa

▼一至三层平面图,floor plans ©I.R.A.

▼立面图,elevations

Building name: spiral
Design: Akinori Kaseya + Daisuke Tsunakawa/I.R.A.
Structure: Yasuhiro Kaneda/yasuhirokaneda STRUCTURE
Location: Higashimurayama, Tokyo
Main applications: Private housing
Main structure: Steel frame partly steel plate structure
Number of floors: 3 floors above ground
Site area: 48.49m²
Building area: 29.07m²
Total floor area: 73.48 m²
Construction: Ogawa Kyoritsu Construction Co., Ltd.
Completion: January 2018
Photo: Nobuaki Nakagawa

More: I.R.A. 。 更多关于他们:I.R.A. on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment