Soften the presence – Renovation of Jing’an Business Building, China by ArchUnits

The new dancing staircase hovers from floor to floor, creating an exclusive atrium image

Project Specs

Design:
Location:

感谢 ArchUnits一栋设计工作室予 gooood 分享以下内容。更多关于:ArchUnits on gooood
Appreciations towards ArchUnits for providing the following description:

ArchUnits|一栋设计工作室近期完成了上海静安寺附近一处建筑更新,将一栋陈旧、拥挤的90年代旧式办公楼(静安商楼)转化成了开放、交流、共享的新型办公休闲社区(MORE华山)。

Shanghai-based young architectural office ArchUnits has recently completed the exterior and interior renovation of an office building near Shanghai Jing’an Temple. The original building, built in the 1990 and packed with crowded small office rooms, has been transformed into a new type of office community of openness, communication and sharing – MORE Huashan.

▼更新后的办公建筑外观,exterior of the office building after renovation

建筑位于前法租界区域的边界地带。建筑本身虽然并非历史建筑,但它被葱郁的香樟树和绵延的花园里弄住宅环绕,周围平和而沉静。因为历史风貌区附近严格的改造限制,因此从设计策略上我们选择不改变原有建筑高度、建筑轮廓和主体结构。面向华山路的一大片混凝土实墙是原建筑的至高点,并且被视为此建筑的辨识标志。它被保留了下来,并且成为了设计的起点。

▼旧楼原貌,original exterior

The building is located in the former concession area of Shanghai. It is not a historical building itself, but it is surrounded by a wild profusion of camphor trees and traditional lane houses. Due to strict renovation restrictions near the historical area, the original height, building outline and main structure is kept untouched strategically. A large tall concrete wall facing Huashan Road is the highest point of the original building, and was regarded as the symbol of this building. The tall wall is retained, and it becomes the starting point of the design.

▼设计图解,design diagram

由这面墙展开,借鉴几何拓扑的一些技术,ArchUnits以关键部位的一些曲面变形重构了外墙面的形态关系。以局部带动整体,缓和了原来生硬的建筑边界,从而“柔化”整栋大楼的视觉观感。这使得建筑面向周边历史街区的气场更加柔和。立面的虚实层次也进一步丰富:既有高墙为实;半实半虚的竖向格栅提供西晒遮阳,从而获得更均匀的办公光线环境;两者之间,我们留出了透明的缝隙,这一缝隙对应着室内的中庭,将室外的阳光和树影带入室内。丰富的透气层次感削弱了建筑的体积感,从而也减轻对周围老房子的压迫感。

Starting from the tall wall, ArchUnits has re-formed the morphological relationship of the facade with some curved surface in key locations, so as to mitigate the original rigid building boundary, and soften the visual perception of the whole building. This makes the building have a softer presence in the surrounding historical district. The layer of transparency of the facade is further enriched: the tall wall is solid. The vertical lamella acts as west sunshades to provide a more even light environment for the office area. A curved transparent “gap” is created between the wall and the lamella, corresponding to the interior atrium, which brings the sunlight and tree shadows indoors. The permeability of facade make the building less volumetric, thereby alleviating the pressure on its neighbour lane houses.

▼立面的虚实层次进一步丰富:既有高墙为实;也有半实半虚的竖向格栅提供西晒遮阳,the layer of transparency of the facade is further enriched: the tall wall is solid. The vertical lamella acts as west sunshades

▼关键部位的曲面变形重构了外墙面的形态关系,designers have re-formed the morphological relationship of the facade with some curved surface in key locations

▼从窗外看室内中庭,view towards the interior atrium through the window

在室内,ArchUnits则大刀阔斧地使用减法。克制的材质使用和简洁的边界突出了贯穿四层的中庭的空间感。这一中庭空间也如实映射了外部立面,制造了密切的内外关联性。这使得整栋建筑有了一个面积虽小但名副其实的空间中心,人员、阳光、空气、人员、交流都围绕此密切展开。

For interior renovation, ArchUnits mainly did subtractions. The restrained use of materials and the concise atrium enclosure accentuate the spatial quality of the four-storey atrium. This atrium space is also a reflection of external facade, creating an intimate internal and external correlation. It is the small but veritable centre of the space, where people, sunlight, air, and communication closely interact with each other.

▼室内大刀阔斧的使用减法,for interior renovation, ArchUnits mainly did subtractions

▼克制的材质使用和简洁的边界突出了贯穿四层的中庭的空间感,the restrained use of materials and the concise atrium enclosure accentuate the spatial quality of the four-storey atrium

中庭作为空间中心,需要一个焦点。我们选择让楼梯扮演此角色,成为一个独特的空间装置。重新设计的楼梯逐层盘旋舞动,创造一个独属的中庭形象,吸引更多的人使用中庭,激励交流的密度,起到了画龙点睛的作用。

As a spatial centre, a focal point is needed for the atrium. The staircase is offered to play such a role as a unique spatial installation. The new dancing staircase hovers from floor to floor, creating an exclusive atrium image, attracting more people to use the atrium, and increasing the density of communication.

▼重新设计的楼梯逐层盘旋舞动,创造了一个独属的中庭形象,the new dancing staircase hovers from floor to floor, creating an exclusive atrium image

▼俯瞰楼梯空间,overview of the staircase

▼建筑一侧夜景,night view of one building side

▼建筑整体夜景,night view of the building

▼改造后平面图,typical  plan after renovation

▼改造后立面图,elevation after renovation

Credits:
业主:致灏投资
建筑师:ArchUnits|一栋设计工作室(http://www.archunits.com/
设计团队:张朔炯,倪晨昊,刘林,郑思宇
结构和机电:上海爱建建筑设计院
照明:张晨露
摄影:苏圣亮
地址:上海市静安区华山路
面积:2800 m2
完工时间:2019.01
柔化的气场 – 静安商楼建筑更新
Client: Hao Capital
Architect: ArchUnits (http://www.archunits.com/)
Design Team: Shuojiong Zhang, Chenhao Ni, Lin Liu, Siyu Zheng
Structure&MEP: Shanghai AJ Architect & Engineer Ltd.
Lighting: Chenlu Zhang
Photographer: Shengliang Su
Location: Huashan Road, Jing’an District, Shanghai, China
Area: 2800 sqm
Completion Time: 2019.01

More: ArchUnits一栋设计工作室  更多关于:ArchUnits on gooood

Post a Comment