Colinas do Cruzeiro Islamic Cultural Centre by Estúdio AMATAM

Islamic architectural grammar leads the minimalistic spaces

Project Specs

Location:

感谢 Estúdio AMATAM 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:estúdio AMATAM on gooood
Appreciations towards Estúdio AMATAM for providing the following description:

许多区域、建筑、空间并没有局限在物理和材料层面的呈现,它们还能够在神性与世俗的不断对话中创造感知,吸引着人们的灵魂和想象。建筑师设计这座位于Odivelas城市中Colinas do Cruzeiro区域的伊斯兰文化中心的目的是打造建筑的空间性和象征性特质,这些特质可能会潜在地触发来访者对神秘和神圣的感知。

There are territories, buildings, spaces that represent more than just their physical and material dimension. They have the ability to create sensations and appeal to our spirit and our imagination, in a constant dialogue between the sacred and the profane. Our intention for this Islamic Cultural Centre – located in Colinas do Cruzeiro, Odivelas – was to provide the space with spatial and symbolic qualities that potentially could create in the visitor an awareness of the mystic and the sacred.

▼文化中心入口接待处,reception at the Culture Centre entrance

▼展厅区域回望入口,look back from the gallery

作为一个致力于传播伊斯兰文化的场所,文化中心是为整个区域服务的,它是一个交流和文化知识共享的空间。基于此目的,文化中心需要有一个展览空间、一个传播文学的空间、一个会议/学习室和男女祈祷空间。空间规划按照层次等级分布,更具公共性的功能布置在靠近入口的区域,较为私密的空间位于建筑的最深处。

Being a space dedicated to spread the Islamic identity, it is also a space for the whole community, a space for dialogue and sharing of culture and knowledge. Therefore, the program for this Centre had to contemplated an exhibition space, a space for dissemination of literature, a meeting/studding room, and a male and female prayer space.The program was distributed hierarchically and taking into account which functions were of more public character – located in the area closest to the entrance – and the ones more reserved – located in the innermost part of the Centre.

▼文化中心内包括一个展览空间、一个传播文学的空间、一个会议/学习室和男女祈祷空间,the program for this Centre had to contemplated an exhibition space, a space for dissemination of literature, a meeting/studding room, and a male and female prayer space

Odivelas伊斯兰社区是葡萄牙最大的伊斯兰社区,因此建筑师必须打造一个向整个社区开放的空间,让人们能够在这里进行一系列的文化、宗教活动。同时,文化中心不仅要为社区服务,还要为那些可能有兴趣深入了解这一文化的整个群体服务。结合项目需求,空间设计以基于伊斯兰建筑文化想象的角度出发进行设计,建筑师在其中重点突出了给予他们灵感的元素如尖马蹄形的拱门和交叉拱顶。从这些元素出发并将它们转化为现代语言,建筑师创造了一个独特的空间,空间被划分为若干不同内部区域,通过拱门的动态流线相互连接,引导来访者在文化中心内部穿行。雕塑般的体量激发人们的感官体验,曲线与流动的形式展现着伊斯兰建筑的语言,在穿越整个内部空间的路线上形成不同的场景。

▼连接入口区域的第一个展厅,gallery 01 next to the entrance

▼尖马蹄形的拱门,pointed horseshoe arches

The Odivelas Islamic community is one of the largest of its kind in Portugal, so it was imperative to provide a space open to the community in general, where a set of cultural and religious activities could take place, not only to serve the elements of this community, but also the population in general, who might has an interest in knowing better this culture.  Together with programmatic needs, the space was developed from a formal point of view based on the imaginary of Islamic architectural culture, of which we highlight the inspiration in elements such as pointed horseshoe arches and groin vaults. Starting from these elements and transforming them into a contemporary language, we have created a space environment that is divided into several interior spaces that interconnect each other through the dynamic flow of the arches that leads the visitor in a journey through the interior of the Cultural Centre. The interior volumetry was sculpted in order to stimulate the senses, through curved and fluid forms that remember the Islamic architectural grammar, creating several different moments along the route through the space interior.

▼不同区域通过拱门的动态流线相互连接,引导来访者在文化中心内部穿行,interior spaces interconnect each other through the dynamic flow of the arches that leads the visitor in a journey through the interior of the Cultural Centre

▼会议学习空间,meeting/study room

在材料和色调方面,建筑师选择了一种优雅而谨慎的语言,在一些特定的空间中采用近乎极简的设计策略以强调那些最具雕塑形态的区域。在展览空间中,建筑师打造了一个更为中性的环境,主要色调为白色,让那些裸露的元素毫无遮挡的凸显出来。同时,设计策略也有意识地强调宗教空间的特性:精心使用的白色、对光线的处理都旨在实现这一目的。

Concerning the material palette, we opted for a language that is above all elegant and discreet, and in some specific spaces the approach is almost minimalistic, in order to emphasize some of the most sculptural spatial gestures. In the exhibition spaces, a more neutral environment was proposed, predominantly white, so that the exposed elements have the deserved prominence. However, this design decision also intends to emphasize the religious space character, so the careful use of white, and the light treatment, intends to achieve this goal.

▼一些特定的空间中采用近乎极简的设计策略以强调那些最具雕塑形态的空间区域,in some specific spaces the approach is almost minimalistic, in order to emphasize some of the most sculptural spatial gestures

在祈祷室中,建筑师延续了原有策略,通过在男性祈祷室中使用木质元素和在女性祈祷室中使用彩色乙烯基覆盖层,为空间提供了视觉与触觉的舒适性。

In the prayer spaces, the previous strategy was continued, but providing the spaces with some extra visual and tactile comfort through the application of wooden elements in the male prayer room, and coloured vinyl covering in the female prayer room.

▼男性祈祷室中使用木质元素,the application of wooden elements in the male prayer room

▼材料为空间增添了视觉与触觉的舒适性,material provides the space with some extra visual and tactile comfort

最后一处对伊斯兰元素的参考是在入口区域种植的橄榄树,它的存在旨在打破主导的极简精神,赋予环境以自然感染力。这一元素的存在提升了空间的象征性特质,以一种引人深思的存在邀请路人进入。综上所述,建筑师倾向于按照这一目的推进项目:创造一个拥有自己身份识别性的空间,人们能够在这里辨识出引导这一空间诞生的文化和宗教的根源。

A final reference to the use of an Olive tree within the entrance area. Its placement aims to break the predominant spiritual minimalism, endowing the atmosphere with a contagious natural force. The presence of this element elevates the space symbolic features, endowing it with a contemplative presence and invites the passer-by to enter. In conclusion, we predisposed to carry out this project with the goal of creating a space with its own identity and where people might be able to identify the cultural and religious roots that led to the creation of this Cultural Center.

▼入口区域种植的橄榄树旨在打破主导的极简精神,赋予环境以自然感染力,an Olive tree within the entrance area aims to break the predominant spiritual minimalism, endowing the atmosphere with a contagious natural force

▼剖面A,section A

▼剖面B,section B

Project: Colinas do Cruzeiro Islamic Cultural Centre
Architects: Estúdio AMATAM
Authors: João Amaral, Manuela Tamborino
Collaborators: Ruy Cardoso, Vera Ferreira
E-mail address: info@estudioamatam.com
Website: www.estudioamatam.com
Photographer: Invisible Gentleman | http://invisiblegentleman.com/
Client: RUTOC – Properties, Lda.
Site of the building: Avenida Miguel Torga, Colinas do Cruzeiro, Odivelas, Portugal
Completion date: October 2018
Total area in square meters: 121 m²
Cidade/data: Almada, May 2019
nome: João Pedro Escaleira Amaral

More: Estúdio AMATAM  更多关于他们:estúdio AMATAM on gooood

Post a Comment