Siamese Ratchakru by Creative Crews Ltd.

An example of how abandoned structures could be revived to become desirable development and architecture relevant to current times

Project Specs

Location:

来自 Creative Crews Ltd. 对gooood的分享。更多请至:Creative Crews Ltd.  on gooood 
Appreciation towards Creative Crews Ltd. for providing the following description:

Siamese Ratchakru是一个商住混合综合体,由办公楼和公寓组成。在1997年亚洲金融危机时,泰国的房地产市场遭受严重冲击,即使在10年后在曼谷依然能不时看见烂尾工地。Siamese Rat chakru便是其中一个。2011年,政府推出新的法令,在不危及人生安全的情况下,允许这些项目继续完工。

Siamese Ratchakru is a mixed development project comprising of two towers; an office and a condominium. During the 1997 Asian financial crisis, the real estate market crashed. More than 10 years later, there were still evidence of abandoned construction sites around Bangkok, Siamese Ratchakru was one of them. In 2011, the government released an act to waive impeding regulations to allow these projects to be completed without compromising people safety.

▼建筑外观,exterior view

▼项目基于既定的地基、结构和体量进行设计,the project was based on the existing structural foundations and within the approved building footprint and height

▼项目由办公楼和公寓两栋体量组成,the project comprises two towers: an office and a condominium

建筑师须利用已建成的地基和结构,按照当初审批通过的建筑体量进行设计。办公楼靠近场地边界,空间无法向外延伸。作为回应建筑师在建筑本体雕塑出多个开放空间引入阳光和自然通风。这种布局也提供了更多的花池和阳台,创造出更舒适的办公环境。为了弥补公共开放空间所损失的使用面积,建筑师重新调整了停车场的布局使之更高效。原设计中一整层的停车场被改为可销售的公寓。

The architect had to work with existing structural foundations and within the approved building footprint and height. With the office tower, existing footing prescribed its position close to the site boundary, thus disallowed opportunities for openings. As a response the architect carved into the block allowing multiple openings for natural light and ventilation. The arrangement afforded the opportunity for planter boxes and balconies leading to more appealing workspaces. In order to compensate for missing area carved from the block, parking is re-planned to be more efficient resulting in a parking floor reduction, thus replaced with a condominium floor.

▼建筑本体雕塑出多个开放空间引入阳光和自然通风,the architect carved into the block allowing multiple openings for natural light and ventilation

▼办公楼立面细部,facade of the office tower

公寓塔楼, 因为大部分单位面积较小,建筑师在设计中悬挑阳台,且每个阳台角度都精心设计朝向城市,避免看向公寓前面的办公楼。受限于已建成的结构柱位置,公寓面宽较窄,因此室内空间细致的布局十分重要。建筑师对相邻两户之间的隔墙进行曲折化处理并整合机电空间。绿墙延公寓楼边缘而下,与大楼内部绿植和公共空间尽量结合并隐藏了消防楼梯 。Siamese Ratchakru是一个充分利用废弃结构并使之成为符合时代的建筑的范例。

For the condominium tower, the architect proposed cantilevered balconies, as the majority of units are small. The balconies are angled to direct views towards the city and away from the office tower in front. Restrictions of the prescribed column positions made for a relatively narrow configuration, and so careful planning was essential to create the best possible internal environment. This was done by folding the shared wall and aligning the service functions. Planted walls run down both edges of the residential tower, concealing fire escapes and internal planting is integrated as much as possible in common areas; shared facilities deck and lobbies. Siamese Ratchakru is an example of how abandoned structures could be revived to become desirable development and architecture relevant to current times.

▼公寓楼的阳台皆被精心布局朝向城市且不受办公楼遮挡,the balconies are angled to direct views towards the city and away from the office tower in front

▼悬挑阳台,cantilevered balconies

▼绿墙延公寓楼边缘而下,planted walls run down both edges of the residential tower

▼室外公共区域,outdoor public area

▼公寓室内空间,interior of the condominium

▼办公楼地下一层平面图,office basement floor plan

▼办公楼首层平面图,office ground floor plan

▼办公楼夹层平面图,office mezzanine floor plan

▼办公楼八层平面图,office 7th floor plan

▼办公楼九层(公共层)平面图,office 8th facilities floor plan

▼办公楼顶层平面图,office roof top plan

▼公寓楼二十七层平面图,26th floor plan

▼公寓楼二十八层平面图,27th floor plan

▼公寓楼顶层平面图,roof floor plan

▼办公楼立面图,office elevation

▼公寓楼立面图,condominium elevation

▼剖面图,section

项目名称: Siamese Ratchakru
建筑事务所:Creative Crews Ltd.
事务所网站:http://creative-crews.com/
联系电邮:pr@creative-crews.com
主创建筑师:Puiphai Khunawat
项目位置:Bangkok, Thailand
项目年份:2014
建筑面积:29000平方米
摄影:Spaceshift Studio
摄影师网站:http://spaceshiftstudio.com/
其他参与者:
室内设计合作方:Somdoon Architects Ltd.
业主:Siamese Assets Co., Lt.
结构工程师:Siamese Assets Co., Ltd.
机电工程师:Siamese Assets Co., Ltd.
景观设计:Sanitas Studio Co., Ltd.
施工管理:Siamese Assets Co., Ltd.
施工方:Ritta Co., Ltd.
项目预算:65亿泰铢
Project name: Siamese Ratchakru
Architect’ Firm: Creative Crews Ltd.
Website: http://creative-crews.com/
Contact e-mail: pr@creative-crews.com
Lead Architects: Puiphai Khunawat
Project location: Bangkok, Thailand
Completion Year: 2014
Gross Built Area (square meters or square foot): 29,000 sqm.
Photo credits: Spaceshift Studio
Photographer’s website: http://spaceshiftstudio.com/
Other participants
(eg. collaborators, clients, consultants, etc):
Interior Design Collaborator: Somdoon Architects Ltd.
Client: Siamese Assets Co., Lt.
Consultants:
Structural Engineer: Siamese Assets Co., Ltd.
MEP Engineer: Siamese Assets Co., Ltd.
Landscape Architect: Sanitas Studio Co., Ltd.
Construction Manager: Siamese Assets Co., Ltd.
Main Contractor: Ritta Co., Ltd.
Construction Budget: 650 Million THB
Brands / Products
Ratchada Marble – Granite Stone
AGC Flat Glass Plc – Insulated Laminated Glass with Low-E
RODENA Co., Ltd. – Furnishing

More:Creative Crews Ltd.  更多请至:Creative Crews Ltd.  on gooood 

Post a Comment