Shelter by Esoteriko Interior Architecture

A multifunctional recreation center with simple texture

Project Specs

Location:

非常感谢 Esoteriko Interior Architecture 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Esoteriko Interior Architecture for providing the following description:

这间位于悉尼市区一条小巷里的多功能康体中心,旨在给顾客提供一种意想不到的奢华享受,让人体验最具品质的澳大利亚生活方式。原有的半工业空间被改造成一个光线充足的庇护所,空间中的肌理、声音、光源以及特殊的气味,都在取悦着客人的多重感官。每个空间都既独立又紧密相连,空气中总是散发着桉树和雪松的独特气味。

▼入口空间,entrance © Tom Ferguson

An unexpected luxury in a back alley of an urban area of Sydney. The pre-existing semi-industrial space has been transformed into a sanctuary that draws in light. A multifunctional wellness centre to emulate the quality of the Australian lifestyle. All the human senses were considered throughout; texture, sound, light, as well as particular scents. Each space feels distinct, yet seamlessly inter-related, always with a hint of Eucalyptus and cedar wafting on the air, and an abundance of natural light. A quintessentially Australian vernacular established.

▼与庭院连通的水吧,the juice bar connected with the courtyard  © Tom Ferguson

委托方希望把冰浴、桑拿、健身房和果汁吧四个截然不同但又相互关联的“健康”项目结合在一起,将冷、热、喧闹、安静、黑暗、明亮等元素在一个整体中呈现。设计团队在严格的预算和旗舰品牌的特定标准下,从空间中传达一种简洁的奢华感。

Our clients vision was to combine four distinct yet inter-related programmes of ‘wellness’ under the one roof; ice baths, saunas, gym and juice bar: Hot, cold, loud, quiet, dark, light. Importance was placed upon the space conveying a sense of uncomplicated luxury, the flagship for an intended global Australian Brand, with strict budget restraints.

▼光影斑驳的半露天庭院,light and shadow dappled semi-open courtyard © Tom Ferguson

现有的场地条件给项目带来了挑战:在200平方米的棚屋状结构中,需要容纳各种各样的功能设备,同时仍保持空间的宽敞。设计团队对采用了克制色彩和精选材料的空间进行简单组织。内部空间的规划经过改进后,以一种简单而有效的方式传达了其独特的感觉。轻盈的纹理、桉树和前侧露台,构建出一种独具澳大利亚风格的质感。简单的木屏风在室外空间与澳洲北部明媚的阳光相互交织,形成了室内外空间的无缝互动。

The existing site offered up its challenges. The shed-like structure required to accommodate varied programmes within 200 square metres while still maintaining a generosity of space. The Design approach was a simple organisation of space with a restrained and carefully considered palette of materials. The interior planning was refined to express itself in an uncomplicated and efficient manner. A particular sense of an Australian vernacular was established- light textures, gum trees, and a verandah out the front. The often- harsh Northern Australian light is dappled throughout the external spaces with simple timber screens. A seamless interaction between the indoor-outdoor spaces.

▼简单的木屏风在室外空间与明媚的阳光相互交织,the simple wooden screen is interwoven with the bright sunlight in the outdoor space © Tom Ferguson

项目的选材增强了半工业仓库和露台场地的独特风格,建立起了清晰的“品牌”调性,使整个空间散发着一种简约而精致的质感。雪松的淡粉色调与精制的不锈钢饰面板、手工切割的白色瓷砖分别形成了鲜明对比和完美平衡。暖灰色混凝土地板饰面将不同空间融合在一起,“极地白色”的木结构、“令人难忘”的灰色墙壁以及显眼的橙色花岗岩和桉树分别作为不同空间区域的背景。

Materials enhance the unique semi- industrial warehouse and terrace site, and establish a clear ‘brand’ palette. An essence of premium simplicity, distilled. The pinky hues of fragrant cedar delicately balance with the cool reflections of finished stainless steel and textural hand cut white tiles. Warm grey concrete floor topping unites the spaces, set against a backdrop of ‘polar white’ painted timber work, ‘unforgettable’ grey to the walls and highlights of textured orange granite and Eucalyptus.

▼接待大厅及物品存放柜,reception hall and storage cabinets © Tom Ferguson

▼从接待处看向物品存放空间,view to the storage space from the reception desk © Tom Ferguson

▼浴室入口,entrance of the bathroom © Tom Ferguson

▼桑拿空间,the sauna room © Tom Ferguson

为了适应如更衣室等必要的设施,项目需要进行适当的插入程序以在简单的倾斜棚状结构中增强空间规模和自然光线。这些空间由屏障而非墙壁定义,在营造出开放感的同时仍保留相应的隐私空间。人造光源从天花板上洒下,追踪横梁并照亮局部。整个室内空间的光线也从提供自然采光的开放式入口、集会空间、健身房再到桑拿浴室逐渐减弱。

Any required insertions, to accommodate necessary programme such as change rooms, are intended to enhance the scale and natural light within the bones of the simple raked shed like structure. The spaces are defined by screens rather than walls, creating a sense of openness, while still maintaining acceptable levels of privacy. Artificial lighting is pulled down from the ceiling, tracing the cross beams and illuminating vertically in parts. A gradual descent from the naturally illuminated open entry and gathering space into the darkening and intimate space of the gym and sauna beyond.

▼更衣室,changing room © Tom Ferguson

▼项目场地俯瞰,aerial view © Tom Ferguson

▼走廊,corridor © Tom Ferguson

▼洗手池,the sink © Tom Ferguson

PROJECT NAME:Shelter
‘FEELS LIKE A SPA. WORKS LIKE A GYM’ Shelter
LOCATION:3 Goldman Lane, Double Bay, Sydney, NSW, 2028
DESIGNED BY / COMPANY NAME:Esoteriko Interior Architecture
WEBSITE:https://www.esoteriko.org/
FLOOR AREA IN M2:200 sq. m
PHOTOGRAPHER:Tom Ferguson

More: Esoteriko Interior Architecture

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment