Shed for Firewood by Clou Architekten

The unexpected structure awakens curiosity and sits poetically in this popular recreational area on the edge of the woods.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 Clou Architekten 对gooood的分享。
Appreciation towards Clou Architekten for providing the following description:

Holzkorporation Dübendorf工厂坐落于Geeren社区,其一侧紧依林地边界。随着新构筑物的搭建,场地环境逐渐向林地蔓延。该构筑物以六根粘结的云杉木为基础,其中每一根都与三根屋顶梁和一侧的纵梁相接。该木结构栖身于依地势而躺的混凝土地基上,四根钢缆于结构中间穿过并对其进行加固。

The work yard of the Holzkorporation Dübendorf, is situated right along the edge of the woods, nestled in a community called Geeren. With the building of the new structure, the complex was extended towards the forest. Six glued spruce wood binders form the primary structure, each of which is connected to three roof beam and a girder on one side. The wood construction sits on a concrete foundation, which slopes naturally along the terrain. Four steel cable crosses reinforce the structure in the middle binder field.

▼坐落于混凝土基础上的建筑,the wood construction sits on a concrete foundation

墙面,雨棚加强筋和结构接合处仅依靠一根钉连接,使结构如活页一样可以在铰接处旋动。这些看似层层分明的结构元素,在该建筑中获得了统一的视觉效果。将石棉水泥屋顶下方的木板条漆成灰色调,该空间的统一性又获得了进一步加强。

Wall cladding, awning stiffeners and binders are connected with simple pegs and are spun like a web around the girders and binders. Elements with a seemingly clear hierarchy merge into one element. By colouring the slats under the eternit roof in a grey tone, this image is further strengthened.

▼不同的建筑元素展现为统一的韵律,elements with a seemingly clear hierarchy merge into one element

一根位于顺应墙面且置于顶部和底部的钢管,将墙面梁串联并固定,令这些木梁如同漂浮在空中。除胶合木材料外,该建筑结构中所使用的材料均来自未经过加工的,有天然材料纹理的云杉木。其他材料如镀锌钢,混凝土和石棉水泥加强筋的巧妙使用,更进一步强调了木结构的存在。

The beams of the wall cladding are connected at eaves height and base by a steel tube that passes through, making them appear to float and support the overall textile and filigree appearance. The entire construction, with exception of the glued binders, is manufactured out of raw and untreated spruce wood beams. The subtle implementation of other materials, such as zinc coated steel, concrete and eternit intensifies and highlights the presence of wood.

▼交叉钢筋对立面进行加固, steel cable crosses reinforce the structure in the middle binder field

▼位于顶部和底部的钢管将墙面梁串联,the beams of the wall cladding are connected at eaves height and base by a steel tube that passes through

▼保留木材的天然纹理,the structure is manufactured out of raw and untreated spruce wood beams

该建筑采用半开放式的正立面设计,探讨了建筑在林地与社区之间的存在关系。如过滤筛板般的侧面墙壁有效防止了林地小动物们的光临和穿越,而全面开放的正立面,则方便了木材的储藏和运输。这一出其不意的设计充分挖掘了人们的好奇心,让人不禁流连此处,栖坐林间。这座集功能与美学为一体的建筑,不仅展现了先进的设计思想,也展示了这座传统木工厂巧夺天工般的木料使用技术。

The semi-open front tries to give consideration to the different aspects of a building between the forest and the edge of the community. The filter- like wall is sufficiently closed to keep forest animals from accessing the structure and adequately open enough to fulfill the requirements of storing firewood. The unexpected structure awakens curiosity and sits poetically in this popular recreational area on the edge of the woods. By combining aesthetic and function, this project reflects the stance of a progressive and all the same a traditional forestry company with a flair for the material wood.

▼施工过程,construction

   

▼夜景,night view

▼总平面图,master plan

▼立面,elevation

Project name: Shed for Firewood
Architect’s Firm: Clou Architekten
Website: http://www.clouarchitekten.ch
Contact e-mail: kontakt@clouarchitekten.ch —
Project location: Dübendorf Completion
Year: 2017
Lead Architects: Clou Architekten Other participants
Client: Holzkorporation Dübendorf
Wood Construction Engineer: Neue Holzbau AG, Lungern
Civil Engineer: Lukas Baumann AG, Bremgarten
Contractor:
Bütler Holzbau AG, Dübendorf
Pleisch Bauunternehmung AG, Dübendorf
Photo credits: Andreas Graber

More: Clou Architekten

Post a Comment