中央美院多功能厅改造 / 中央美院建筑学院

空间素描

项目标签

位置 :
文章分类 :

非常感谢 中央美术学院建筑学院 予gooood分享以下内容 。更多关于:Architecture School of CAFA on gooood
Appreciation towards Architecture School of CAFA for providing the following description:

多功能厅处在中央美术学院校区建筑群的中心,一直以来都是美院最为高大的单层室内空间之一。这里在改造之前曾作为校史陈列馆,原本室内空间已经比较老旧,不再适应现代教学的使用需求。正逢2018中央美院“百年校庆”之机遇,校园空间进行一系列新的调整,建筑的功能被还原为学院多功能厅——即以配合日常教学的艺术作品展厅为主,同时兼顾全院师生大型的会议、演艺等活动的使用需求。改造思路就像是 “空间素描”——在已有建筑空间关系的基础上,利用简明的形式和朴素的材料进一步“描绘”室内界面,满足作为一个师生聚会场所的仪式性和灵活性使用需求。

▼改造后的多功能厅,the multi-function hall

This multi-function hall is located at the center of the architectural complex of the Central Academy of Fine Arts, and has always been one of the largest single-storey indoor spaces in the academy. Before the renovation, it was a school history museum, but the original interior space was too old to be used for modern teaching. On the occasion of the academy’s 100th anniversary in 2018, a series of adjustments were made inside the campus, then this architecture was transformed to a multi-function hall, which is now mainly used as an art exhibition hall for daily teaching, meanwhile, it can be a place to hold different activities, such as large meetings and performances for teachers and students. The transformation idea is like “space sketch”—on the basis of the existing building spatial relation, the designers used concise forms and simple materials to “paint” the indoor interface, so as to meet the requirement of making it become a ritual and flexible gathering place for teachers and students.

▼改造后的空间满足师生聚会场所的仪式性和灵活性使用需求,to meet the requirement of making it become a ritual and flexible gathering place for teachers and students

改造范围包括前厅、内厅、卫生间、后台、办公室等,黑、白、灰材料将这些不同尺度的空间梳理为渐进变化的空间序列。前厅被处理成一个灰盒子,墙顶地均由灰色花岗岩包裹。透过落地玻璃门,室内外材料自然连接。前厅尽端的三扇中轴旋转门如屏风一般分隔了前厅与内厅,以减少外部活动对内厅的干扰。中旋门表面覆盖黑色镜钢,映射着外部变化的自然景观。原卫生间部分被重新设计,调整流线关系并合理化使用功能。前厅增设了镜面墙体,让这个内外过渡空间产生多样的视觉变化。

▼透过入口落地玻璃门,室内外材料自然连接,through the floor glass doors, the indoor and outdoor materials are naturally connected

The renovation included the front hall, inner hall, toilet, backstage, office, etc., and the black, white and grey materials gradually changed the spatial sequence in the spaces which have different scales. The front hall was treated as a gray box, and the wall, ceiling and floor were covered with gray granites. Through the floor glass doors, the indoor and outdoor materials are naturally connected. At the end of the front hall, the three revolving doors in the axis act like screens, which separate the front hall and the inner hall, and reduce the interference of external activities to the inner hall. The rotating doors in the middle are covered with black mirror steels, reflecting the changeable natural landscape on the outside. The designers redesigned the previous toilet area and adjusted its streamline relation to rationalize the function. Mirror walls were added in the front hall to create a variety of visual changes while transiting from the outside to inside.

▼中旋门表面覆盖黑色镜钢,映射着外部变化的自然景观,the rotating doors in the middle are covered with black mirror steels, reflecting the changeable natural landscape on the outside

▼前厅被处理成一个灰盒子,the front hall was treated as a gray box

▼前厅尽端的三扇中轴旋转门如屏风一般分隔了前厅与内厅,the three revolving doors in the axis act like screens that separate the front hall and the inner hall

进入内厅,由吸音板将墙面整合为一个完整纯净的白色背景。原本固定的舞台被拆除,代之以可组装的移动舞台,这样整个大厅都可以作为展示空间灵活布置。舞台部分墙面使用折板过渡,以使观演空间连续一体。原建筑门窗也被隐藏于墙体界面之内。内厅的铝制格栅吊顶中包含了照明、空调、消防、音响设备等,并配备智能控制的可升降灯杆。

Entering to the inner hall, the acoustic panels were integrated into a complete and pure white background. The original fixed stage was removed and replaced with an assembled mobile stage so that the entire hall could be used as a flexible display space. The designers used folding boards on some parts of the walls to make a coherent viewing space. The previous doors and windows were also hidden inside the walls. The aluminum grilled ceiling in the inner hall contains lighting, air conditioning, fire fighting and sound equipments, etc., under which some adjustable light poles with intelligent control were installed.

▼吸音板与墙面整合为一个完整纯净的白色背景,the acoustic panels were integrated into a complete and pure white background

▼原建筑门窗被隐藏于墙体界面之内,the previous doors and windows were hidden inside the walls

人工照明的亮度和高度均可以根据功能转换的需要智能调节。在展厅模式下,滑轨射灯杆可以统一降至3米高度,确保灯光可以根据展示隔断位置自由控制并便于人工调整;在会议及演艺模式下,灯杆可以呈现整体动态变化,渲染特定的场景气氛。

The brightness and height of the artificial equipments can be adjusted according to the change of functions. When the hall is functioning as an exhibition place, the track lighting poles can be lowered to a height of 3 meters to ensure that the lighting can be freely controlled and manually adjusted according to the position of display partitions. When the hall is used for meeting and performance, the light poles can present dynamic changes and create specific atmospheres.

▼可组装的移动舞台,an assembled mobile stage

▼人工照明的亮度和高度均可以根据功能转换的需要智能调节,the brightness and height of the artificial equipments can be adjusted according to the change of functions

▼细节,detail

后台区主要用作展示隔断、活动家具的储藏空间,并开辟了一个部分作为贵宾休息厅,其设计也延续了折板墙面的形式语言。改造之中的所有设施设备均被尽量隐藏于完整的材料界面之内,以呈现纯粹、简洁的空间观感。当这个多功能场所隐退为静默的背景,鲜活多彩的学院活动就被进一步凸显出来。

The backstage area is mainly used to display partitions and store movable furniture, and one part of it has been transformed to a VIP lounge whose design continues to use folding wall surfaces. All the facilities and equipments in this renovation were hidden within the complete materials to show a pure and concise spatial view. When this multi-functional place becomes a silent background, the lively and colorful school activities will be further highlighted.

▼后台区设计延续了折板墙面的形式语言,the backstage area design continues with the use of folding wall surfaces

▼洗手间,toilet

▼平面图,plan

▼剖面图,section

▼分析图解,structure and analysis

设计机构: 中央美院建筑学院
设计师:韩文强、赵阳
项目地点:中央美术学院
项目面积:1400平方米
主要材料:吸音板、花岗岩、镜面钢
摄影师:金伟琦
完工日期: 2018.01

Design Institutions: Architecture School of CAFA
Designers: Han Wenqiang, Zhao Yang
Project Location: Central Academy of Fine Arts, China
Project Area: 1,400 m2
Main Materials: acoustic panel, granite, mirror steel
Photographer: Jin Weiqi
Completion Time:2018.01

More: 中央美术学院建筑学院 / Architecture School of CAFA 更多关于:Architecture School of CAFA on gooood.



发表评论

3 评论

  1. 有比较强的设计感 空间看起来很舒服 喜欢

  2. 韩文强 我挺喜欢他的作品的 尤其是 他的胡同茶舍

  3. 对灯光色彩的运用来为不同场合不同功能做出调整,很有创意!!!

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×