Renovation in Zayuan, China by FESCH Beijing

A 19㎡ loft in a courtyard of hutong in Beijing

Project Specs

Location:

非常感谢 飞思建筑设计(北京)有限公司 将以下内容授权gooood发行。Appreciation towards FESCH Beijing for providing the following description:

这是一个为夫妇二人和两只猫设计的租赁住宅改造计划,地处北京胡同地区的某四合院内。曾经的庭院如今仅保留一条过道,其余空间均被加盖建筑占满,成为杂院。项目位于杂院的东南角,从杂院的西北角进院,穿过狭窄过道后走到头即是。

Located in a courtyard (siheyuan) of hutong in Beijing, this is a rental housing renovation plan designed for a couple and two cats. Known as zayuan, the previous courtyard was subdivided in order to accommodate several different families. Modifications and extensions to the original buildings gradually occupied the once public space, leaving only a passage now. Entering from the northwest corner of the zayuan, one finds the project at the southeast corner after passing through that narrow passage.

▼改造后的入口(左)和改造前(右)对比,entrance view before (right) and after renovation (left)

                      

▼从室内望向入口,interior view

在19㎡的狭小面积中,建筑师在满足各项居住机能的同时,针对确保通风与采光、消除杂院特有的闭塞感等常见问题,进行了相应处理。除原有屋顶外其余全部清除;南北墙分别打通,保证通风与采光;为确保面积,整体加嵌一个半层盒体,从而扩展出一个新的楼层。

▼剖面图,section

In an only 19㎡ space, the architect has dealt with the common problems of zayuan, such as ensuring ventilation and lighting, reducing the uneasiness the cramped environment engendered.The architect kept the original roof and removed the rest. The north and south walls were opened respectively to ensure ventilation and lighting. Half of a box-shape space and a layer of floor were embedded to extend the living space.

▼空间内加嵌一个半层盒体以扩大居住面积,half of a box-shape space and a layer of floor were embedded to extend the living space

从平面看,2层承担私人功能,利用挑高来确保私密;1层承担公共功能,对外墙做最大化开放性处理,形成了从杂院过道进入,穿过一层室内,进而延伸至南侧庭院的通畅空间。一层的过道空间和杂院的过道空间,二者在视觉上相互共享,有效弱化了室内过道—室外过道的二分区别,减轻了杂院特有的闭塞感。

As the plan shows, the 2nd floor performs the private functions, which uses the raised height to guarantee privacy; the 1st floor performs the rather public functions, maximizing the openness of the exterior wall. An unobstructed space was created from the courtyard passage, running through the first floor of the interior space and extending to the southern yard. By coexisting visually, the aisle in the first floor and the passage of the zayuan successfully avoid the binary conception of indoor vs. outdoor, effectively reduced the uneasiness that zayuan usually causes.

▼外墙做最大化开放性处理,减轻了杂院特有的闭塞感,the openness of the exterior wall was maximized to reduced the uneasiness that zayuan usually causes

▼从二层客厅望向一层空间,view from the living room on 2nd floor

▼位于二层的卧室,bedroom on the 2nd floor

▼二层客厅,living room on the 2nd floor

▼室内细部,interior detailed view

▼轴测图,axon

▼1层平面图,plan 1F

▼2层平面图,plan 2F

Project name: Renovation Zayuan
Design: FESCH
Website: fesch-aa.com
Contact e-mail: fesch_b@126.com
Design year & completion year: 2016
Lader design & Team : Daisuke Matsumoto
Project Location: Dongcheng district,Beijing,china
Gross Built Area (square meters): 36.7㎡
Photo credits: Misae Hiromatsu,Yuming Song (Beijing Rui jing Photo)
Clients: Daisuke Matsumoto

More:  飞思建筑设计(北京)有限公司

Post a Comment